Med disse smakfulle kuvertrundstykkene med knute på vil du garantert imponere! De er ypperlig som tilbehør til en rykende varm suppe eller gryterett, eller sammen med deilige, modne oster.

Ingredienser

RUNDSTYKKENE

2 1/2 dl melk
2 1/2 dl vann
25 g fersk gjær
1 ts honning
1 ts salt (ca.)
650 g hvetemel
50 g smør

TIL DEKOR

1 egg til pensling
valmuefrø

SLIK GJØR DU

Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret, i bakebollen. Jeg bruker melk direkte fra kjøleskapet. Bruk kjøkkenmaskin med eltekrok og elt deigen på lav hastighet. Tilsett eventuelt mer væske dersom deigen virker kompakt, eller litt mer mel om den virker løs. Elt deretter deigen i ca. 10 minutter på middels hastighet. Tilsett så smøret i små terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er godt eltet inn i deigen, etter ytterligere 10 minutter. Kle bakebollen med plast eller ha på lokk, og sett den på et trekkfritt sted. La deigen heve til dobbel størrelse, etter ca. 1 time.

Ha deigen på melet underlag og del den i 12-14 jevnstore emner. Trill hvert av emnene til en lang pølse, 25-30 cm lang. Slå en knute midt på pølsen. Legg den enden som ligger øverst på knuten – under, slik at den stikker opp i midten. Legg deretter den andre enden inn mot midten, og press de to endene forsiktig sammen. Legg brødene på et bakepapirkledd bakebrett og la dem etterheve under klede i ca. 45 minutter. Pensle kuvertbrødene med sammenpisket egg og strø på valmuefrø eller lignende.

Stek brødene ved 225 grader (over- og undervarme, midt i ovnen) i 12-14 minutter. Steketiden vil variere etter hvor stort bakverket ditt er og hvilke stekeegenskaper ovnen din har, så følg med mot slutten av steketiden. Avkjøl kuvertbrødene på rist.

TIPS

 • Du kan gjerne erstatte melken helt eller delvis med vann, og noe av hvetemelet kan erstattes med grovere finmalt mel.
 • Lag gjerne deigen dagen før og la den kaldheve over natten. Du kan lese mer om kaldheving og hvordan du gjør det her.
 • Du kan gjerne erstatte valmuefrøene med sesamfrø eller sikte over litt hvetemel. Egget til pensling kan eventuelt erstattes med litt melk/vann, men da bør du heller gi rundstykkene et dryss med siktet hvetemel eller lignende.
 • Dersom du ikke skal spise rundstykkene samme dag bør de fryses ned straks de er avkjølt. La dem deretter tine helt i romtemperatur og rett før servering kan du eventuelt gi dem en liten lunk i stekeovnen, 175 grader varmluft i ca. 5 minutter. Da smaker de som nybakte igjen!
 • Har du ikke kjøkkenmaskin kan du fint bruke hendene. Bland alt det tørre i bakebollen (men hold igjen på litt av melet) og lag en grop i midten. Rør ut gjæren i litt av væsken (ca. 30 grader) og tilsett gjærblandingen og resten av væsken i gropen. Rør med en sleiv eller lignende fra midten og utover, til alt er godt blandet. Elt deretter så mye du bare orker. Du kan velge om du vil smelte smøret og tilsette dette sammen med melken, eller om du vil elte det inn på samme måte som når en benytter kjøkkenmaskin. Det beste resultatet får du når du elter inn smøret til slutt, men da må du være forberedt på en skikkelig treningsøkt!

GOD BAKST!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Bakte 2 dobble porsjoner med kaldhev, en fin og en med noe grovt i. I den grovere blandingen byttet jeg ut noe av hvetemelet med: 50 g havregryn, 50 g sammalt grov hvete, 50 g sammalt grov Rug, 50 g Solsikkefrø, 25 g Sesamfrø, og jeg strødde Solsikkefrø oppå disse grove. Jeg har bakt mye gjærbakst opp gjennom tidene, men disse ble både jeg og gjestene mine ekstra godt fornøyde med.

  Jeg brukte Rapsolje til baking, fra Askim Frukt og bærpresseri, isteden for smør.

 2. Nå har jeg bakt og brukte denne fine oppskriften, de var nydelige og jeg doblet porsjonen.

 3. Kjempegode! Erstattet litt av hvetemelet med sammalt hvete(150 g), men de ble luftige og smakte godt. Nydelig til suppe!

 4. Må man ha honning i? Eventuelt kan det erstattes med noe eller har det med smak eller annen egenskap å gjøre?

 5. Vil det fungere å bytte ut hveten med spelt tror du? Kan man allikevel bruke maskin el blir det for heftig elting?
  Takk for gode oppskrifter

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste