Bibimbap er en populær koreansk matrett. Bibimbap betyr ”blandet ris”, og er Koreas svar på pytt-i-panne. Her serveres kokt ris i en bolle som toppes med marinert kjøtt, sesongens grønnsaker, egg og gjerne litt kimchi. Her er min variant, med marinert kjøttdeig, ris, grønnsaker og syltet agurk - og det hele toppes med et pannestekt egg. Velbekomme!
Ingredienser
KJØTTBLANDING
400 g | karbonadedeig eller kjøttdeig av storfe |
1 liten | løk , i små terninger |
3 fedd | hvitløk , knust |
2 ss | soyasaus |
1 ss | sesamolje |
1 ts | brunt sukker (evt. hvitt) |
salt og pepper | |
nøytral olje til steking |
ØVRIGE INGREDIENSER
4 porsjoner | jasminris el. |
4 | egg |
3 | gulrøtter , strimlet |
1-2 klyper | salt |
150 g | bønnespirer |
1 ss | sesamolje |
100 g | spinat |
2 | vårløk , finsnittet |
2 ts | sesamfrø , ristet |
Sriracha |
SYLTET AGURK
1 | agurk , i tynne skiver |
2 ss | riseddik |
1 ts | gochugaru (koreansk chilipulver) |
SLIK GJØR DU
Rør sammen løk, hvitløk, soyasaus, sesamolje og sukker, og ha det i en bolle sammen med karbonadedeigen. La det stå å hvile mens du gjør klart resten. Karbonadedeigen kan eventuelt byttes ut med kjøttdeig av storfe, svin eller kylling.
Kok risen etter anvisningen på pakken.
Skjær agurken i tynne skiver. Bruk gjerne en mandolin, hvis du har. Fordel agurken i en vid bolle og drypp over riseddik. Rett før servering heller du av væsken og krydrer med gochugaru. Dersom du ikke har gochugaru kan du benytte sambal oelek eller sriracha isteden.
Skrell gulrøttene, og lag deretter tynne strimler med en grønnsakskreller el. Krydre med et par klyper salt og sett til side. Skjær opp vårløken som angitt, og rist sesamfrøene i tørr stekepanne.
Kok opp 1-2 liter vann og hell over bønnespirene. Skyll deretter spirene i kaldt vann, og la dem renne av. Drypp over litt sesamolje og sett til side.
Stek spinaten raskt i litt nøytral olje, til den så vidt faller sammen. Krydre med litt salt og gjerne litt gochugaru. Sett til side.
Stek kjøttblandingen i litt nøytral olje, til kjøttet er gjennomstekt. Smak til med nykvernet sort pepper, og eventuelt litt salt om nødvendig.
Fordel ris, kjøtt og grønnsaker i 4 boller. Stek eggene til hviten har stivnet, og plasser et egg oppi hver bolle. Gi retten et dryss med finsnittet vårløk, ristede sesamfrø og gochugaru. Server gjerne sriracha som tilbehør.
VELBEKOMME!