Er dere mange til bords er det et godt tips å helgrille kjøttet. Entrecôte er for eksempel godt egnet å helgrille, da marmoreringene i kjøttet gjør at det blir ekstra saftig og godt. Å helgrille kjøttstykker er slett ikke vanskelig, men krever litt tid og tålmodighet. Følger du denne oppskriften er du garantert et vellykket resultat. Det er tre ting som er viktige når du skal helgrille kjøtt: 1) Benytte steketermometer, 2) Snu kjøttet ofte og 3) La kjøttet hvile lenge. Slik gjorde jeg det:

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

Kjøttet (ca 4 porsjoner)

600-800 g entrecôte , romtemperert
salt og pepper

Til urtesmøret trenger du:

200 g smør , romtempererert (ca.)
2 fedd hvitløk , finhakket
friske krydderurter , finhakket (feks persille, basilikum eller timian)
1/2 sitron , skall og saft

SLIK GJØR DU

Beregn 150-175 gram kjøtt pr person. Gni kjøttet inn i salt og pepper, og grill kjøttet på direkte varme i 3-5 minutter på alle sider. Legg deretter kjøttet på en sone uten direkte varme. Dersom du benytter gassgrill (som har tre brennere eller flere) lar du kjøttet ligge oppå den midterste brenneren (som er slukket) og lar brennerene på sidene stå på (indirekte varme). Dersom du benytter kullgrill legger du grillkull kun i en del av grillen slik at du har en sone uten direkte varme. Uansett hva slags grill du benytter må du benytte lokk og snu kjøttet jevnlig. Bruk steketermometer (som er egnet til grilling).

 

Mens kjøttet ligger på grillen lager du urtesmøret ved å røre sammen mykt smør, hakket hvitløk, sitronsaft + skall, samt de hakkede krydderurtene.

Når kjøttet har en kjernetemperatur på ca. 57 grader tar du det vekk fra grillen og legger det på et ark tykk aluminiumsfolie (gjerne dobbelt lag) og fordeler omtrent halvparten av smøret oppå kjøttet sammen med noen kvister friske krydderurter (sett resten av urtesmøret kaldt). Pakk folien godt rundt kjøttet og legg et håndkle eller lignende rundt, slik at kjøttet blir godt isolert, men gjerne slik at steketermometeret fortsatt er synlig. La kjøttet hvile i folien i minst 45 minutter. Kjøttet vil da ettersteke og være medium når det serveres, dvs 63-65 grader (og perfekt etter min smak).

Skjær kjøttet i passende skiver og server resten av urtesmøret ved siden av. Som tilbehør serverte jeg grillet squash med feta og pinjekjerner, samt chilipoteter med paprika. Som alternativt tilbehør foreslår jeg for eksempel ovnsbakt ratatouille eller lun paprikasalat.

Enjoy!

(Inspirasjon til denne oppskriften har jeg hentet fra Wenche Andersen på God Morgen Norge.)

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei Trine. Dette ser kjempegodt ut og gleder meg til å prøve når vi får gjester neste helg. Men et lite spørsmål – hvordan brukes steketermometer til grilling? Hvordan gjør man det når man snur kjøttet? Må man stikke termometeret inn fra siden for å unngå å ta det ut når man snur?
  Takk for en fantastisk og inspirerende matblogg! 🙂

 2. OK, ser godt ut, men et spm, hvordan vender jeg kjøttet med et steketermometer i? Skal jeg stikke det inn fra siden?

   1. Bruker du flere urter sammen i kryddersmøret? Skal ha til entrecote, og tenkte å bruke basilikum. Litt usikker om jeg skal flere i?

    1. Du kan feks benytte persille og timian, i tillegg til basilikum. Det står i oppskriften. Ellers kan du benytte det du har tilgjengelig. Smak deg frem til det du synes er godt. Lykke til!

 3. Hei! Takk tips med ettersteking. Men «bruner» 3-5 min på alle sider eller mener du total steketid på 3-5 min på direkte varme?

   1. Jeg mener ca. 3-5 minutter steking på hver side. Poenget er at du skal få en fin stekeskorpe over hele (mesteparten) av kjøttstykket, før du steker det ferdig på indirekte varme. Lykke til!

    1. Kjære Trine, hvis du kunne være så snill og lage en video om hvordan man langtidssteker kjøtt i ovnen, så hadde jeg blitt kjempeglad. Stor klem fra en som digger bloggen din.

 4. Hei Trine
  Hvor lang steketid (sånn ca.ca.) tror du man må beregne i grillen på en kilo entrecote?

 5. Hei Trine! Er det luirt å forhåndssteke i ovnen dersom man har kullgrill? Opplever ofte at maten blir brent utenpå og rå inni fordi man har litt mindre kontroll med kullgrilling. Hva foreslår du? Takk!

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste