Suksessterte, eller gulkake som mange også kaller den, er et populært innslag på kakebordet. Det er ikke det minste rart, ikke bare ser den lekker ut, den smaker også kjempegodt!

Jeg har fått mange spørsmål om den gule kremen til suksessterten, mange opplever at den blir rennende. Hemmeligheten er her å bruke ekte meierismør og sørge for at eggekremen er romtemperert før du rører den sammen med det romtempererte smøret. Følg oppskriften under, så får også du suksess med suksessterten!

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

MANDELBUNN

4 eggehviter
150 g melis
150 g mandler , kvernede
1/2 ts bakepulver

GUL KREM

5 eggeplommer
1 1/4 dl kremfløte
125 g sukker
1 ts vaniljesukker
150 g smør (romtemperert)

DEKOR

mørk kokesjokolade , finhakket
oxalisblader (kan sløyfes)

SLIK GJØR DU

Suksessterte (gulkake)

Sett stekeovnen på 180 grader, over- og undervarme. Finn frem en springform som er 22-24 cm i diameter. Kle bunnen med bakepapir og smør kantene med smeltet smør eller nøytral olje. Vei opp smøret, del det i små terninger og sett det på kjøkkenbenken slik at det er romtemperert når du skal lage den gule kremen.

MANDELBUNN

Skill eggene, og vær nøye slik at det ikke kommer noe eggeplomme i eggehvitene. Pisk eggehviter og melis i en kjøkkenmaskin med visper, til du har en tykk og blank marengs. Kjør mandlene i en mandelkvern eller lignende, og rør inn bakepulveret. Bruk en slikkepott og vend mandlene forsiktig inn i marengsen, til alt er godt blandet. Fordel blandingen i springformen. Stekes på midterste rille i 25-30 minutter, til bunnen er gjennomstekt. Avkjøles på rist.

GUL KREM

Ha eggeplommer, fløte, sukker og vaniljesukker i en tykkbunnet kjele og rør godt sammen. Varm opp blandingen mot kokepunktet mens du rører hele tiden i bunnen av kjelen med en slikkepott. Etter hvert som blandingen nærmer seg kokepunktet vil den tykne. Når du ser første kokeboble tar du kjelen av koketoppen og fortsetter å røre litt til. Hvis du koker den for lenge eller slurver med røringen kan eggekremen skille seg. Hell eggekremen over i en bolle og la den avkjøles til den er romtemperert (ca. 25 grader). Pisk inn det myke smøret for hånd, litt av gangen, til du har en jevn blanding. Alternativt kan du benytte kjøkkenmaskin med visper, og vispe smøret litt først, før du tilsetter eggekremen.

Bre den gule kremen over den avkjølte mandelbunnen, og pynt med hakket mørk sjokolade og oxalisblader, eller for eksempel bringebær dersom du ønsker en friskere kake.

Server kaken romtemperert. Kaken holder seg fint i kjøleskapet i ca. 1 uke, og kan fryses.

Suksessterte (gulkake)

TIPS

 • Mal mandlene med mandelkvern, hvis du har. Du kan også benytte kjøkkenmaskin med kniv, men da må du passe på å ikke kjøre den for lenge slik at fettet i mandlene skilles ut. Alternativt kan du kjøpe ferdig kvernede mandler (ikke mandelmel).
 • I denne kaken bør du bruke ekte meierismør. Det gir riktig konsistens på den gule kremen, og gir også best smak.
 • Suksessterten er glutenfri.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Min mor gjorde en liten vri på kremen som bidro til at kaken (etter vår smak) ble mye bedre, og som vi også har videreført. Tilsett et par plater gelatin og noen romdråper. Nam, nam

 2. Artig å bake tradisjonel kake. Halverer mengden sukker. Det gjør jeg allerede med alle kakeoppskrifter.

 3. Synest fyllet blir bedre når eg blanda alt i,også smøret(meierismør) Rører i til kremen tjuknar.Skal ikkje koke.Tar litt tid m.røringa.

