Torsk er en relativt nøytral fisk som ofte tåler en salsa med smak og “trøkk”, som for eksempel paprikasmør med smaksrik pølse. Som tilbehør serverer jeg blomkålpurè og aspargesbønner.
Ingredienser
Ovnsbakt torsk
700-800 g | torskefilet (gjerne ryggstykke), i 4 porsjonsstykker |
olivenolje | |
sitronsaft | |
salt og pepper |
Blomkålpurè
1-2 hoder | blomkål , i buketter |
1 | potet , i biter |
1-2 fedd | hvitløk , grovt hakket |
1-2 ss | smør |
salt og pepper |
Paprikasmør
2-3 ss | pinjekjerner , ristet |
3 ss | smør |
1/2 ts | paprikapulver , smak til |
150-200 g | pølse (smaksrik speket), i små terninger |
1 | sjalottløk , finhakket |
1/4 | rød chili , finhakket |
sitronsaft , smak til | |
frisk timian eller persille, finhakket |
Tilbehør
250 g | aspargesbønner |
1-2 ss | smør |
salt , smak til | |
frisk timian eller persille, til pynt |
SLIK GJØR DU
OVNSBAKT TORSK: Krydre fisken med havsalt på den ene siden og la den ligge og trekke noen minutter. Skyll av saltet, tørk fisken med litt kjøkkenpapir, og krydre deretter med nykvernet pepper og litt salt. Legg torsken i et smurt ildfast fat. Stekes midt i ovnen (vanlig over- og undervarme) ved 150 grader i ca. 15 minutter. Ta formen ut av ovnen og dekk den med aluminiumsfolie. La fisken stå å hvile slik i 3-5 minutter. Server deretter umiddelbart.
Siden det er tilbehøret som skal vente på fisken, og ikke omvendt, må tilbehøret nå være klart til servering. Mens fisken ligger og trekker til seg salt begynner du derfor med blomkålpureen.
BLOMKÅLPURÈ: Kok potet, hvitløk og blomkålbukettene i usaltet vann, til grønnsakene er møre og fine (etter 15-20 minutter). Hell av kokevannet og la kasserollen gjerne stå å dampe på lav temperatur i et par minutter slik at alt vannet er borte. Tilsett smøret og mos blomkål og potet med en stavmikser eller lignende. Smak til med creme fraiche (kan eventuelt erstattes med litt melk), salt og pepper.
PAPRIKASMØR MED SPEKET PØLSE: Fjern skinnet på spekepølsen og skjær den opp i små terninger. Får du ikke tak i pølsesnabb kan du fint benytte ferdig oppskjærte spekepølseskiver, som du strimler. Rist pinjekjernene i en tørr stekepanne og legg til side. Ha så smøret i pannen og rør inn paprikapulveret. Tilsett deretter pølsebitene som får surre i et par minutter, før du tilsetter finhakket sjalottløk og finhakket chili (smak deg frem). La dette stå å kose seg på svak varme i et par minutter. Rett før servering tilsetter du pinjekjerner og finhakket timian/persille, samt smaker til med en raus skvis med sitronsaft.
ASPARGESBØNNENE: Kok aspargesbønnene i lettsaltet vann, til de er møre etter ca. 2 minutter. Hell umiddelbart av vannet.
ANRETNING: Ha blomkålpureèn på en tallerken og legg torsken oppå. Ha deretter en raus skje med paprikasmøret oppå torsken. Serveres med aspargesbønnene som tilbehør. Gi gjerne retten et dryss med frisk timian eller finhakket persille før servering.
Enjoy!
Dette så aldeles nydelig ut, Trine! 🙂 Dette skal jeg lage til middag denne uken! Ha en fin og kanskje litt skummel Halloween-aften. Klem Jeanette
Mmmmm, ser nydelig ut 🙂
Nam. Dette skal jeg/vi ha til middag i dag 🙂
Tok det jeg hadde i hus, så det ble vanlig wiener i småbiter. Det ble en godt mottatt middag av både store og små.
Hei,
Kjempelett å lage og veldig godt. Vi hadde en hyggelig kveld med veldig god mat og god drikke til så ble det en helaften. Du kunne kanskje hatt en god vinanbefaling til også:)
Ja, dette er en enkel og god rett, enten det er hverdag eller fest. Siden jeg hadde den på en hverdag er det ikke så naturlig med en vinanbefaling. Anbefaler deg å spørre på polet om tips neste gang. 🙂
Nydelig rett som falt i smak hos alle i familien. Yngstemann på 6 år spiste opp all fisken sin:-)
Kommer til å lage den flere ganger så den oppskriften går rett inn i min macgourmet programm:-)
Takk for at du deler så mange flott oppskrifter, der er her jeg alltid kommer tilbake til.
Super digg med paprikasmøret på torsken! Flott blogg som jeg oppdaget denne uken, planlegger herved middagene herfra;)
Så bra at torskeretten falt i smak! Hyggelig å høre at du vil ta utgangspunkt i bloggen ved planlegging av middagsmenyen. Jeg legger forresten ut ukemenyer hver søndag. De gamle ukemenyene finner du samlet her: http://trinesmatblogg.no/tag/ukemeny/
Takker igjen for maten Trine. Har spist oss gjennom sidene dine et år nå. I dag ble det ovnsbakt Torsk:))) Veldig godt det å. Min mann Helge hilser, han er mest glad i å smake….har ALDRI fått klage på maten din.
Velbekomme! Så bra at du ikke har fått klager på maten min! Nå skal det sies at alle rettene på bloggen er kvalitetssikret av mannen min også. 🙂
Laget dette til middag i går, noe av det beste jeg har smakt!!!!!!anbefales på det varmeste :):)
Kjempegodt!! Laget dette i går, brukte chorizopølse. NAM 🙂
Nydelig!! Hadde bacon så vi brukte det istedet. Ikke en smule igjen hos noen av oss 4 🙂
Nydelig rett, barna synes også dette var himmelsk! 🙂
Har du noen vin tips til denne ?
Fantastisk!
Hei! Det står at det skal være sjokolade i sausen. Stemmer det?
Nei, det skal ikke være sjokolade i denne oppskriften. Det skal være chili isteden. Det har dessverre skjedd en feil ved overføring av oppskriften fra gammel til ny nettside, men nå skal det være rettet opp i. Takk for at du sa ifra! 🙂