Lammecarré er nydelig i seg selv, men sammen med deilige ovnsbakte rotgrønnsaker, en himmelsk potet- og pastinakkmos og en smakfull rødvinsaus, blir det en skikkelig høydare. Om jeg skal få si det selv, sånn i all beskjedenhet. Hvis du benytter steketermometer og lar kjøttet hvile, er du garantert perfekt stekt kjøtt. Rotgrønnsakene får en dæsj med sitronsaft og litt honning på toppen, og tar deg umiddelbart med til "grønnsakshimmelen". Potet- og pastinakkmosen er et kapittel for seg, og den smakfulle rødvinsausen topper det hele. Har du lyst til å imponere med denne retten du også?
Ingredienser
SENNEPSGRATINERT LAMMECARRÉ
800 g | lammecarré (ca.) |
salt og pepper | |
2 ss | grov sennep (ca.) |
HONNINGBAKTE ROTGRØNNSAKER
250 g | sellerirot , i staver (ca.) |
2-3 | gulrøtter , i staver |
1 | persillerot , i staver |
1 | polkabete , i båter |
1 | gulbete , i båter |
1 | rødbete , i båter |
olivenolje (litt) | |
1/2 | sitron , saften |
2 ss | flytende honning (ca.) |
salt og pepper | |
frisk timian |
RØDVINSAUS
1 | sjalottløk , finhakket |
2 fedd | hvitløk , finhakket |
2 ss | tomatpuré |
2 | laurbærblad |
1 | stjerneanis |
1 kvast | frisk timian , grovt hakket |
2 dl | rødvin |
2 dl | lammekraft (feks. fra Jacobs) |
1-2 ts | sukker (smak til) |
god balsamicoeddik (litt, smak til) | |
2 ss | smør |
salt og pepper |
POTET- OG PASTINAKKMOS
600-800 g | poteter |
1-2 | pastinakk |
2 ss | smør |
melk eller fløte | |
salt og pepper |
SLIK GJØR DU
HONNINGBAKTE ROTGRØNNSAKER
Sett stekeovnen på 225 grader (over- og undervarme). Skrell rotgrønnsaker og beter, og del dem opp som angitt ovenfor. Du kan selvsagt benytte andre typer rotgrønnsaker/beter enn hva jeg har gjort her. Fordel grønnsakene i en stor ildfast form, eventuelt et bakepapirkledd stekebrett. Legg rødbetene i et hjørne for seg selv slik at de ikke smitter over på de øvrige grønnsakene (legg dem eventuelt oppi et lite stykke aluminiumsfolie, som du bretter litt opp). Ringle over litt olivenolje, sitronsaft og honning, og krydre med salt, pepper og litt frisk timian. Stekes midt i ovnen i ca. 40 minutter, til grønnsakene er møre og har fått litt farge i kantene. Rør i grønnsakene et par ganger underveis, slik at de ikke brenner seg fast. Hvis du synes de er litt bleke kan du eventuelt sette på varmluft de siste minuttene. SENNEPSGRATINERT LAMMECARRÉ
Ta lammecarréen ut av kjøleskapet et par timer før servering, slik at kjøttet er romtemperert. Krydre lammekjøttet med salt og pepper, og stek det raskt på begge sider i litt nøytral olje eller smør. Legg kjøttet i et ildfast fat og fordel sennepen oppå kjøttet. Stikk et steketermometer i den mest kjøttfulle delen og stek ved 125 grader til kjøttet har en kjernetemperatur på ca. 54 grader. La kjøttet hvile i ca. 15 minutter før du skjærer det opp mellom bena. Kjøttet bør nå serveres ganske umiddelbart.
RØDVINSAUS
Fres sjalottløk og hvitløk i litt smør eller nøytral olje, til løken er blank og myk. Tilsett tomatpureén og la den surre med et par minutter, sammen med laurbærblad, stjerneanis og frisk timian. Tilsett rødvinen og la den koke nesten inn. Tilsett deretter lammekraften og la det småkoke til sausen er redusert inn til ca. halvparten. Smak til med sukker, balsamicoeddik, salt og pepper. Sil sausen. Rett før servering rører du inn smøret. Sausen skal ikke koke etter at smøret er rørt inn.
POTET- OG PASTINAKKMOS
Skrell poteter og pastinakk og kok dem møre i usaltet vann. Hell av vannet og damp dem tørre over svak varme et par minutter. Mos grønnsakene med stavmikser eller potetstapper, og tilsett smør og melk/fløte til du får ønsket konsistens på mosen. Smak til med salt og pepper. Hold mosen varm.
SERVERING
Server lammecarreén sammen med de ovnsbakte rotgrønnsakene og mosen, og drypp den deilige sausen over. Nytes i godt selskap, og gjerne sammen med en god rødvin. TIPS
- Dersom du ikke har to stekeovner tilgjengelig kan du først steke rotgrønnsakene i ca. 30 minutter, skru ned varmen til 125 grader og deretter steke lammekjøttet til det har ønsket kjernetemperatur. Mens kjøttet hviler steker du ferdig rotgrønnsakene på 225 grader.
- Ønsker du mer inspirasjon til deilige lammeretter? Alle lammeoppskriftene på bloggen finner du samlet her.
VELBEKOMME!
Hei! Ser snadder ut ! Jeg forsøker meg!Holder på å lage rotgrønnsakene nå. Men når /hvordan skal honningen på? (Finner ikke det i oppskriften) Marte
Honningen skal inn sammen med sitronsaften. Har oppdatert det nå, takk for at du sa ifra! 🙂
Takk for flotte påsketips. Jeg skal nok prøve flere oppskrifter. Lammecarré og rotgrønnsaker ser veldig godt ut! Men de fleste av oss har bare en stekeovn på kjøkkenet. Hvordan løse utfordringen med å skulle steke rotgrønnsaker på 225 grader og lammecarré på 150, og begge deler skal være ferdig samtidig?
Hei
Kan jeg bruke Dijon sennep i stedet for grov sennep? og må jeg ha stjerneanis i sausen? jeg fant det ikke i butikken 🙂
Veldig stor fan av bloggen din og bøkene dine 🙂 Bruker begge flittig
Mvh Ida
Smakte fortreffelig! Takk for inspirasjon til mange gode smaksopplevelser ?
Dette var nydelig! 😀
Hva kan man bruke istedenfor rødvin i sausen?
Er ikke 54 grader litt for lite? Lammekjøtt har kjernetemperatur på ca 65 grader når det er medium stekt. Dette blir jo bare rått?