Som jeg tidligere har nevnt i dette innlegget så er det overproduksjon av lam og sau i Norge. Ola Nordmann spiser gjennomsnittlig 54 kg kjøtt i året, men kun 3 av disse er lammekjøtt. Dette innebærer at vi må importere annet kjøtt, mens vi har mange tonn med lamme- og sauekjøtt på fryselager. Det er ikke greit! Her kan vi alle være med å bidra, for det er nemlig slik at dersom vi alle spiser ett ekstra måltid med lammekjøtt og ett ekstra måltid med sauekjøtt i 2018, så kan vi sammen tømme fryselageret slik at ikke noe kjøtt går til spille.

Hva med deg, tar du utfordringen om å spise to ekstra lammemåltider i 2018? Det gjør jeg! Jeg har allerede lagt ut tre nye lammeoppskrifter den siste tiden, og flere kommer i ukene fremover. I dag kan jeg friste med en smakfull og enkel lammecurry - prøv den du også!

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

500-600 g lammelår eller annet lammekjøtt, i strimler
nøytral olje
1 rødløk , i strimler
600 g kokosmelk
2 fedd hvitløk , finhakket
1 rød chili , finhakket
1 ss frisk ingefær , finrevet
2 stilker sitrongress
1 ss tomatpuré
2 ss rød currypasta (smak til)
2 gulrøtter , i tynne staver
1 rød paprika , i strimler
1/2 brokkoli , i små buketter
1 ss fiskesaus (smak til)
2 ts brunt sukker (smak til)
1 lime , saften (smak til)
1 neve cashewnøtter , grovt hakket
frisk koriander
4 porsjoner ris , tilberedt etter anvisningen på pakken
nan

SLIK GJØR DU

Skjær opp lammekjøtt og grønnsaker som angitt, slik at du har alt klart før du setter i gang. Jeg har her brukt ferdig oppskjært kjøtt av lammelår, men du kan selvfølgelig benytte lammelår i skiver eller lammekoteletter som du skjærer i strimler. Husk da at du må kjøpe inn noe større mengde pga. ben som må skjæres bort.

Stek lammekjøttet raskt i litt nøytral olje, men ikke så lenge at det blir gjennomstekt. Stek kjøttet i to omganger, for dersom du steker for mye av gangen blir kjøttet kokt (og seigt) i stedet for stekt. Legg kjøttet til side.

Kok risen etter anvisningen på pakken.

Lammecurry

Ha ca. 2 ss av kokosfettet (det øverste, faste laget i kokosmelkboksen) i en vid gryte. Jeg anbefaler at du benytter ordinær kokosmelk for å få en best mulig smak på curryen din. Dersom du likevel velger å benytte en lettutgave må du erstatte kokosfettet med en nøytral matolje. Tilsett løk og la det frese et par minutter, før du tilsetter hvitløk, chili og ingefær. Bank sitrongresset med en biffklubbe eller lignende, og del det i to (skal fjernes før servering). La alt frese med i ca. 1 minutt før du tilsetter tomatpuré og currypasta. La det frese ytterligere ett minutt, og tilsett deretter resten av kokosmelken, gulrøtter og paprika, og la det stå å trekke i ca. 15 minutter.

Tilsett lammekjøtt og brokkoli, og smak til med fiskesaus, sukker og limesaft. La det stå å trekke i ytterligere 10 minutter, til grønnsakene og lammekjøttet er mørt og fint. Fjern sitrongresstilkene. Gi lammecurryen et dryss med hakkede cashewnøtter og frisk koriander, og server umiddelbart – med ris og nan som tilbehør.

TIPS

 • Brokkolien kan eventuelt erstattes med aspargesbønner eller spinat.
 • Fiskesaus kan eventuelt erstattes med soyasaus uttynnet med litt vann og tilsatt litt ekstra salt.
 • Curryen kan gjerne gjøres nesten ferdig dagen før. La kjøttet trekke med de første 15 minuttene, avkjøl curryen og oppbevar den kaldt. Rett før servering tilsetter du grønnsakene og lar curryen trekke til grønnsakene er møre og fine.
 • Mengden currypasta vil være avhengig av styrken på currypastaen du benytter, og hvor sterk du ønsker at retten skal være. Smak deg derfor frem til en styrke som passer for deg og gjestene dine.
 • Dersom du skal servere curryen til små barn eller andre som ikke liker så sterk mat, kan det være lurt å servere litt matyoghurt, rømme eller crème fraîche ved siden av, slik at retten blir noe mildere.

Hva med deg, tar du også utfordringen om å spise to ekstra lammemåltider i 2018?

Følg med fremover for flere lammeoppskrifter! Sjekk gjerne ut de øvrige lammeoppskriftene jeg har på bloggen også, du finner dem samlet her.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Problemet er jo at det ikke er lammekjøtt tilgjengelig i butikken! Vi som forbrukere etterspør det jo, men er det pris som styrer dette? Lagerene er jo fulle, hjelper lite når det ikke kommer til butikkene.

 2. Lammekjøtt i strimler har de begynt å selge på Kiwi nå i år, de passer veldig fint til denne retten

 3. Kjempefint at du promoterer norsk lam! Det er viktig at vi som forbrukerer faktisk etterspør kjøttet. Nå er det høst, og tilgangen er større enn ellers i året. Vi reiser mye og kan inspireres mer av kultrer som bruker lammekjøttet mye mer enn oss!

 4. Kan kokosmelka her byttes ut med fløte? Eller blir det rart tro.. Har masse fløte jeg skulle brukt opp nemlig.

  1. Ja, det går nok bra, men da mister du den karakteristiske kokosmelksmaken i curryen. Men godt blir det nok uansett. En mulighet er å bruke feks. en boks kokosmelk og spe på med fløte. Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste