Da vi hadde gode venner på fireretters middag for noen uker siden, serverte vi ovnsbakte fiken og italienske oster. Det slår alltid an, og så gjør det seg nesten helt selv. Som mellomrett (eller dessert) til 6 trenger du omtrent:
Behold skjermen på mens du lager mat
Ingredienser
Ovnsbakte fiken
6 | fiken , delt i to på langs |
flytende honning |
Ost og tilbehør
2-3 | sorter ost , i skiver |
Valnøtter | |
akasiehonning | |
solbærsyltetøy med timian (ferdigkjøpt) | |
kjeks , feks disse |
SLIK GJØR DU
Del fikenene på langs og legg dem med snittflaten opp på et bakepapirkledt stekebrett. Drypp over flytende honning og stek ved 180 grader i 15-25 minutter, til fikenene er møre. Serveres lunkne.
Jeg serverte fikenene sammen med italienske oster som Taleggio og Gorgonzola. Får du tak i den norske, prisbelønte blåmuggosten Kraftkar bør du satse på det! Som ilbehør hadde jeg valnøtter blandet med akasiehonning og en klatt solbærsyltetøy med timian.
Serveres med kjeks – og en god portvin.
Enjoy!
Publisert 7. 3. 2012
Åh, så lekkert! Gleder meg til å prøve.
For tiden har jeg helt dilla på hjemmebakte rundstykker med gorgonzola, pære og pepper. For en fantastisk kombinasjon!!
Takk for påminnelsen, en gammel og kjær oppskrift det: http://trinesmatblogg.no/2009/03/12/gorgonzola-med-paerer-og-pepper/
Det var selvfølgelig oppskriften du refererer til, som jeg siktet til når jeg berømmet kombinasjonen 🙂 Jeg hadde jo aldri kommet på denne ideen selv 😉
Du vet sikkert en ting som jeg har lurt på lenge – skal skallet på ovnsbakte fiken spises (feks i din rett)?
Jeg pleier ikke å spise skallet…
Nam!
Ost er alltid riktig. Men er det riktig eller galt og IKKE spise skallet på fiken?
Se kommentaren over …
Hei Trine.
Dette er sikkert et dumt spm, men jeg lurer på hva slags bestikk som brukes til denne retten? Litt greit at bordet er rett dekket….
Fantastisk blogg du har ;-)))
Jeg er nok ikke den rette å spørre hva som er rett og galt ift borddekking, men jeg benytter kniv til osten og en teskje til fiken, valnøtter mv.
Har du portvin tips til denne retten?
Har ikke et konkret tips til denne retten. Til denne retten fikk vi anbefalt sherry på polet, men jeg synes ikke det matchet så godt som portvin, så da ble det ikke noe vintips denne gangen. Anbefaler deg å spørre på polet, da får du (som regel) gode råd – tilpasset din smak.
Fikon bara älskar jag! Jag gör också en variant med fikon och ost – gratinerar fikonen med chèvre och serverar med prosciutto och färsk basilika, med ringlad olivolja över. Receptet kommer från min stora favorit – Jamie Oliver. Matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!