Pizzaboller er alltid populært, spesielt blant den yngre garde, og er også kjekk å ha med i matpakken enten en skal på skolen, trening, biltur eller på tur ut i det fri. Disse pizzabollene er halvgrove, noe som gjør at de metter litt mer. Toppingen består av kokt skinke, revet ost og en smakfull tomatsaus. Varier toppingen etter smak og behag. Kanskje du har noen påleggs- og osterester på lur i kjøleskapet som du kan benytte?

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

GJÆRDEIGEN

400 g hvetemel , siktet
300 g sammalt hvete , fin
25 g gjær eller 1/2 pakke tørrgjær
1 ts salt (ca.)
1/2 ts sukker
5 dl vann
2 ss olivenolje

TOMATSAUS & TOPPING

400 g hermetiske tomater , hakkede
1 fedd hvitløk , finhakket
1/2 ts sukker
tørket oregano eller pizzakrydder
1 klype chiliflak (kan sløyfes)
salt og pepper
100 g kokt skinke , strimlet
250 g gulost , revet

SLIK GJØR DU

pizzaboller

Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av oljen, i bakebollen. Kjør ingrediensene i en kjøkkenmaskin med eltekrok til du har en jevn deig. Juster eventuelt med mer mel dersom deigen virker løs, eller litt mer vann dersom den virker tørr. Elt deretter deigen i ca. 10 minutter, ha i olivenoljen og elt deigen i ytterligere 5-10 minutter. Du skal nå ha en blank og fin deig. Dekk bollen med plast eller lokk, og la deigen forheve i ca. 1 time.

Mens deigen hever gjør du klar tomatsausen. Ha de hermetiske tomatene i et dørslag og la dem stå å renne av i 15-30 minutter. Ha de avrente tomatene i en bolle (hell ut væsken) og tilsett finhakket hvitløk. Rør godt sammen og smak til med sukker, oregano, chiliflak, salt og pepper.

pizzaboller

Ha deigen på melet bakebord, og del den opp i 12 jevnstore emner (ca. 100 g). Trill emnene til boller som du trykker flate med håndflaten (ca. 1 1/2 cm), og fordel dem på to bakepapirkledde stekebrett. Smør tomatsausen oppå bollene og fordel skinke og revet ost over. Strø gjerne litt oregano over også. La pizzabollene etterheve i ca. 20 minutter.

Stekes midt i ovnen ved 220 grader (over- og undervarme) i ca. 18 minutter, til osten er gyllen og pizzabollene er gjenomstekt. Steketiden vil variere etter hvor store pizzabollene dine er og hvilke stekeegenskaper ovnen din har, så følg med mot slutten av steketiden.

Nyt pizzabollene varme, lune eller kalde.

pizzaboller

TIPS

  • Pizzaboller som du får til overs kan fint fryses når de er avkjølte. La dem tine i romtemperatur, og varm dem eventuelt raskt i stekeovnen/mikrobølgeovnen før servering, eller nyt dem kalde. Putt dem gjerne frosne i matboksen om morgenen – da har de tint til lunsj.
  • Dersom du heller vil lage fine pizzaboller kan du erstatte sammalt hvete med hvetemel.

VELBEKOMME!

Skriv ut
    1. Dersom du ikke har kjøkkenmaskin kan du fint bruke hendene, men da må du være forberedt på en skikkelig treningsøkt. Bland alt det tørre i bakebollen og lag en grop i midten. Rør ut gjæren i litt av væsken og tilsett gjærblandingen og resten av væsken i gropen. Rør med en sleiv eller lignende fra midten og utover, til deigen er godt blandet. Juster eventuelt med mer væske eller mel underveis, og elt deretter så mye du bare orker (bruk gjerne hendene), før du setter deigen til heving.

        1. Nå har jeg lest gjennom ingrediensoversikten og oppskriften grundig nok en gang, og finner ikke hvor det står gulrot. Kan du fortelle med hvor det står? Når det er sagt så kan du gjerne tilsette en finrevet gulrot i tomatsausen.

          1. Det er helt i orden. Har lest oppskriften opp og ned utallige ganger og ikke funnet noe gulrot, jeg. Takk for «oppklaringen»! 🙂

  1. Hei kan man lage deigen dagen før man former/steker den? Ev. hvordan gjør man det? Hvor lang tid er maks hevetid før deigen blir ødelagt?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste