
De beste kjøttkakene er de mamma lager! Min mamma lager i alle fall de beste kjøttkakene jeg har smakt! Det er ikke så ofte jeg får dem servert, men det er ikke mamma sin skyld. Det kan jeg takke meg selv for. For snart 30 år siden flyttet jeg nemlig med (daværende) mann, barn (Anette, som da var 11 måneder) og Bobby undulat (R.I.P) fra Trondheim til Lørenskog. Vi flyttet vekk fra mamma, pappa, brødrene mine, besteforeldre, svigerfamilie, venner - ja hele nettverket vår. Fra familiemiddager med kjøttkaker, hønsefrikassé, trollkrem, latter og andre herligheter. Slik at jeg skulle få avslutte jusstudiene i Oslo, det var jo bare for maksimalt 5 år - og det går jo fort! Jeg brukte litt mer enn 5 år på å fullføre studiene (blant annet ble Emilie født), men når jeg var ferdig var jobbmulighetene i Osloområdet mer forlokkende enn hva Trondheim da kunne by på. Så da valgte jeg (vi) jobb og karriere fremfor familiemiddager og sånn. Visst var vi ofte "hjemme" i Trondheim, og ofte i lengre perioder så vi var likevel mye sammen, men det var uansett ikke det samme som å treffes i hverdagen. For da følte jeg virkelig at jeg var langt borte fra familien, uten særlig nettverk og sjelden noen som inviterte på "familiemiddag".
Derfor er jeg så uendelig lykkelig nå, med barn og barnebarn i rimelig nærhet, hvor vi har anledning til å møtes oftere, enten det er her hjemme eller vi tilbringer en helg sammen på hytta. Det er som regel jeg som står ved grytene (gjerne med hjelp fra både store og små), men det er faktisk sjelden at det står kjøttkaker på menyen. For de aller beste kjøttkakene er det mamma som lager. De får jeg ofte servert når jeg kommer "hjem" - "de e bare kjøttkaker, altså", sier mamma litt unnskyldende med et lurt smil om munnen, men hun vet nok innerst inne at det er det jeg har aller mest lyst på akkurat da.
Sånne mammaer som lager de aller beste kjøttkakene er helt umulig å få oppskrifter av, for det er en dæsj av ditt og en klunk av datt, til du får passe konsistens - "ja, du vet". Her er min tilnærming til mammas kjøttkaker, slik jeg serverer dem med brun saus og kålstuing.
Ingredienser
KJØTTKAKER
600 g | kjøttdeig |
1/4 ts | nykvernet sort pepper (smak til) |
3 ss | potetmel |
2 ss | løk , finhakket (kan sløyfes) |
1 1/2 ts | salt (smak til) |
2 dl | melk eller vann (ca.) |
BRUN SAUS
40 g | smør |
35 g | hvetemel (ca.) |
5 dl | kjøttkraft (eller utblandet buljong/fond*), varm |
soyasaus (smak til) | |
salt og nykvernet sort pepper |
KÅLSTUING
500 g | hodekål (ca.) |
30 g | smør |
30 g | hvetemel (ca.) |
3 1/2 dl | melk , varm (ca.) |
muskatnøtt , revet (smak til) | |
salt og eventuelt litt (hvit) pepper |
TILBEHØR
4 porsjoner | poteter |
4 | gulrøtter |
tyttebærsyltetøy |
SLIK GJØR DU
Ha kjøttdeigen i en bolle sammen med potetmel og løk, og bland det godt sammen. Spe med melk til du får ønsket konsistens på farsen, og smak til med salt og pepper. Potetmelet kan eventuelt erstattes med griljermel/brødrasp. Bruk to skjeer (dyppet i kaldt vann) og form jevnstore kaker av farsen, ca. 9-10 stykker. Stek kakene i en blanding av smør og nøytral olje, til de har en fin stekeskorpe på begge sider. De skal ikke være gjennomstekte enda, siden de skal trekke ferdig i sausen.
Lag brun saus ved å brune smør og hvetemel på middels varme i en vid gryte/panne med høye kanter. Rør hele tiden slik at det ikke svir seg. Når jevningen er brun og fin sper du, litt av gangen, med varm kjøttkraft til du får ønsket konsistens på sausen. (*Dersom du benytter buljong eller fond må du blande den ut etter anbefalingene på emballasjen.) La sausen koke et par minutter, spe eventuelt med mer kjøttkraft dersom sausen virker tykk, og tilsett deretter kjøttkakene. La kjøttkakene få trekke i sausen i ca. 15 minutter, til de er gjennomstekte.
Kok potetene og gulrøttene møre i lettsaltet vann.
Skjær kålen i skiver (ca. 1 1/2 cm bred) og kok dem møre i lettsaltet vann i ca. 15 minutter. Hell av kokevannet. Lag hvit saus ved å smelte smøret i en kjele og tilsett hvetemelet. Rør godt sammen og spe med varm melk, litt etter litt, mens du rører hele tiden. Smak til med revet muskatnøtt, salt og pepper, og la sausen trekke i ca. 10 minutter. Tilsett kålen og la stuingen stå å trekke i ytterligere 2-3 minutter.
Sånn, der er alt klart. Sett grytene på bordet og la hver enkelt få forsyne seg selv. Serveres med nyrørt tyttebærsyltetøy og gjerne en persilledusk. Sånn som mamma gjør det.
#hjemlengsel