Det er på tide å begynne å planlegge hva som skal stå på menyen på nyttårsaften. Denne forretten kan i stor grad forberedes på forhånd, slik at du bare kan anrette den rett før gjestene kommer, eller mens de nyter deilige velkomstbobler.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

Røkelaksmousse

500 g røkt laks (ca.)
100-150 g crème fraîche
1 dl kremfløte , stivpisket
1 plate gelatin
2 ts chilisaus (ca.)
finhakkede friske urter , som for eksempel basilikum, kjørvel og gressløk
1/4- 1/2 sitron , saften
Salt og nykvernet pepper

Garnityr

salatblader
rømme
lodderogn
friske urter
1 bagett i skiver
olivenolje
maldonsalt

SLIK GJØR DU

Legg gelatinplaten i kaldt vann i ca. 10 minutter. Bruk røkelaks av god kvalitet og skjær 4 tynne og pene skiver, pakk skivene inn i plast og oppbevar i kjøleskapet til du skal anrette forretten. Skjær resten av laksen i biter og ha i en foodprosessor med kniver sammen med creme fraiche. Kjør blandingen til laksen er såvidt most og du har en noenlunde jevn lakserøre. Stivpisk fløten og vend den forsiktig inn i lakseblandingen med en slikkepott. Klem vannet ut av gelatinplatene og rør ut i litt varmt vann (så lite som mulig), til gelatinen er oppløst. La blandingen avkjøle noe, og vend den forsiktig inn i lakseblandingen med en slikkepott, til den er godt blandet. Smak til med chilisaus og nypresset sitronsaft. Tilsett  finhakkede urter, og eventuelt salt og pepper. Du kan fint benytte andre urter, for eksempel dill. Det er viktig at du smaker deg frem slik at du får en fin balanse mellom chilisausen og de friske krydderurtene. La røkelakskremen stå i kjøleskapet i minst et par timer før du skal servere forretten.

Skjær baguetten i skiver. Ringle over litt olivenolje og stek på middels varme i stekepannen, til brødet er gyldent og sprøtt på begge sider. Strø litt maldonsalt over når brødet er ferdigstekt.

Rett før servering fordeler du salatbladene på tallerkenene, legger lakseskivene i en ring oppå salaten, og plasserer en raus spiseskje med røkelakskrem oppå. Fordel litt rømme og lodderogn ved siden av, pynt med litt friske urter og gjerne en halv sitronskive. Server forretten umiddelbart, med det ristede brødet som tilbehør.

Vintips: Château du Val de Mercy Petit Chablis 2010.

Oppskriften er en del av treretters nyttårsmeny:

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Røkelaksmousseen ser deilig ut – den skal jeg lage! Men lurer på vedr «Chilisaus» – er det «Sweet Chilisaus» eller vanlig «Chilisaus»? (dvs den som ser ut som ketchup). Det er jo ganske stor forskjell i smaken på nevnte to produkter…

    1. Med chilisaus menes chilisaus og ikke sweet chilisaus! Jeg brukte Heinz chilisaus, og siden slike sauser ofte har ulik styrke må en uansett smake seg frem, som jeg også påpeker i oppskriften. Lykke til!

  2. Når du sier det kan forbredes på forhånd- kan det lages ferdig kvelden i forveien eller blir det for lenge? Ser inmari godt ut……

  3. Jeg ble servert røkelaksmousse med lodderogn på fjorårets gardeball, og har lenge hatt lyst å lage noe lignende selv. Den jeg ble servert var anrettet sammen med ruccola og rød og grønn pesto, noe som passet utrolig godt til! Gleder meg til å prøve din, Trine! 🙂

  4. Hei.
    Jeg synes ikke det kommer tydelig frem hvor mange plater gelatin man skal bruke her? Kan du hjelpe meg?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste