Bruk gjerne yoghurt i baksten, noe som gir en god og fyldig smak, samtidig som baksten blir myk og saftig. Prøv det du også! 

Ingredienser

500 g hvetemel
250 g sammalt rug (finmalt)
100 g frø og kjerner
1 ts salt
1 klype sukker
25 g gjær (eller 1/2 pose tørrgjær)
5 dl vann (romtemperert)
150 g yoghurt , feks. tyrkisk

SLIK GJØR DU

Ha alle ingrediensene i bakebollen. Kjør gjerne frø og kjerner i en kjøkkenmaskin med kniver først, dersom du eller barna ikke er så glad i hele frø og kjerner i baksten. Kjør alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin med eltekrok i 10-15 minutter. Juster eventuelt med mer mel dersom deigen virker løs, og litt mer vann dersom den virker tørr. Kjør deigen først på lav hastighet, og deretter litt høyere hastighet mot slutten. Du skal nå ha en blank og fin deig. Dekk bollen med klede, plast eller sett på lokk, og la deigen forheve i ca. 1 time eller litt lengre.

Ha deigen på melet bakebord, og del den opp i 16-20 jevnstore emner. Trill til runde boller og legg dem på bakepapirkledd stekebrett (eller et stekebrett med slippbelegg, som jeg har brukt her). La rundstykkene etterheve under klede i ca. 45 minutter. Pensle rundstykkene med vann og strø gjerne litt (knuste) frø og kjerner og sikt litt mel over. Klipp eller skjær et snitt i rundstykkene og stek dem ved 225 grader (over- og undervarme) midt i ovnen i 16-20 minutter, til rundstykkene er gylne og gjennomstekte.

Avkjøl rundstykkene på rist, og nyt dem lunkne med godt pålegg eller som tilbehør til for eksempel suppe, gryterett eller salat.

TIPS

 • Dersom du ønsker grovere rundstykker kan du øke andelen rugmel noe, og redusere andelen hvetemel tilsvarende. Juster eventuelt med litt mer vann dersom deigen virker tørr. Ønsker du å benytte tørrgjær kan du erstatte den ferske gjæren med 1/2 pose tørrgjær.
 • Har du ikke kjøkkenmaskin kan du fint bruke hendene. Bland alt det tørre i bakebollen (men hold igjen på litt av melet) og lag en grop i midten. Rør ut gjæren i litt av væsken og tilsett gjærblandingen og resten av væsken i gropen. Rør med en sleiv eller lignende fra midten og utover, til deigen er godt blandet. Elt deretter så mye du bare orker.
 • Rundstykkene kan fryses. La dem tine helt i romtemperatur og rett før servering kan du eventuelt gi dem en liten lunk i stekeovnen, 175 grader varmluft i ca. 5 minutter. Da smaker de som nybakte igjen.
Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hei!

   Ja det skal være 150 g tyrkisk yoghurt, som det står i ingrediensoversikten. Lykke til!

 1. Kan man lage de uten tyrksik yoghurt? hvordan gjør man eventuelt da? Gjør man akuratt det samme og bare utelater yoghurten eller må man tilsette noe mer vann?

 2. Disse ble bare så gode Hadde litt yoghurt naturell som ikke ble brukt da hverdagen plutselig ikke var vanlig. Tenker jeg skal lage flere til påske. Tror du jeg kunne lagd deigen kvelden før og la de heve over natten? Bruke mindre gjær selvfølgelig.

 3. Disse rundstykkene er veldig gode! Men hos meg blir deigen klissete og vanskelig å håndtere, selv om jeg har holdt igjen en del på vannet. Skal det være slik, eller skal den bli mer kompakt/smidig?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Min Handleliste