I mørketiden smaker det ekstra godt med ost, og som med mye annet er det tilbehøret som bidrar til å heve smaksopplevelsen enda noen hakk. Marmelader av ulike slag er godt følge til ost, som for eksempel aprikosmarmelade laget med utgangspunkt i tørkede aprikoser og en dæsj konjakk.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

250 g tørket aprikos , oppbløtt og skjært i små biter
1,5 dl av bløtleggingsvannet
1/2 (økologisk) sitron , saften
1 stjerneanis
1 kanelstang
150 g sukker (ca.)
1 ss konjakk (ca.) (kan sløyfes)

SLIK GJØR DU

Aprikosmarmelade med konjakk

Legg aprikosene i en bolle og fyll opp med vann slik at frukten såvidt dekkes. La det stå å trekke 4-8 timer. Skjær aprikosene i små terninger og ha dem i en kasserolle sammen med 1 1/2 dl av bløtleggingsvannet, saften av 1/2 sitron, stjerneanis og kanelstang. La det koke på middels til svak varme i ca. 20 minutter. Tilsett sukkeret, smak eventuelt til med konjakk, og la det koke i ytterligere 15 minutter, eller til marmeladen er ferdig. Fjern stjerneanis og kanelstang og ha marmeladen på rene, varme glass.

Server marmeladen som tilbehør til ost, sammen med for eksempel fikenmarmelade, parmesan- og timiankjeks, valnøtter og honning, samt en god portvin.

Marmeladen har lang holdbarhet fortutsatt at glassene er rene, hermetiserte og oppbevares mørkt og kjølig. Den er derfor ypperlig å gi bort i gave til osteglade venner og familie. Hvis du ønsker å fryse marmeladen i syltetøyglass må du ikke fylle glasset helt opp, for da kan glasset sprekke under innfrysingen. Åpnet glass bør oppbevares i kjøleskapet og nytes innen 2-3 uker.

Aprikosmarmelade

Aprikosmarmeladen smaker også godt til ferske speltrundstykker (men da fortrinnsvis uten konjakk).

Enjoy!

Skriv ut
  1. Dette både ser og høres veldig godt ut og må prøves! Jeg synes det er vanskelig å finne fine glass, spesielt til gaver. De på bildene var veldig fine, hvor kommer de fra?

    1. Ja, enig med deg at det er vanskelig å finne fine glass med tette lokk. Glassene finner jeg derfor når jeg er på utkikk etter helt andre ting. Dette mener jeg at jeg har kjøpt på Dorothea.

  2. Ser lekkert ut. Jeg blir alltid inspirert når jeg er innom deg:) Tusen takk!
    Hvor kjøper du tagsen, som du knyter rundt glassene?
    Ha en fin dag! Gleder meg til mer inspirasjon. Klem.

  3. Heisann.
    Åhlens har masse fine tette glass 🙂 Jeg kjøpte mine hos Nille. Takk for snadder oppskrift Trine!
    Marmeladen er i dag på kok for en venninne som fyller år:)

  4. Hei Trine!
    Hva tror du om å bruke alternativer til sukker i denne oppskriften.
    Feks Stevia eller sukrin.

    Frank

    1. Jeg har ikke erfaring med stevia eller sukrin, så det kan jeg dessverre ikke hjelpe deg med. 🙂

  5. Hei. Jeg fikk lyst til å lage dette og gi i julegave, men hvor lenge holder det seg uten å fryse det ned?

    Takk for gode tips ellers!

    Marthe.

  6. Hei! Dette så godt ut! Hva slags ost anbefaler du å servere det til? Noen gode erfaringer? 🙂

  7. Super julegave dette her 🙂
    Lurer på samme ting som Marthe over her: Hvor lenge er marmeladen holdbar i kjøleskap?

  8. Hei!

    Super blogg du har! Jeg ser andre har spurt om det samme, men hvor lang holdbarhet har det etter det er lagt på glass?

  9. Hei. jeg har tenkt å bruke oppskriftene dine på aprikos- og fikenmarmelade. På bildene ligger stjerneanis og kanelstang i glassene, ( og det ser så lekkert ut! ) men i oppskriften står det at de skal fjernes når marmeladen er ferdig. Er det ok å f.eks legge en stjerneanis og en bilt kanelstang på toppen av hvert glass, eller vil det sette en uønsket smak?
    Gleder meg til å prøve dette.
    M.v.h. Åshild 🙂

  10. Denne marmeladen er supergod. Lages hver jul, og spises sammen med timiankjeksene dine og hjemmelaget leverpostei.

  11. Ble såååå deilig! Gleder meg til å gi en del i julegave sammen med fikenmarmeladen og de knallgode parmesan/timiankjeksene som kom ut av ovnen nå. Takk Trine.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste