Lag deilige burgere i helga, for eksempel denne varianten, med blåmuggost og en deilig paprikasalsa!
Ingredienser
HAMBURGERE & TILBEHØR
1000 g | kjøttdeig eller karbonadedeig |
salt og pepper | |
5 | halvgrove hamburgerbrød |
grov sennep eller chilimajones | |
5 | salatblader |
1 | rødløk , i ringer |
5 skiver | blåmuggost |
PAPRIKASALSA
2 | store røde paprika , delt i to på langs |
3 | sjalottløk , delt i to på langs |
3 fedd | hvitløk , delt i to på langs |
1/4 | rød chili , finhakket |
god olivenolje | |
salt og pepper |
SLIK GJØR DU
Lag hamburgerbrødene etter oppskriften. Lag dem gjerne flere dager før de skal serveres og legg dem i fryseren. (La brødene tine i romtemperatur og varm dem litt på grillen rett før servering.)
Del paprikaene i to på langs, og fjern frø og hinner. Legg paprikaene med snittsiden ned i et ildfast fat og pensle dem med olivenolje, og bak dem midt i ovnen ved 230 grader (over- og undervarme) i ca. 15 minutter. Fordel sjalottløk og hvitløk i formen, og bak grønnsakene i ytterligere 10-15 minutter, til grønnsakene er møre og skinnet på paprikaene er skrukkete og har tatt litt farge. Ha paprikaen i en plastpose og lukk den. La den ligge slik i ca. 10 minutter, og fjern deretter skinnet på paprikaene. Skjær deretter paprikaen i strimler og resten av grønnsakene i små terninger, og ha det oppi en liten bolle. Tilsett noen ss av din beste olivenolje, litt finhakket chili og smak til med salt og pepper. Serveres romtemperert. (Paprikasalsaen kan gjerne lages dagen før og oppbevares i kjøleskapet. Den er forresten nydelig til all slags grillet/stekt kjøtt og fisk.)
Del opp kjøttdeigen/karbonadedeigen i 5 deler, og form jevnstore burgere, ca. 1 ½ cm høye. Bruk gjerne hendene (fukt dem med vann) men ikke jobb mer med deigen enn strengt nødvendig slik at du unngår at burgerne blir kompakt. Krydre burgerne med salt og nykvernet sort pepper. Stek burgerne i nøytral olje og varm stekepanne i ca. 3 minutter på hver side. La dem deretter ettersteke på svak varme til de er passe stekt. Pass på å ikke oversteke, da blir burgeren tørr og kjedelig. Selv foretrekker jeg at burgeren har et hint av rosa i midten. Burgerne bør stekes umiddelbart før de skal serveres, men du kan gjøre klar burgerne tidligere på dagen (og oppbevare dem tildekket i kjøleskapet).
Skjær opp resten av garnityret som angitt ovenfor, og anrett det på serveringsfat.
Ved servering deler du hamburgerbrødene i to og fordeler burger og garnityr oppå i (for eksempel) denne rekkefølgen:
- Hamburgerbrød (smøres med grov sennep eller chilimajones)
- Salatblader
- Rødløk
- Hamburger
- Blåmuggost
- Paprikasalsa
Plasser resten av brødet som kronen på verket. Stikk gjerne en pinne gjennom lagene for å holde det hele sammen. Server gjerne ovnsstekte potetstaver som tilbehør.
Sjekk også ut hamburger med eple, bacon, brie og rødløkskompott og hamburger med bacon, cheddar og tomat.
VELBEKOMME!
Dette innlegget er en av tre burgere som jeg laget på Sommeråpent på NRK i sommer, opptaket fra sendingen finner du her.