I dag kan jeg friste med grissini med rød pesto, som er populære hos både store og små. Prøv dem for eksempel som snacks mens du venter på grillmaten, eller som deilig tilbehør til supper, salater og gryteretter.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

GJÆRDEIG

200 g siktet hvetemel
200 g sammalt hvetemel , finmalt
15 g gjær
1 ts flytende honning
1-1 1/2 ts flaksalt
3 dl vann (ca. 20 grader)
2 ss olivenolje

RØD PESTO

50 g pinjekjerner , ristet i tørr panne
40 g parmesan , finrevet
10 soltørkede tomater , hakket
1-2 fedd hvitløk , hakket
1 1/2 dl olivenolje (smak til)
sitronsaft (smak til)
salt og pepper

SLIK GJØR DU

Ha mel, salt, honning, gjær og vann i bakebollen. Kjør blandingen i kjøkkenmaskin med eltekroker på lav hastighet til alt er godt blandet. Øk til middels hastighet og kjør deigen i ca. 10 minutter. Spe eventuelt med mer vann dersom deigen virker tørr, eller mer hvetemel dersom den virker løs. Tilsett olivenolje og elt i ca. 5 minutter til, til du har en fin og smidig deig som slipper bakebollen. Drypp litt olivenolje på deigen og dekk bakebollen med lokk eller plast, og la deigen etterheve til ca. dobbel størrelse. Det tar 1 – 1 1/2 time.

Mens gjærdeigen hever kan du lage pestoen. Rist pinjekjernene i en tørr stekepanne til de tar litt farge, og ha dem i en liten kjøkkenmaskin med kniver eller lignende. Tilsett også parmesan, hvitløk og soltørkede tomater (husk å bløtlegge dem i ca. 30 minutter dersom du benytter den tørkede typen). Kjør blandingen og tilsett olivenoljen til du får ønsket konsistens på pestoen din. Smak til med sitronsaft, salt og pepper. Pestoen er holdbar flere dager, forutsatt at den oppbevares i tett emballasje i kjøleskapet.

Grissini med rød pesto / brødpinner med rød pesto

Ha den ferdighevede deigen på melet underlag og del den opp i to jevnstore emner. Kjevle ut hvert emne til ca. 25 x 20 cm og stryk et tynt lag pesto utover (ca. 3 ts). Bruk et pizzahjul eller kniv og del opp i ca. 12 like brede strimler. Brett hver enkelt strimle i to (med pestoflatene mot hverandre) og snurr deretter et par omganger rundt, og legg dem på bakepapirkledd bakebrett. (TIPS: Varier med ulike smakstilsetninger, for eksempel pensle med olivenolje og strø over litt finrevet parmesan og valmuefrø.)

La grissiniene etterheve under et klede i 20-30 minutter og stek dem deretter på midterste rille ved 200 grader (over- og undervarme) i ca. 18 minutter, til brødene er gjennomstekte og gylne. Legg dem deretter på en rist for avkjøling, og unngå å legge dem i plastpose, slik at de holder seg sprø. Grissini smaker best relativt nystekte. De kan gjerne fryses, tines i romtemperatur og varmes noen minutter i varmluftsovn (ca. 175 grader) umiddelbart før servering.

Grissini med rød pesto / brødpinner med rød pesto

Du kan selvsagt også lage grissiniene «naturell». Del deigen opp i ca. 24 jevnstore biter og trill dem ut til fingertykke pølser. Pensle med vann eller sammenvispet egg og strø over flaksalt, sesamfrø, valmuefrø, nigellafrø, krydder eller lignende – etter smak og behag. La grissiniene etterheve og stekes på samme måte som beskrevet over.

Grissini med rød pesto / brødpinner med rød pesto

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Du skriver at gjær, honning, … og vann skal kjøres sammen, men i oppskriften står det ikke noe vann?

  2. Hei!
    Går det fint å fryse disse?
    Må de isåfall varmes opp før servering?
    #snart konfirmasjon.

    Mvh Therese

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste