Chili con carne er ypperlig hyttemat, da du kan lage alt i en og samme gryte. Men kan selvfølgelig også fint lages hjemme. Retten kan gjerne gjøres klar på forhånd, enten du skal ut på skitur, venter gjester eller er travelt opptatt med å se på ski-VM. Du kan velge om du vil lage retten med grytekjøtt eller karbonadedeig/kjøttdeig. Når du skal krydre retten er det viktig at du smaker deg frem. Chili (det gjelder krydder generelt) har ulik styrke, og har du et skikkelig hot chilipulver kan oppgitt kryddermengde bli litt i overkant. Eller litt for lite, hvis chilien din har mistet styrke, eller du liker det ekstra hot. Regel nummer en når det kommer til matlaging kan derfor ikke presiseres godt nok: SMAK deg frem!

Ingredienser

500 g karbonadedeig/kjøttdeig eller grytekjøtt
1 løk , finhakket
1 rød paprika , i terninger
1 grønn paprika i terninger
2 fedd hvitløk , finhakket
½ rød chili , finhakket
1 ts chilipulver , smak til
1/2 ts spisskummin , smak til
1 kanelstang
1 boks hermetiske tomater
100 g soltørkede tomater , finhakket
2 bokser chilibønner (bønnene + væsken fra den ene boksen)
salt og pepper

SLIK GJØR DU

Stek kjøttet/kjøttdeigen raskt i to omganger i litt smør, krydre med salt og pepper og legg til side.

Fres løk, paprika, hvitløk og chili i smør, til løken er blank og myk. Tilsett krydderet og la det frese med ca et minutt, og tilsett deretter hermetiske tomater, soltørkede tomater og væsken fra den ene boksen med chilibønner. Tilsett kjøttet/kjøttdeigen og la det surre med til kjøttet er mørt og fint, etter ca 30 minutter. Tilsett eventuelt mere av væsken fra chilibønnene hvis det koker tørt underveis. Tilsett til slutt chilibønnene og smak eventuelt til med mere krydder. Retten er klar når bønnene er gjennomvarme. Fjern kanelstangen og server med salat, brød og gjerne en rømmeklatt.

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Denne er nyyydelig!!! Jeg pleier i tillegg å ha 3-4 ss rød pesto i, og det er virkelig prikken over i’en! Ha en flott dag!

 2. Vil berre seie at eg elskar bloggen din! Den er berre heilt super! Om eg ikke veit kva eg skal ha til middag ein dag, tek eg berre ein tur inn hit og hentar inspirasjon. Same gjeld når det kjem til brødbakst! Supert, tusen takk!

 3. Nettopp ferdig med enda en fantastisk middag fra denne bloggen, og det smakte helt herlig!! Litt spicy, men det var bare godt, og det ble bedt om gjentakelser fra “prøvesmakerne”! Tusen takk =)

 4. En veldig deilig gryte rett! Jeg hadde ikke spisskummen men synes den ble kjempe god uansett. Kanel smaken var veldig god i denne retten! Denne går rett inn i favorittene mine 🙂
  Line

 5. Hei!

  Lagde denne i går, og var skikkelig godt! Vi brukte focaccia til, har du en oppskrift på noe som passer bedre, kanskje noe meksikansk?
  Digger sida di forresten 🙂

 6. Lagde denne til middag i dag.

  Hadde i 2 bokser med tomater i stedet for en. En med plommetomater og chilli, og en med cherrytomater. Brukte karbonadedeig, Og den ble NYDELIG !
  Tror de soltrøka tomatene gir det lille ekstra.

  NYDELIG !! 🙂

 7. Denne var kjempegod!! Jeg droppet de soltørkede tomatene og tilsatte en dæsj chilisaus i stedet. Og så kokte jeg den godt inn, nesten “tørr” slik at vi kunne ha den i tortillas uten at det ble for mye søl. Så ble den toppet med revet ost og en hjemmelaget salsa. Namnam, det falt i smak!
  Igår hadde vi minestronesuppe med torsk og pesto, den var også kjempegod! Men vi synes det ble litt lite…I oppskriften står det til to voksne og en liten, akkurat det vi er(minus hun på 7 uker 😉 ) Men, det er ikke verre enn at jeg doble væskemengden neste gang.
  Jeg har laget minipavlovaen tidligere og lurer på om jeg kan bruke samme oppskrift til å lage en stor en i stedet? Blir steketiden den samme?
  Takk for kjempefin blogg, er innom titt og ofte 🙂

  1. Høres godt ut sammen med tortillas :).

   Så dumt at det ble knapt med suppe på dere to. Det er ikke alltid så enkelt å angi eksakt mengde, og jeg hører oftere at porsjonene heller er for store enn for små. 🙂

   Oppskriften på minipavlova kan benyttes på en stor pavlova, men den må stekes lengre. Kan ikke si noe eksakt, men du kan kanskje ta utgangspunkt i steketiden på denne oppskriften? http://trinesmatblogg.no/2009/10/21/pavlova-med-syrlig-krem-og-friske-b%C3%A6r/

   1. Takk, tar heller å prøver meg på den store pavlovaen, så er jeg sikker 😉 Ang suppen så tror jeg at jeg kanskje gjorde noe feil, for da jeg tilsatte hvitvinen så lot jeg småkoke. Men den kokte veldig inn, nesten all væske forsvant, så det var kanskje derfor det ble litt lite? Ikke vet jeg, for vi har heller aldri hatt for lite mat før når vi har brukt dine oppskrifter… 🙂

 8. Hei! Utrolig god!! brukte buljong til veske og en halv boks med kidneybeans.. og hadde gulrøtter i.. serverte med salat, guacamole, rømme, brød og revet ost.. Noe av det beste jeg har smakt.. Masse god inspirasjon til sunne og gode middagsretter her. Takk:)

 9. Hei 🙂 Jeg skal ha selskap men ca 25-30 gjester.
  Har planer om å lage en chili con Carne gryte. Har du noen gode råd når jeg skal lage så stor posjon?
  Kan jeg rett og slett bare 8x oppskriften?

  1. Jeg ville har åttedoblet oppskriften, men holdt igjen litt på væskemengden, og ikke minst – smak deg frem ift krydderet. Lykke til!

 10. Denne var nydelig! De hadde ikke chilibønner der jeg handla, men brukte en boks salat/grytebønner i stedet, og hadde litt vann i. Hadde den i tortillalefser sammen med salat, ost og rømme. Spiste rester flere kvelder etter og ble ikke lei:)

 11. Den beste chili con carne jeg har laget. Doblet chillien og hvitløken, og erstattet kanel med noen biter 70% sjokolade! Den slo an:)

  1. Jeg har nylig laget denne selv, og tilsetter også mørk sjokolade jf. oppskrift i TRINES MAT. 🙂

 12. Hei! Skal lage denne til mange gjester neste helg og lurer derfor på: kan jeg lage denne dagen før ( og tilsette bønnene rett før servering dagen etter)?
  Takk for maaaange tips og alltid vellykket resultat!

 13. Hei, har et spørsmål generelt når det gjelder flere oppskrifter 🙂
  Når du skriver 1/2 eller 1 chili, mener du med eller uten frø?
  Skjønner det er litt smak og behag, men det er jo veldig stor forskjell på hvor sterk den blir. 🙂

 14. Jeg serverer chili con carne med et dryss av rosiner, usaltede nøtter og banan i skiver. Og ris. K Gjerne i skåler ved siden av. Kjempegodt !

 15. Snadder! Nå står det og putrer. Gleder meg til å få det i magen. Takk for godt forklart oppskrift.

  Hilsen matpappa

 16. Kjempegodt ! Kan absolutt anbefales Gjorde følgende justeringer: 600 gr. karbonadedeig, 2 bokser hermetiserte tomater (med hvitløk) og 3 ss. rød pesto som jeg så en annen anbefalte. Kona veldig fornøyd. Happy wife, happy life

 17. Trine! Jeg er stor fan av chili con/sin carne. Et must mener jeg er å tilsette krydderet chipotle. Jeg mener det må med for å få til den “riktige” meksikanske smaken. Anbefales! Jeg har ennå ikke fått prøvd meg på å ha i sjokolade. Det jeg derimot har hatt i er sirup. Sist hadde jeg litt lønnesirup stående som jeg tok i bruk. Jeg lager ganske hot chili, men må likevel ha litt sødme i (ca 3 spiseskjeer). Alt er jo litt etter smak og behag og hva man liker 🙂

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste