I dag kan jeg friste med et smakfullt torskemåltid, hvor torsken blant annet får selskap av et smakfullt baconsmør og en silkemyk sitronpotetmos. Prøv det du også!
Ingredienser
TORSK & BACONSMØR
750 g | torskefilet eller torskeloin |
flaksalt eller havsalt | |
125 g | bacon , i strimler |
smør , til steking | |
2 fedd | hvitløk , delt i to på langs |
3-4 kvister | timian |
1-2 ss | soyasaus |
1 | sjalottløk , finhakket |
1/2 ts | fersk ingefær , finrevet |
1-2 ss | sitronsaft |
salt og pepper |
SITRONPOTETMOS & TILBEHØR
800 g | poteter , skrelt |
2 dl | melk |
4 ss | smør |
1 | sitron , finrevet skall |
2-3 ss | gressløk , finsnittet |
salt og pepper | |
12 | cherrytomater |
1 | brokkoli , i buketter |
1-2 klyper | chiliflak |
SLIK GJØR DU
Skrell potetene og kok dem møre i usaltet vann. Hell av vannet og la potetene dampe litt på svak varme i et par minutter. Bruk en potetstapper og mos potetene. Tilsett smør og rør godt sammen. Ha i så mye melk som er nødvendig for at mosen skal få ønsket konsistens. Skyll sitronen under rennende lunkent vann og tørk den med litt kjøkkenpapir, og riv deretter skallet fint med et zesterjern eller lignende. Smak til potetmosen med sitronskall, gressløk (kan sløyfes), salt og nykvernet sort pepper.
Del torsken i 4 porsjonsstykker, strø på litt grovt havsalt eller flaksalt og la det hvile i ca. 15 minutter. Du kan også benytte skrei, hvis det er i sesong.
Bak gjerne tomatene i ovnen hvis du har tid. Legg dem i et lite ildfast fat og drypp over litt nøytral olje. Stekes ved 175 grader varmluft i ca. 10 minutter.
Del brokkolien i jevnstore buketter, og skjær stilken opp i skiver. Kokes i rikelig saltet vann i 2-4 minutter, til brokkolien er knapt mør.
Skjær baconet i små biter og stek det i en tørr stekepanne til det begynner å bli sprøtt. Legg baconet til side.
Skyll saltet av torsken og tørk den med litt kjøkkenpapir, før du krydrer med salt og nykvernet sort pepper. Ha smør (og gjerne litt nøytral olje) i stekepannen og stek fisken med skinnsiden ned på middels varme. La den steke til den får en gyllen og fin brunfarge, og snu deretter fisken. Skru ned varmen litt og tilsett ca. 2 ss smør, hvitløk og timiankvistene – og la fisken steke 2-3 minutter til, til den begynner å “flake” seg. Bruk en spiseskje og drypp litt av stekesjyen over fisken mens den steker. Løft fisken forsiktig ut av pannen, og tilsett gjerne litt mer smør i stekesjyen etter fisken hvis du ønsker det. Skru av varmen, tilsett sjalottløk og ingefær og rør godt sammen, og smak til med soyasaus og sitronsaft. Ta ut timiankvistene og hvitløksfeddene, og tilsett deretter baconet.
Server den pannestekte torsken sammen med sitronpotetmos, brokkoli og tomater. Ha en raus skje med baconsmøret og gjerne en liten klype chiliflak over fisken til slutt – og nyt det deilige fiskemåltidet umiddelbart!
Lyst til å prøve flere oppskrifter med torsk? Du finner alle oppskriftene samlet her.
VELBEKOMME!
Hallo Trine . I går laget jeg pannestekt torsk og den var himmelsk god. Tusen takk for oppskriften. Jeg laget den til min mann og datter. Jeg er 78 år og har enda glede av å lage gode måltider og prøve noe nytt. God helg
Mmmmm… Dette var kjempegodt! Pga dårlig planlegging ble bacon bytta ut med spekeskinke, men det ble nydelig søndagsmiddag som ble servert med rødvin til:) Tusen takk igjen Trine
Denne var fantastisk god! Jeg sliter litt med å lage gode torskeretter, føler det ofte blir litt tamt. Men denne var helt nydelig!
En av de beste fiskerettene jeg har tilberedt på mitt kjøkken! ❤️
To gutter i familien som ikke pleier å rope hurra når det står fisk på menyen, små-kranglet om de siste fiskebitene! Tusen takk, Trine! For at arbeidet ditt er så gjennomsyret av kvalitet og omtanke!
Oppskriftene dine er virkelig et lite stykke hverdagsmagi!
Takk for hyggelig tilbakemelding, som motiverer og inspirerer! Det er alltid gøy å høre når noe smaker godt, og gjør litt ekstra stas på hverdagen. 🙂
Dette var kongelig godt! Jeg droppet timian,gressløk og byttet ut flytende bremykt med smør. 🙂
Dette er en av oppskriftene som har gjort at jeg i voksen alder endelig har begynt å spise fisk. Den er så god at den har vært en døråpner til flere av havets delikatesser. I begynnelsen med rause mengder baconsmør, men deretter med gradvis høyere andel fisk for hver gang den blir tilbredt. Tusen takk for en flott oppskrift og hjelp til å spise mer sjømat!