 4. Har laget denne i mange år og det er vel vår favoritt når det gjelder kaker!!
  Mener å ha lært at marengs alltid sjal «skjæres» inn l mandlene, betyr det noe fra el til?

  1. Ja, det er viktig at marengsen vendes forsiktig inn i mandlene, for å beholde mest mulig luft i røra. Hvis man rører for mye vil du få en flat og kompakt bunn.

 5. Å røre kremen i kasserolle med slikkepott synes jeg var rart å skrive,den må jo helst vispes imens den koker opp?

  1. Kremen skal ikke vispes; den skal røres. Det tradisjonelle redskapet er vel sleiv. Du rører opp fra bunnen for å hindre at den skal brenne seg fast og for at den ikke skal koke over. Du skal røre hele tiden. Visper du kremen, enten mens den varmes eller etterpå, så blir den luftig, porøs, lysere og får et tørt utseende. Kremen til suksessterte skal være myk og blank og ligne litt på appelsinsaus av utseende. For øvrig så vil jeg dele den erfaringen jeg gjorde meg i kveld da jeg for første gang vispet marengsen i stålbolle i stedet for plast; hjelpe meg for en forskjell! Aldri hørt at det skulle gjøre noe fra eller til. Alle råd har alltid gått på en klypse salt eller eddik eller mengden sukker eller hvordan det skal tilsettes. Brukte stålbolle med flat bunn og marengsen ble så stiv at den toppet seg helt vilt i bollen; har aldri sett maken! Så artig… : D

  1. Det er veldig vanskelig for meg å si hva du har begynt å gjøre annerledes. Kan det være fargen på eggeplommene?

  2. Jeg har brukt elektrisk mixer ved et par tilfeller(pga. at jeg skulle prøve andre oppskrifter der det har stått at jeg skulle gjøre det), og da har kremen blitt lysegul og stivere, smaker også mye mer smør av den.
   Så jeg har gått tilbake til den gamle oppskriften min, der jeg bruker håndvisp til å lage kremen i en kasserolle, visper jevnt men forsiktig mens den koker opp, tar den av og på plata flere ganger og ser og kjenner at den tykner mer og mer. Tar den så av plata, avkjøler den noe, og rører inn romtemperert smør med en sleiv eller noe. Kremen får bli avkjølt før jeg har den på kaka. Da blir kremen helt super på smak og konsistens.

   Jeg har erfart tydelig forskjell ved disse to fremgangsmåtene.

   1. Jeg prøvde din fremgangsmåte og den gule kremen ble kjempegod. Blankere krem og mindre «smørkonsistens», mye bedre enn da jeg fulgte fremgangsmåten i oppskriften. Tusen takk for tips!

  3. Det er nok fordi du venter litt for lenge med å røre inn smøret, men det er jo en risiko ved å røre det inn for tidlig også, for da blir kremen for tyntflytende…

 6. Hei. Har bakt Suksessterte/gul kake mange ganger med bra resultat. Har nå fått ønsket denne bakt til en konfirmasjon, men det skal være to kaker, som vanlig, men de legges på hverandre, som bløtkake. Jeg lurer veldig på om mandelbunnen i øverste kaken blir bløt av fyllet i fra underste delen/kaken. Det er jo ikke så «fuktig krem», men lurer likevel. De ville ha den slik for å få «høyere» kake, og da skal de få det, men likevel en Suksessterte. Har du, eller har du hørt om noen med erfaring av dette.
  Hilsen Else

  1. Du kan steke to bunner og bruke fyll mellom dem.
   Hvis du øker oppskriften til 5 eggehviter+ 250 gram melis + 250 grammalte mandler + 1/2 ts bakepulver, så kan du steke bunnene i to omganger ved å bruke en smurt 24 cm ring til springform, rett på bakepapiret.
   Du behøver ikke lage mer krem.
   Hilsen Anne

 7. Kremmem ble misfarget i kjelen Grønn farget..Jeg brukte stålvisp Er det feil Kommer det seg når smørret blir pisket inni?

 8. 4 eggehviter i mandelbunnen, men 5 eggeplommer i kremen? Den ble litt myk/rennende stemmer det?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste