ANNONSE - RØROSMEIERIET

Kombinasjonen bringebær, blåbær og sjokolade er magisk, og i denne friske, litt syrlige moussekaken slår den ut i full blomst. Dette er en frisk, smakfull og populær festkake som alltid får ben å gå på, og den sto selvsagt på kakebordet hjemme hos oss da Mathias ble konfirmert forrige helg.

Bringebær- og blåbærmoussen er laget med blant annet yoghurt og fløte fra Rørosmeieriet, som bidrar til å gi den en syrlig, fyldig smak og en silkemyk konsistens. Røros Yoghurt naturell er en norsk økologisk yoghurt med mild, frisk og fyldig smak. Røros Fløte er laget av økologisk melk fra Midt-Norge og Østlandet. Gjennom hele produksjonen behandles melken skånsomt, noe som gir ekstra smakfull fløte med høy kvalitet. Sjokoladebunnen lages av knuste sjokoladekjeks og Røros Smør. Røros Smør har en aromatisk, lett syrlig og tydelig smørsmak, med hint av sjøsalt.

Rørosmeieriet lager produkter av høy kvalitet, med utspring i rike mattradisjoner fra Røros-traktene og med godt meierifaglig håndverk. Prøv produktene i denne deilige moussekaken, og test gjerne også ut de øvrige produktene deres neste gang du skal kjøpe meieriprodukter. Dersom du ikke finner produktene fra Rørosmeieriet der du handler, kan du spørre kjøpmannen om han kan ta det inn. 

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

MOUSSE

350 g bringebær (gjerne frosne)
150 g blåbær (gjerne frosne)
150 g sukker
1 1/2 ss sitronjuice , ferskpresset
7 gelatinplater
300 g Økologisk Røros Yoghurt naturell
2 ts vaniljesukker
3 dl Økologisk Røros Fløte

KAKEBUNN

200 g Bixit sjokoladekjeks eller annen søt havrekjeks
100 g Økologisk Røros Smør 2% , smeltet

DEKOR

100-150 g friske bringebær og blåbær
frysetørret bringebær
mørk sjokolade , grovt hakket
sitronmelisse eller mynte

SLIK GJØR DU

Bringebær- og blåbærmoussekake

Sett stekeovnen på 180 grader, over- og undervarme. Finn frem en springform som er ca. 22 cm i diameter. Bruk gjerne springform som er montert på et serveringsfat, hvis du har. Klipp to lange remser med bakepapir som du kler innsiden i springformen med. Smør gjerne litt smør 5-6 steder langs sidene, så blir det enklere å få bakepapiret til å sitte jevnt.

Smelt smøret og la det avkjøles noe. Kjør kjeksene i en kjøkkenmaskin med kniver, til kjeksene er knust og du har en jevn masse. Tilsett det smeltede smøret og rør godt sammen. Fordel kjeksblandingen jevnt utover i kakeformen, og press den litt sammen med bunnen av et kjøkkenglass el. Stekes på midterste rille i ca. 10 minutter. Avkjøl kjeksbunnen på rist. (Du kan gjerne sløyfe å steke kakebunnen, hvis du ønsker det.)

Finn frem en middels bolle som du fyller med kaldt vann, og la gelatinplatene ligge der i ca. 10 minutter.

Ha bærene i en kjele og kok opp sammen med sukker og sitronsaft. Du kan benytte bær etter smak og hva du har tilgjengelig, totalt 500 gram. La det koke til bærene har gått i oppløsning. Klem vannet ut av gelatinplatene og rør dem inn i bærblandingen. Sil av bærfrøene og kast dem. La bærsaften avkjøles til romtemperatur (viktig). Dersom den ikke avkjøles tilstrekkelig vil kremen (i neste steg) bli rennende og du vil miste den luftige konsistensen. Hvis den står for lenge vil gelatinen begynne å stivne og du vil få klumper i moussen.

Bringebær- og blåbærmoussekake

Ha yoghurt og vaniljesukker i bakebollen og kjør det noen sekunder med kjøkkenmaskinen med visper til den er jevn og fin, og tilsett deretter kremfløten. Visp yoghurt og kremfløte på middels styrke til du har en luftig og myk krem. Bruk en slikkepott i bunnen og langs sidene på bollen slik at du får med deg alt.

Bland ca. 1/4 av kremen med den romtempererte bærsaften og rør det sammen med en visp eller lignende. Hell deretter blandingen over i bollen med krem og bruk slikkepotten til å vende det hele forsiktig sammen, til alt er godt blandet. Ikke rør mer enn det som er strengt nødvendig slik at du beholder mest mulig luft i moussen. Hell moussen over i springformen og bre den jevnt utover. Sett kaken i kjøleskapet i minst 4 timer, men gjerne over natten.

