Da vi var på hytta sist helg sto denne deilige gryteretten på menyen, med mørt og godt storfekjøtt, et tydelig hint av chili og en anelse mørk sjokolade som gir en fin fylde i retten. Som tilbehør serverte jeg hjemmelagde tortillachips, som er mye enklere enn du tror! Jeg gjorde klar gryteretten tidlig på formiddagen, og lot den stå og putre i stekovnen mens vi koste oss ute i det fine været. Dette er enkel og god mat å servere i små og store lag, og kan gjerne lages med kjøttdeig eller karbonadedeig dersom du ønsker en enklere variant (se tips nederst i innlegget).

Ingredienser

CHILI CON CARNE

1 kg storfekjøtt , feks. høyrygg, i terninger ca. 2 x 2 cm
nøytral olje eller smør
2 løk , finhakket
1/2 fedd hvitløk , finhakket
1 rød chilli eller mer, hakket
1 1/2 - 2 ts chilipulver
1 1/2 - 2 ts spisskummin
1 kanelstang (alternativt 1/4 - 1/2 ts malt kanel)
2 bokser hermetiske tomater , hakkede
1 boks hermetiske cherrytomater
1 ts brunt sukker , smak til
1 rød paprika , i terninger
1 gul paprika , i terninger
1 grønn paprika , i terninger
2-3 bokser sorte bønner eller kidneybønner
30 g mørk sjokolade (ca.)
salt og pepper

HJEMMELAGDE TORTILLACHIPS

4-6 lefser tortilla
solsikkeolje
maldonsalt
chiliflak

SLIK GJØR DU

Chili con carne med sjokolade og tortillachips

Stek kjøttet raskt i litt olje eller smør, krydre med salt og pepper og sett til side. Stek gjerne kjøttet i to omganger.

Finn frem en gryte (med lokk) som tåler å stå i stekovnen og stek løken i litt olje eller smør, til løken er blank og myk. La hvitløk og chili få steke med på slutten. Tilsett krydderet og la det surre med i ca. et minutt, og tilsett deretter hermetiske tomater og kjøttet. Chili er en viktig ingrediens i denne retten, og siden styrken på chilikrydderet kan variere er det viktig å smake seg frem. Smak deretter til med sukker, sett på lokket og sett gryta i ovnen – på nederste rille ved ca. 150 grader (over- og undervarme).

Chili con carne med sjokolade og tortillachips

Etter ca. 1 time tilsettes paprikaen, og retten settes i ovnen i ytterligere ca. 50 minutter. Kjøttet skal nå være mørt og fint, hvis ikke lar du den stå i ovnen litt til. Tilsett bønnene, sjokoladen og smak eventuelt til med mer krydder, om nødvendig. Retten er ferdig når bønnene er gjennomvarme, etter ca. 10 minutter.

Del tortillalefsene i 8 jevnstore ”snipper” og pensle begge sider med solsikkeolje eller annen nøytral olje. Legg dem på bakepapirkledd stekebrett. Rett før servering steker du dem ved ca. 225 grader (over- og undervarme) på øverste rille i 4-5 minutter, til tortillachipsene er gylne og sprø. Dryss umiddelbart litt maldonsalt og/eller chiliflak på og la dem avkjøles på rist et par minutter, og server deretter umiddelbart.

Fjern kanelstangen fra gryteretten og server den med salat, tortillachips, en limebåt og gjerne en rømmeklatt.

TIPS

 • Gryteretten kan også tilberedes i gryte på koketoppen. Tilberedningstiden blir omtrent den samme.
 • Du kan eventuelt erstatte kjøttet med kjøttdeig eller karbonadedeig. Gryteretten vil da kun trenge 10-20 minutter koketid før bønnene tilsettes, og det vil være mest hensiktsmessig å tilberede den på koketoppen.
 • Retten kan gjerne tilberedes et par dager før den skal serveres, men vent da med å tilsette bønnene. La gryteretten bli gjennomvarm før bønnene tilsettes.

Chili con carne med sjokolade og tortillachips

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Mmmmm denne var kjempe god! Alle rundt bordet måtte ha en runde mer enn en egentlig klarte, for dette var godt 😀 Og de kjøpte tortilla-chipsene fikk ligge fint i skålen, mens de hjemmelagte fikk ben å gå på! Ble nesten kamp om de siste. Enkle å lage, og myye bedre enn kjøpte 🙂

 2. Chiliflak har jeg ikke hørt om før. Er det en krydderboks med navn chiliflak, som er greit å få tak i på vanlige matbutikker? Eller er det en uttrykksmåte på chilipulver?

 3. Denne er bare supergod. Jeg har laget den 2-3 ganger i sommer og gryta er bunnskrapt og skåltom når måltidet er ferdig.

 4. De tortilla chipsene er bare helt supre. Spennende tilbehør til chilien. Håper det er greit at jeg tok med tipset i min blogg. Takk ellers for masse fantastisk inspirasjon og mye matglede 🙂

 5. Hei.

  Jeg skal lage denne retten til 12 personer. Hvor mange ganger anbefaler du da å gange opp oppskriften?

  Hva er din beregning av porsjoner i dine oppskrifter, sånn for fremtiden?

  1. Denne oppskriften er til 6 porsjoner, så da kan du gangen opp ingrediensene med 2 (evt. 2 1/2-3) avhengig av hvor mye gjestene dine vanligvis spiser og hva du evt. skal servere i tillegg. De fleste oppskriftene mine er til 4 porsjoner. Det står alltid i oppskriften hvor mange porsjoner den gir. Lykke til!

 6. Hei. Kjøttet ble ikke mørt før etter 4 timer når jeg lagde denne til 18 pers (3 ganger vanlig oppskrift). Tipper det skyldtes at det ble for mye for ovnen, klarte ikke få det til å koke skikkelig selv på 200 grader. Tips til andre som tenker å lage denne til mange mennesker.

 7. Lagde denne med kjøtt fra villsvin- superdigg! Sto i ovnen på 130 grader i 5-6 timer, kjøttet ble sååå mørt og det er så lettvint når det får stå lenge og aromatisere seg selv. Tok i bønner og sjokolade siste 15 minuttene, gjestene ble SÅ imponert!

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste