Har du testet ut "stablebrød"? Jeg så det første gang under Hele Norge baker i 2014, og siden den gang har jeg laget mange varianter, både søte og salte. Dagens brød er fylt med cheddar og friske urter, men du kan bruke annen type ost og urter, hakkede soltørkede tomater, skinke, pesto - ja, her er det bare fantasien som setter begrensningene. Prøv det du også, brødet er for eksempel nydelig til grillmaten, supper, gryteretter, pasta, salater - eller nyt det alene!

Ingredienser

GJÆRDEIG

650 g hvetemel
2 1/2 dl vann (romtemperert)
1 1/2 dl melk (kald)
1 egg
15 g gjær
1 ts honning
1 1/2 ts flaksalt
50 g smør , i terninger

FYLL

50 g smør , smeltet
250 g cheddar eller annen ost, revet
1 neve urter (persille og basilikum), finhakket

SLIK GJØR DU

Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret, i bakebollen. Bruk kjøkkenmaskin med eltekrok og elt deigen på lav hastighet. Tilsett eventuelt mer væske dersom deigen virker kompakt, eller litt mer mel om den virker løs. Elt deretter deigen i ca. 10 minutter på middels hastighet. Tilsett så smøret i små terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er godt eltet inn i deigen, etter 5-10 minutter elting. Kle bakebollen med plast eller ha på lokk, og sett den på et trekkfritt sted. La deigen heve i ca. 1 time, til den har est til omtrent dobbel størrelse.

Finn frem en stor brødform eller to mindre, og smør med litt olje eller smør. Ha deigen på melet underlag og kjevle den ut til en jevn leiv som er ca. 45 x 30 cm. Pensle deigen med det smeltede (noe avkjølte) smøret og fordel ost og krydderurter over det hele. Stablebrød med cheddar og urter Skjær deigen opp i 4 jevnstore remser og legg remsene oppå hverandre. Del deretter deigen opp i biter på 7 1/2 – 9 cm (avhengig av størrelsen på formen(e) du skal steke baksten i). Stablebrød med cheddar og urter Finn frem brødformen(e) og fordel deigbunkene stående i formen(e). Stablebrød med cheddar og urter La brødet etterheve under plast eller klede i ca. 45 minutter. Stekes ved 200 grader (over- og undervarme, på nederste rille) i 30-35 minutter, til brødet er gyllent og gjennomstekt. Legg gjerne litt bakepapir over brødet mot slutten av steketiden dersom de ligger an til å bli litt mye stekt på toppen. Steketiden vil variere etter hvor stort bakverket ditt er og hvilke stekeegenskaper ovnen din har, så følg med mot slutten. Du kan sjekke om brødet er gjennomstekt ved å banke lett med fingertuppene på undersiden. Dersom du hører en “hul” lyd er brødet ferdig. Stablebrød med cheddar og urter Avkjøl brødet på rist. Stablebrød smaker aller best relativt nybakte og lune. Serveres som tilbehør til suppe, gryteretter, pasta, salater, grillmat – eller nytes som det er. Stablebrød med cheddar og urter TIPS

 • Du kan gjerne erstatte noe av hvetemelet (inntil 50%) med grovere finmalt mel.
 • Varier med annet fyll, andre oster, skinke, pesto, friske urter – ja, her er det bare smak og behag som setter begrensningene!
 • Lag gjerne deigen dagen før og la den kaldheve over natten. Du kan lese mer om kaldheving og hvordan du gjør det her.
 • Dersom du ikke skal spise brødet samme dag bør det fryses ned straks de er avkjølt. La det deretter tine helt i romtemperatur og rett før servering kan du eventuelt gi det en liten lunk i stekeovnen, 175 grader varmluft i 5-10 minutter.
 • Har du ikke kjøkkenmaskin kan du fint bruke hendene. Bland alt det tørre i bakebollen (men hold igjen på litt av melet) og lag en grop i midten. Rør ut gjæren i litt av væsken (ca. 30 grader) og tilsett gjærblandingen og resten av væsken i gropen. Rør med en sleiv eller lignende fra midten og utover, til alt er godt blandet. Elt deretter så mye du bare orker. Du kan velge om du vil smelte smøret og tilsette dette sammen med melken, eller om du vil elte det inn på samme måte som når en benytter kjøkkenmaskin. Det beste resultatet får du når du elter inn smøret til slutt, men da må du være forberedt på en skikkelig treningsøkt!

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei! Jeg har vanligvis stort hell med oppskriftene dine, men denne var helt forferdelig! Deigen er jo bare kliss og umulig å kjevle ut! Hva kan jeg ha gjort feil her? Har nå eltet inn masse mel mens jeg prøver å bake den ut men fremdeles er det vare noe kliss…

  1. Så leit å høre at du plundret litt med deigen. Jeg kan ikke se at det er noe feil i oppskriften. Det er vanskelig å angi helt eksakte mengder med mel i gjærbakst, og derfor skriver jeg som regel: “Tilsett eventuelt mer væske dersom deigen virker kompakt, eller litt mer mel om den virker løs.” Dette bør gjøres før man elter ferdig deigen, slik det står i oppskriften.

 2. Fikk lyst til å prøve denne, men når jeg ser Heidis kommentar blir jeg usikker. Er det noe feil i oppskriften?

 3. Elsker dette brødet Dekorativt på bordet og deilig på smak Perfekt til en av de mange juleavslutningene med “felles bord” framover

 4. Jeg tror jeg har prøvd den oppskriften eller en som ligner på skole, og det smakte kjempe godt. Har hatt lyst til å prøve den hjemme også, men har ikke hatt oppskriften før jeg kom på at jeg kunne sjekke bloggen din om du hadde oppskrifta, og jamen meg det hadde du;-)

 5. Veldig godt brød. ja, men jeg sliter med å få det ut av formen. Selv etter at jeg satte det inn igjen for å steke enda noen minutter. Jeg hadde smurt teflonformen med smør, men fortsatt hang det fast i bunnen. Noen gode råd?

  1. Jeg har ikke opplevd at det sitter fast i formen. Når man smører teflonformer med smør så skal baksten vanligvis ikke sette seg fast. Neste gang bør du kanskje heller ta litt bakepapir i formen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Min Handleliste