Ta kaken forsiktig ut av formen, fjern bakepapiret under og sett den over på et kakefat (eller la den stå i på bakepapiret dersom den ikke lar seg enkelt flytte over på kakefatet). Fjern til slutt remsene langs kanten. Dekorer gjerne kaken med friske og frysetørrede bær, samt litt hakket sjokolade og sitronmelisse (eller server den som den er).

Bringebær- og blåbærmoussekake

Oppbevar kaken (tildekket) i kjøleskapet. Kaken er holdbar i kjøleskapet i 3-4 dager. Kaken kan fryses (fortrinnsvis uten dekor).

LYKKE TIL!

Bringebær- og blåbærmoussekake

Dette innlegget er laget som en del av mitt samarbeid med Rørosmeieriet. Rørosmeieriet lager økologiske produkter av høy kvalitet gjennom industrialisert håndverksproduksjon. Røros yoghurt, Røros fløte og Røros Smør får du kjøpt i velassorterte dagligvareforretninger. Dersom du ikke finner produktene fra Rørosmeieriet der du handler, kan du spørre kjøpmannen om han kan ta det inn. 

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei! Ser nydelig ut. Hvis man vil unngå kjøpekjeks, kan man f.eks. bruke din oppskrift på havrekjeks med sjokoladebiter?

 2. Hei kan man lage denne uten gelatinplater, evt kan den lages med gelatinpulver istedenfor? Evt hvordan? Takk på forhånd

  1. Du må tilsette gelantin i moussen for å få den stiv.

   Gelantinplater kan fint erstattes med gelantinpulver. Jeg vil tro at det står på emballasjen hvor mye gelantinpulver som må til for å erstatte en gelantinplate. Etter et søk på nettet ser jeg at 1 ts gelatinpulver tilsvarer 2 gelantinplater, så da betyr det at du kan erstatte 7 gelatinplater i denne oppskriften med ca. 3 1/2 ts gelantinpulver. Jeg bruker alltid gelantinplater, så har ikke testet denne mengden selv.

 3. Hei! Er det nødvendig å sile bærblandingen? Ser at min bærmasse er litt tjukk, så det går veldig tregt å sile den. Lurer også på om det er OK å ta i gelatinplatene i bærblandingen etter den er silt? Takk på forhånd, ser helt nydelig ut denne kaken.

  1. Du kan droppe å sile bærblandingen, men da vil du få de små frøene i moussen. Gelantinplatene kan tilsettes i bærblandingen etter at den er silt, men dersom den er blitt noe avkjølt i denne prosessen må du kanskje varme den opp igjen? Lykke til!

   1. Er det greit å redusere antall gelatinplater hvis jeg siler bærene først? Og eventuelt med hvor mange plater?

    1. Det vil jeg ikke anbefale. Da kan du risikere at kaken din raser utover når du fjerner ringen i springformen. Mulig du kan redusere med en plate eller to, og at den fremdeles vil holde seg noenlunde stabil, men det kan være et sjansespill… Lykke til!

 4. Bunnen avkjøles på rist – men i formen eller? Moussen skal vel oppå, i den samme formen? Eller? 😀 Kanskje noe jeg har oversett

  1. Bunnen avkjøles i springformen. Det stemmer at moussen skal oppå bunnen, i den samme springformen. Lykke til!

 5. Hei. Kan du gi et mål på hvor mye saft bærblandigen utgjør? Jeg fryser nemlig ned saft fra rips osv.

 6. Serverte denne til dessert, og den vakte stor begeistring fra alle – lett og frisk kake. Ikke vanskelig å lage, selv om en del steg underveis. Tror denne blir laget flere ganger!

 7. Hvis jeg bruker en kakeform som er et kombinert kakefat og kakeform så trenger jeg vel ikke å bruke bakepapir i bunn. Steker kaken i en slik form, og serverer den på fatet i bunn av forma. Ser ut på bildet over at en slik kombinert kakeform er brukt

 8. Dette blir ett av bidragene til min datters konfirmasjon også, ser nydelig ut! Hvor får man tak i frysetørret bringebær?

  1. Det får du kjøpt i velassorterte dagligvarebutikker, i spesialbutikker for baking, samt i nettbutikker. Lykke til, valgte selv denne kaken til min sønns konfirmasjon i fjor.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste