Endelig er jeg i gang med nye bloggoppskrifter etter en lang og deilig sommerferie! Det ble virkelig en pangstart etter ferien, hvor alt skjedde på en gang: lansering av Trines mat 2, innspilling av nye YouTube-filmer, intervjuer, diverse avgjørelser knyttet til oppussing av og kjøkkeninnredning til det nye matverkstedet, skolestart for junior - og midt oppi dette gikk vi hen og kjøpte oss ny hytte. Da ble det smått med tid til å eksperimentere med nye retter, og i alle fall ikke tid til å notere og fotografere underveis. Men, på selveste lanseringsdagen så var det rett og slett en ledig ettermiddag, og da kunne jeg gjøre det som jeg lenge har savnet, nemlig å pusle på kjøkkenet, smake, notere, fotografere og nyte. Valget falt på en enkel lakserett med soyasaus, og med en frisk agurk- og eplesalat til. Da maten var klar til å nytes, så unnet vi oss et glass hvitvin til, for å feire at Trines mat 2 endelig var på plass i butikkhyllene. Prøv denne smakfulle lakseretten du også!
Ingredienser
SOYAMARINERT LAKS & RIS
600-700 g | laksefilet , i porsjonsstykker |
1 dl | soyasaus |
2 ts | sesamolje |
1-2 ts | flytende honning |
2 fedd | hvitløk , finhakket |
1 ss | ingefær , revet |
1/2 | rød chili (eller mer), finhakket |
1/2 | lime , revet skall og saft |
villris (eller annen ris) |
AGURK- OG EPLESALAT
1 | agurk , i tynne strimler |
1 | grønt eple , i tynne staver |
2 | vårløk , i tynne strimler |
2-3 | reddiker , i tynne skiver |
1 dl | matyoghurt/yoghurt naturell (ca.) |
1 ss | god olivenolje |
1/4-1/2 | lime , saften |
salt og pepper | |
1 ts | sorte sesamfrø (kan sløyfes) |
frisk koriander |
SLIK GJØR DU
Fordel laksestykkene i en smurt ildfast form. Rør sammen ingrediensene til soyasausen, og smak til med chili og limesaft. Fordel soyasausen over laksestykkene. Stekes ved 175 grader (over- og undervarme) i ca. 10 minutter. Laksen skal fortsatt ha en «rosa» kjerne.
Mens laksen koser seg i ovnen lager du salaten. Del agurken i to, bruk en teskje og skrap ut den bløte kjernen i midten. Skjær opp agurken i tynne strimler og ha dem i en liten salatbolle eller lignende. Skjær også opp de øvrige ingrediensene som angitt og ha dem i bollen. Rør sammen yoghurt og olivenolje, og smak til med lime, salt og pepper. Vend dressingen forsiktig inn i salaten og strø gjerne litt sorte sesamfrø og noen blader frisk koriander over salaten til slutt.
Server laksen sammen med salaten og risen. Ha gjerne soyasausen i en liten skål ved siden av, drypp over laksen – og nyyyt!
VELBEKOMME!
Prøvde denne oppskriften i dag. Enkel å lage og smakte fortreffelig. Takk 🙂
Supergodt! Og veldig enkelt. Ny favoritt.
Nydeleg godt!! ☺️ Tusen takk for alle fantastiske oppskrifter! Eg brukar nesten berre dine no – eg er heilfrelst ?
Hei
Gleder meg til å prøve denne. Vet du om man kan bruke en annen olje enn sesamolje?
Vi har begynt å prøve flere av rettene i ukemenyene i det siste, og i dag sto denne for tur. Vi manglet dessverre sesamolje, vårløk og skulle gjerne hatt litt mer lime….men til tross for dette ble det veldig god mat!
Ser det er spurt om man kan bruke annen olje over, og jeg kan bekrefte at det går helt fint uten(!) Sjeldent at vi gjør nøyaktig som det står… Ettåringen spiste alt med stor apetitt, og treåringen vil helst skrape av alt i soyasausen (hvitløk, chili, mm.), men spiste deretter alt. Takk for forslaget!
Laget denne tidl. i uken – kjempegodt!
Kan også bytte ut agurken i salaten med vanlig hodekål, ca en kvart ut fra denne oppskrifta – kjempegodt for oss som er glad i rå kål! ??
Denne var skikkelig god! En klar topp tre lakserett fra nå av:)
«Jeg vil ha sånn på bursdagen min!» sier mamma entusiastisk idet hun hun skraper tallerkenen sin for den siste laksebiten.
Dette var så sinnssykt godt, Trine! En lakserett med skikkelig preg av sushi og med en supergod og lett salat ved siden av! Kan det bli bedre!? 🙂
Denne matretten anbefales?. Nydelige smaker og enkel å lage!
Knallgodt! Særlig om man erstatter sojasausen med søt sojasaus! Anbefales!
Denne var en fulltreffer. Kjempegodt! Takk for mange gode oppskrifter 🙂
Prøvde denne til middag i dag. Byttet ut agurk og eplesalaten med wokede grønnsaker. Det var knall godt og kommer til å bli en klassiker her i huset. Tusen takk for oppskrift ?
Denne er en stor suksess i familien! tusen takk for nok en fantastisk oppskrift.
Vi er ikke spesielt begeistret for oppdrettslaks. Så jeg bytta ut laksen med lysing. Det fungerte veldig bra.
Utrolige smaker – dette er en av mine favoritter. Takk for spennende og gode oppskrifter
Nam nam.. Usikker på om denne sklulle bli for sterk for noen etter å ha smakt på den deilige soya-marinaden. Men neida. Helt perfekt. 13-åringen sa det minte om sushi, så han gliste. Motvillig smakte han også på salaten – og den falt også i smak. Dette skal vi ha igjen!!
Fortsatt i bruk i 2020 bade med laks og kylling sommermat én strålende dag i april ☀️☀️☀️
Så gøy å høre! Takk for tilbakemeldingen! 🙂
Super fiskemiddag. Denne bruker vi ofte. Kun en liten kommentar; vi lærte på BA53(i Oslo)- bruk 160 grader på ovnen og 53 grader på fisken.Bruk termometer
Sluttproduktet da er helt suverent.
Soya marinert laks med agurk og eplesalat til middag i dag. Enkelt og kjempegodt!
Takk for hyggelig tilbakemelding! Så fint å høre at oppskriften falt i smak! 🙂
For en nydelig rett! Kommentaren fra tenåringene var: «kan vi ha dette igjen?»
Elsket salaten. Helt topp.
Det står koriander i oppskriften med bilde av basilikum. Hva er riktig?
Det er bilde av koriander, som det står i oppskriften. 😉 Men, du kan selvsagt benytte basilikum eller andre urter etter smak, eller droppe det. 🙂