Bak en saftig og smakfull sjokoladekake!
Ingredienser
KAKEBUNNEN
150 g | smør |
100 g | mørk sjokolade (gjerne ca. 55% kakaoinnhold) |
3 | egg |
175 g | sukker |
1 ts | vaniljesukker |
3 dl | Bakemjølk el. |
250 g | hvetemel |
1-2 ss | bakekakako |
1 ts | bakepulver |
1 ts | natron |
SJOKOLADEKREM & DEKOR
150 g | smør , smeltet |
3 ss | espresso eller sterk kaffe |
100 g | mørk sjokolade |
100 g | melkesjokolade |
300 g | melis , siktet (ca.) |
1 ts | vaniljesukker |
frysetørret bringebær til dekor (kan sløyfes) | |
oxalis til dekor (kan sløyfes) |
SLIK GJØR DU
Sett stekeovnen på 180 grader, over- og undervarme. Finn frem en springform som er ca. 26 cm i diameter. Smør og strø formen.
Hakk opp sjokoladen i små, jevnstore biter (eller bruk sjokoladeknapper) og ha det i en liten bolle. Smelt smøret og hell det over sjokoladen. La det stå noen sekunder, og rør deretter til sjokoladen er smeltet. Finn frem en kjøkkenmaskin med visper og pisk egg, sukker og vaniljesukker til en luftig eggedosis. Tilsett bakemjølk og rør sammen. Bland de tørre ingrediensene og sikt dem i røra vekselsvis med sjokoladeblandingen. Ikke rør mer enn det som er nødvendig for at alt skal bli godt blandet sammen, slik at du beholder mest mulig luft i røra.
Hell røra i formen og bre den jevnt utover. Stekes på rist midt i ovnen i ca. 30 minutter, til kaken er ferdig. Sjekk mot slutten av steketiden om den er ferdig ved å stikke en fyrstikk eller trepinne midt i kaken. Dersom den er ren når du tar den opp er kaken gjennomstekt. Kaken kan gjerne være litt understekt, da blir den ekstra saftig. Avkjøl kakebunnen på bakerist mens den fortsatt er i formen.
Når kakebunnen er avkjølt kan du lage sjokoladeglasuren. Hakk opp sjokoladen i små, jevnstore biter (eller bruk sjokoladeknapper) og ha det i bakebollen. Smelt smøret, tilsett den varme espressoen, og hell det over sjokoladen. La det stå noen sekunder, og rør deretter til sjokoladen er smeltet. Tilsett siktet melis og vaniljesukker, litt etter litt, og kjør sjokoladeglasuren til du har en jevn og myk glasur. Dersom du opplever at glasuren skulle skille seg kan du tilsette ca. 1 ss kaldt vann og kjøre glasuren litt til, til den samler seg igjen.
Bre sjokoladekremen umiddelbart utover den avkjølte kakebunnen, og dekorer etter smak og behag. Her har jeg dekorert med frysetørret bringebær og oxalis.
Oppbevar kaken kjølig. Kaken smaker best når den er romtemperert, så ta den ut av kjøleskapet ca. 1 time før du skal servere den. Dette er en holdbar kake som gjerne kan lages flere dager før den skal nytes.
TIPS
- Kaken kan også stekes i liten langpanne, ca. 25 x 33 cm.
- Kaken gir 12-16 kakestykker. Kaken kan fryses.
VELBEKOMME!
Gleder meg til å både bake og nyte denne kaken.
Til Jul. Med mine kjære.
Jeg bor i utlandet – hva kan jeg erstatte Bakemjølk med? Vanlig fersk melk, eller noe fermentert?
Hva er BAKEMELK ?? Aldri hørt dette før