"Stablebrød", eller "pull-apart-bread" som det heter på "nynorsk", er nydelig tilbehør til for eksempel supper, gryteretter, pasta, salater og grillmat. Det kan også nytes som det er, rett og slett. Brødet fylles etter smak og behag, her er det bare fantasien som setter begrensningene. Dette brødet er fylt med rød pesto, ost og litt chili. Prøv det du også!

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

GJÆRDEIG

650 g hvetemel
2 1/2 dl vann (romtemperert)
1 1/2 dl melk (kald)
1 egg
15 g gjær eller 1/2 pose tørrgjær
1 ts honning
1 1/2 ts flaksalt
50 g smør , i terninger

FYLL

125 g rød pesto
200 g ost , revet
2 klyper chiliflak (kan sløyfes)

SLIK GJØR DU

Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret, i bakebollen. Bruk kjøkkenmaskin med eltekrok og elt deigen på lav hastighet. Tilsett eventuelt mer væske dersom deigen virker kompakt, eller litt mer mel om den virker løs. Elt deretter deigen i ca. 10 minutter på middels hastighet. Tilsett så smøret i små terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er godt eltet inn i deigen, etter 5-10 minutter elting. Kle bakebollen med plast eller ha på lokk, og sett den på et trekkfritt sted. La deigen heve i ca. 1 time, til den har est til omtrent dobbel størrelse.

Lag rød pesto etter denne oppskriften eller kjøp ferdig. Tilsett gjerne chiliflak i pestoen hvis du ønsker litt sting i fyllet.

Finn frem en stor brødform eller to mindre, og smør med litt olje eller smør. Ha deigen på melet underlag og kjevle den ut til en jevn leiv som er ca. 45 x 30 cm. Pensle deigen med pestoen og fordel osten oppå.

Stablebrød med rød pesto

Skjær deigen opp i 4 jevnstore remser og legg remsene oppå hverandre. Del deretter deigen opp i biter på 7 1/2 – 9 cm (avhengig av størrelsen på formen(e) du skal steke baksten i).

Finn frem brødformen(e) og fordel deigbunkene stående i formen(e).

Stablebrød med rød pesto

La brødet etterheve under plast eller klede i ca. 45 minutter. Stekes ved 200 grader (over- og undervarme, på nederste rille) i 30-35 minutter, til brødet er gyllent og gjennomstekt. Legg gjerne litt bakepapir over brødet mot slutten av steketiden dersom de ligger an til å bli litt mye stekt på toppen. Steketiden vil variere etter hvor stort bakverket ditt er og hvilke stekeegenskaper ovnen din har, så følg med mot slutten. Du kan sjekke om brødet er gjennomstekte ved å banke lett med fingertuppene på undersiden. Dersom du hører en «hul» lyd er brødet ferdig.

Avkjøl brødet på rist. Stablebrød smaker aller best relativt nybakte og lune. Serveres som tilbehør til suppe, gryteretter, pasta, salater, grillmat – eller nytes som det er, rett og slett.

Stablebrød med rød pesto

TIPS

  • Du kan gjerne erstatte noe av hvetemelet (inntil 50%) med grovere finmalt mel.
  • Varier med annet fyll, andre oster, skinke, friske urter – ja, her er det bare smak og behag som setter begrensningene! Sjekk ut denne varianten med cheddar og friske urter.
  • Lag gjerne deigen dagen før og la den kaldheve over natten. Du kan lese mer om kaldheving og hvordan du gjør det her.
  • Dersom du ikke skal spise brødet samme dag bør det fryses ned straks de er avkjølt. La det deretter tine helt i romtemperatur og rett før servering kan du eventuelt gi det en liten lunk i stekeovnen, 175 grader varmluft i 5-10 minutter.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste