Chili con carne består tradisjonelt av kjøtt og chili, men har her også fått selskap av tomater, bønner og løk. Spis den som en gryterett eller bruk den som fyll i tortillas.
Ingredienser
CHILI CON CARNE
400-500 g | karbonadedeig eller kjøttdeig |
1 | løk , finhakket |
3 fedd | hvitløk eller mer, finhakket |
1/2 | rød chili , finhakket |
1 ss | tomatpuré |
1 1/2 ts | spisskummen eller mer (smak til) |
1/2 ts | chilipulver eller mer (smak til) |
1/2 ts | kajennepepper (smak til) |
1 ts | oregano (smak til) |
1 | rød paprika , i terninger |
1 | grønn paprika , i terninger |
600 g | hermetiske tomater , hakkede |
1 ts | sukker (smak til) |
500 g | kidneybønner |
1/2 | lime , saften (smak til) |
salt og pepper | |
frisk koriander (kan sløyfes) |
TILBEHØR
2 | avokado , i båter |
1/2 | lime , i båter |
tortillalefser eller tortillachips | |
rømme |
SLIK GJØR DU
Skjær og hakk opp alle ingrediensene slik at du har alt klart før du setter i gang. Finn frem en gryte eller stekepanne med høye kanter.
Stek kjøttdeigen/karbonadedeigen og den finhakkede løken i litt nøytral olje på middels varme. Bruk gjerne en gaffel og mos kjøttdeigen litt. Tilsett hvitløk og chili, som får surre med de siste minuttene. Tilsett deretter krydderet og tomatpuré, rør godt sammen og la det surre i ca. 1 minutt, før du tilsetter paprika og hermetiske tomater. La gryteretten putre på middels varme i 5-10 minutter.
Hell av væsken av kidneybønnene og skyll dem forsiktig under rennende, kaldt vann. Tilsett de avrente bønnene i gryteretten og la dem få trekke med i ca. 2 minutter, til bønnene er gjennomvarme. Smak til med limesaft, sukker, salt og pepper og eventuelt litt mer av de øvrige krydderne, om nødvendig.
Gi gryteretten et lite dryss med frisk koriander og server den umiddelbart med ønsket tilbehør, for eksempel avokado, limebåter, litt rømme og tortillachips. Chili con carne smaker også godt i tortillalefser, sammen med for eksempel en grønn salat og litt rømme.
Chili con carne kan gjerne lages 1-2 dager før den skal serveres. Vent gjerne med å tilsette bønnene til du skal varme opp gryta før servering, så holder de seg hele og fine.
VELBEKOMME!
Nam, dette så godt ut!
Egner retten seg til å fryse ned?
Jeg har lagd den flere ganger og fryst ned i porsjonspakker smaker like godt etter at den har vært frossen.
Dette smakte veldig godt. Takk for mange gode oppskrifter som gir inspirasjon i en travel hverdag.
Takk for oppskrift! Denne var kjempegod!
Denne var veldig god 🙂
Hei Trine, takk for oppskriften! Denne var kjempegod 🙂
Denne oppskriften har jeg lagd og syns var kjempegod. Så den skal jeg lage til venninnetreff også. 🙂 Fint å vite at eventuelle rester som man ikke spiser til lunsj dagen derpå kan evt. fryses. En herlig, enkel (kjapp) og smakfull rett. Chili kan jo med fordel serveres ekstra ved siden av, så blir retten spiselig også for dem som ikke tåler/liker sterk mat. Jeg liker å ha ekstra hakket chili ved siden av. Takk for superfin oppskrift!
Mm høres godt ut. ? Kan man bruke noe annet i stede for kidneybønner, linser el? Vet jo de er viktig for retten, men tenåringen klarer de ikke
Ta de i stavmikseren;)
Tips: Kutt opp en nakkekotelett i strimler, brune og ha. Da blir det litt tyggemotstand. Kjempegodt 🙂
Oppskrifter fra bloggen din er alltid gode.
Denne fikk jeg servert av kjæresten til broren min:) Denne skal prøves ut i helga, da vi får middags besøk:) Takk for veldig god oppskrift!
Hei:)
Når du skal lage til ca 50 personer, hvor mye trenger du av alt da?
Laget denne til middag idag, og det blir nok ikke siste gang, smakfull og knallgod oppskrift!
Er stadig innom bloggen på jakt etter middagsideer, og her finner jeg alltid noe sunt og godt å lage.
Takk for at du inspirerer ❤️
Dette er IKKE Chilli con carne, da dette IKKE lages på kjøttdeig/karbonadedeig og ALDRI inneholder bønner
Det er helt feil
Hva skulle jeg gjort uten deg Trine!
Kjempe god! Og så lettvint
Denne oppskriften var helt super. Tusen takk!
Så hyggelig å høre! 🙂
NydeligHar laget denne oppskriften flere ganger! Takk Trine:)
Hei du skriver ikke noe om bønnene skal bløtlegges/ kokes..fant ferdige kidneybønner i butikken fra Eldorado, er de Ok å bruke?
Denne har jeg laget mange ganger og digger den. Neste lørdag skal jeg lage den til 60 gjester i 50 årsdagen min. Har du noen tips i forhold til så stor porsjon? Tenkte å lage i 3 kjeler som rommer 10 liter. Takknemlig for svar.
Har du regnet ut næringsinnhold på denne? Proteiner, Fiber og Kcal?
Nei dessverre, det har jeg verken kunnskap om, kapasitet til eller interesse av. Jeg har skrevet litt om det her, og linket til sider du kan benytte for å regne ut dette selv: https://trinesmatblogg.no/faq/#hva-er-kaloriinnholdet-i-oppskriften
Lager den med ganske mye chilikrydder og serverer med ris, bananskiver og rosiner og usalta peanøtter – eller cashew ved siden av.
Denne har jeg lagd mange ganger, blir aldri lei den, kjempegod, mvh Hege
Så hyggelig å høre at retten faller i smak! 🙂
Kan den lagres i kjøleskap noen dager.?