Det er sommer, sol og sesong for deilige, norske jordbær. Jordbær kan benyttes til så mangt, som for eksempel i salaten, til kaffen, på kaker eller til dessert. Sesongens første jordbær bør nytes som de er, eventuelt med litt fløtemelk eller hjemmelaget vaniljeis til. Eller, du kan lage en deilig panna cotta med myntepesto, som kler de deilige jordbærene ekstra godt.

Ingredienser

PANNA COTTA

2 plater gelatin
1 1/2 ss sukker
1 ss honning
2 1/2 dl kremfløte
2 1/2 dl H-melk
1 vaniljestang , frøene
4-5 glass eller porsjonsformer

JORDBÆR OG MYNTEPESTO

1/2 kurv friske jordbær (ca.)
1-2 ss sitronsaft , nypresset
melis
1 neve frisk mynte
25 g ristede pinjekjerner eller mandler
25 demerarasukker
frisk mynte til dekor

SLIK GJØR DU

Legg gelatinplatene i en skål med kaldt vann, og la dem ligge i ca. 10 minutter.

Ha sukkeret i en tykkbunnet kjele og la det smelte på middels varme, til du får lys karamell. Pass på så det ikke brenner seg. Tilsett honning, fløte og melk, og varm forsiktig opp blandingen under stadig omrøring. Etterhvert vil karamellen og honningen løse seg helt opp, men pass på at det ikke koker.

Del en vaniljestang på lang og skrap ut frøene. Tilsett vaniljefrø og vaniljestangen, og la blandingen stå å trekke på lav temperatur uten å koke i ca. 5 minutter. Klem vannet ut av gelatinplatene og rør det inn i blandingen.

Hell blandingen i 4-5 glass eller porsjonsformer. Avkjøl noen minutter, før du setter det i kjøleskapet til det stivner. Det tar ca. 4 timer. Denne desserten kan gjerne lages et par dager før den skal serveres. Hvis du skal la den stå i mer enn et par timer bør du dekke formene med litt plastfolie eller lignende.

Kjør urter, pinjekjerner og sukker i en foodprosessor/stavmikser til pestoen har ønsket konsistens. Jeg ønsket en litt grovere konsistens denne gangen og kjørte pestoen bare i noen sekunder. Har du ikke mynte kan du eventuelt benytte basilikum eller sitronmelisse istedet.

Vask jordbærene og del dem i to (eventuelt 4 dersom de er store). Drypp over litt sitronsaft, smak til med litt melis og vend det hele forsiktig sammen.

Server panna cottaene toppet med jordbær og smuldre litt myntepesto over. Serveres umiddelbart.

Ønsker du mer inspirasjon til hva du kan benytte deilige norske jordbær til, kan du sjekke ut dette innlegget med JORDBÆRFAVORITTER.

ENJOY!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei! Har du noen tips til hva jeg kan bruke istdenfor gelatinplater? Jeg finner ikke vegetabilsk gelatin her i landet.

 2. Hei!
  Du kan bruke agar som erstatning for gelatin. Det utvinnes av en type rødalger og selges ofte på «innvandrer-butikker».

  Ser ut som en fristende dessert som må prøves ut 🙂

 3. Vet det heter agar og er ekstrakt fra tang…. Kan det være noe en helsekost butikk kan ha… Ellers har de det kanskje i asiatiske butikker.

 4. Jeg lurer på hva jeg gjør feil, etter at jeg har prøvd å lage denne 2 ganger nå og ikke har kommet lenger enn til smelting av sukker (ergo mislykket). Jeg har prøvd å smelte sukkeret på så lav temperatur som overhode mulig (brukte over 20 min hver gang), men med èn gang jeg tilføyer enten honning eller melk så begynner det å koke og sukkeret blir stivt. Er det noe mellom smelting av sukker og tilføying av de andre ingrediensene jeg ikke skjønner?

  1. Det er helt korrekt at sukkeret vil stivne når du tilsetter honning og melk. Det som er viktig her er at sukkerblandingen ikke blir brent. Sukkeret vil løse seg opp etter hvert som temperaturen på væsken øker. Lykke til neste gang! 🙂

 5. Det bør være mer gelatin enn det som står i oppskriften. Både jeg og broren min har opplevd at panna cottaen ikke stivner.

 6. Hvorfor skal formene kles med plastfolie? Jeg tenkte å lage disse på mandag 22. og servere det på 24. direkte fra formen, må jeg da kle formen med plastfolie, denne må jo fjernes før servering?
  hmm ?

  1. Plastfolien skal legges på toppen av dessertglassene slik at de holder seg best mulig. Det er spesielt viktig dersom du skal lage dem to dager før servering. Lykke til!

 7. Først og fremst vil jeg igjen si at jeg elsker siden din, så mange gode oppskrifter og enkelt å følge og å bergene (-som oftest har jeg flere gjester enn 4-5 som jeg føler de fleste av oppskriftene dine er beregnet til. sånn ca) – og jeg formidler ofte at den gode maten eller kaka eller hva det måtte være ikke er takket være mine gode kokke kunnskaper, men takket være at jeg kan lese en oppskrift, som alle kan så viser jeg til siden din.

  Mitt spørsmål til denne oppskriften er et spørsmål jeg vet du egentlig ikke kan svare på om du ikke har ganget det opp og prøvd selv. Men jeg lurer på om du kan si om det er noen fallgruver ved å gange denne med 3? Er det noe du tenker du ville ha tatt mindre av.. eller mer av selv?

  1. Takk for hyggelig tilbakemelding!

   Nei, jeg kan ikke se at det skal være problemer med å gange opp denne oppskriften med 3…

 8. Hei, har et øyeblikks panikk nå! Har akkurat laget disse, stått I kjøleskapet omtrent 1 time. Men den skiller seg! I alle glassene danner seg et gråaktig lag nederst, mens resten ser fin ut. Jeg har sikkert gjort noe feil eller noe, men jeg håper at du ser denne kommentaren og får svart meg fort!!!, hvis ikke vet jeg det til en annen gang; Bør jeg røre I glassene nå som de enda ikke har stivnet helt slik at de blander seg sammen igjen??

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Min Handleliste