Det smaker alltid godt med rykende fersk gjærbakst, for eksempel til helgelunsjen. Med litt planlegging er det egentlig ikke mye som skal til før du kan sette deilige, nybakte horn på lunsjbordet.  Du kan servere de som de er, eller du kan fylle de etter lyst og forråd. Jeg laget halvparten med og uten fyll, slik at det ble en salt start med en litt søtere avslutning. Av denne oppskriften får du 8 horn, men når du først er i gang kan det være greit å doble den og putte det som eventuelt blir til overs i fryseren.

Ingredienser

2 dl vann
1 dl melk
15 g fersk gjær
1/2 ts sukker
1/2 ts salt
50 g speltmel , sammalt
350 g speltmel , siktet
1 egg , sammenvispet til pensling
sesamfrø eller valmuefrø , til pynt

SLIK GJØR DU

Løs opp gjæren i væsken og rør deretter inn salt, sukker og det grove speltmelet. Melken kan eventuelt helt eller delvis erstattes med yoghurt eller syrnet melk, om du har en skvett til overs. Elt inn det siktede speltmelet litt etter litt, til du får en elastisk og fin deig. (Speltmelet kan erstattes helt eller delvis med hhv sammalt og vanlig hvetemel.) Dekk bakebollen med lokk eller plast og la deigen heve i minst 40 minutter, eller til den får dobbel størrelse.

Ha deigen på melet bakebord og kjevle den ut til en rund leiv. Del opp i 8 “snipper”. Rull fra den bredeste delen til den tynne, form horn og legg på bakepapirkledt stekebrett. La hornene etterheve under klede i minst 30 minutter. Pensle hornene med sammenvispet egg og strø over sesamfrø eller valmuefrø. Stekes midt i ovnen ved 225 grader i ca 12-15 minutter (vanlig over-/undervarme), til hornene er passe stekt. Avkjøl hornene på rist, og nyyyt sammen med lemoncurd, syltetøy, ost eller annet godt pålegg.

Ønsker du fylte horn kan du for eksempel legge en skive ost og en skive salami/kjøttpålegg på den bredeste delen av “snippen” og rulle den sammen. (Soltørket tomat, sennep eller pesto kan også sette god smak på hornet.)

Pensle med egg og strø gjerne litt flaksalt over. Etterheves og stekes i ca 15 minutter, og serveres lunkne sammen med en salat eller lignende.

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hei! Jeg lurer på hvordan det er å mikse spelt og hvetemel/grovt hvetemel?
    Jeg har kun sammalt spelt. hvordan blir det hvis man blander halvt om halvt?
    Tusen takk for en kjempe side! Jeg har bakt gresskarkjernebrødet ditt med stort hell! 🙂
    Du er en kjempe inspiriasjon!

  2. Hvor mye salt? Og dobler du alt når du dobler? Prøver denne nå med tyrkisk yoghurt oppi. Tror resultatet blir bra! 🙂

  3. Denne har jeg bakt i dag, men skulle det vært salt i oppskriften? Den ble litt smakløs… Ellers veldig bra:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Min Handleliste