Da jeg skulle feire fødselsdagen min sist helg falt valget på Boeuf Bourguignon, en fyldig og god gryterett med fransk rødvin og mørt og godt storfekjøtt. Denne gryteretten, som har fransk opphav, er kjekk å servere når du som vert eller vertinne ikke ønsker å tilbringe så alt for mye tid på kjøkkenet når gjestene begynner å strømme på. I alle fall ikke når du har fødselsdag!

 

Til 6-8 porsjoner trenger du omtrent:

  • 1,6 kg storfekjøtt, i terninger
  • 1 kinesisk hvitløk, finhakket
  • 2 ss provencekrydder
  • 2 laurbærblad
  • ca. 150 g tomatpurè
  • 1 boks Jacobs oksekraft
  • ca 4,5 dl vann
  • 1/2 flaske rødvin
  • 15-20 sjalottløk, hele
  • 5 gulrøtter, i staver
  • 1 sellerirot, i staver
  • 200 g sprøstekt bacon, i biter
  • nykvernet sort pepper
  • eventuelt litt salt
  • persille, finhakket
  • poteter
  • fløte
  • smør
  • salt
  • hvit pepper

I denne retten kan du benytte enten bog, høyrygg, mørbrad eller annet storfekjøtt som egner seg til koking. Brun kjøttet raskt i smør, i små porsjoner av gangen. Fyller du opp stekepannen med for mye kjøtt vil temperaturen i pannen synke så lavt slik at du ikke får den stekeskorpen som er nødvendig for et godt resultat. Ha deretter kjøttet over i gryten du skal tilberede retten i.

 

Tilsett hvitløk, sjalottløk, provencekrydder, pepper, laurbærblad, tomatpure, vin, kraft og vann. Har du ikke kjøttkraft kan du fint benytte kjøttbuljong eller oksefond. Ha da i den totale væskemengden (kraft + vann = ca 7 dl) og smak til med buljong/fond (følg anvisningen på pakken). Kok forsiktig opp og la kjøttet stå å trekke i ca. 1 time under lokk.

I mellomtiden kan du forberede potetpurèen (eller annet ønsket tilbehør). Kok potetene i usaltet vann. Når potetene er ferdigkokte tilsetter du fløte (matfløte eller kremfløte), en raus smørklatt, salt og pepper – og moser potetene med et egnet redskap. Hold mosen varm.

 

Når kjøttet har kost seg ca. 45 minutter tilsetter du grønnsakene og lar de trekke med til de er møre og fine, etter ca. 20 minutter. Rett før servering tilsetter du baconet og smaker til gryten med salt, pepper og eventuelt litt mer provencekrydder. Gi retten et dryss av persille og server!

 

Oppdatert: Ta gjerne en titt på en oppdatert versjon av denne oppskriften HER.

 

Enjoy!

Skriv ut
  1. Dette så kanllgodt! Denne skal testet og kanskje brukes i barnedåpen som vi skal ha om to uker, lager alt dagen før og varmer opp samme dag! Vi vil ha fløtepoteter til istede:D nam nam Når jeg var yngre var jeg mye i ungarn der spiste vi noe som het Langos til lunsj. Dette er et tynt brød som friteres og som topping bruker man rømme, hvitløk og ost. Jeg savner en oppskrift på dette!! Er det noe du vil ha som en utfordring du som er så flink med gjærbakst?

    1. søk på lingos så finner du oppskriften.Bytt ut tilbehør med god klask med rømme..godt lass med rød løk og ett fjell med reker…langosbrød .her har du på vitløkolje med pensel.Dette måltid setter allt til side.vi kom i kontakt med dette i sverige og har servert gjester senere. ser kanskje ikke så fantastisk ut.Men smaken ohhhhhh.

  2. Nam nam nam! Så utrolig mye god mat du viser på denne bloggen!Her må jeg innom flere ganger når jeg trenger noe godt å spise 🙂 Legger meg til som følger jeg!Ha en god søndag! Klem Ellen

  3. Da er nok en vellykket middag (reker) etter din oppskrift fortært. Ricciarelliene var også farlig gode.Oreo muffinsene skal prøves neste helg når nevøen min kommer.

  4. hadde Fransk lammegryte til middag i dag etter inspirasjon fra din blogg. Den smakte veldig godt, selv om jeg ikke hadde alt som stod i oppskriften. Takk for dine gode middagstips. Godt med litt variasjon på den fronten av og til. Ha ei god uke 🙂

  5. Denne lagde jeg til middag i dag, nesten lik oppskrift som denne. Det er første gang jeg har laget den, men det blir ikke siste gang. Utrolig god. Jeg brukte også Jakobs kraft : )

  6. Hei,Tenkte jeg skulle lage denne herligheten nå mamma kommer på middag i dag. Har bare ett spørsmål.. Når tar du oppi bacon? Drysses den over til slutt?Ellers takk for en inspirerende blogg! -Jeg er ofte innom her 🙂

  7. Takk for koselige tilbakemeldinger! Siri; Langos var nytt for meg. Gøy med utfordringer, men akkurat nå drukner jeg i de – og har alt for liten tid til denslags! ;)Kaja; baconet skal haes i rett før servering, har oppdatert oppskriften. Lykke til med middagsbesøket i dag! Trine 😉

  8. Hei Trine,Vi hadde middagsgjester på fredag og lagde denne gryten + oreo cupcakes. Det ble veldig vellykket, maten smakte så godt! Tusen takk for oppskriftene, og for en flott blogg du har laget. Vi er nå "faste brukere" av din blogg :)Klem fra Solveig

  9. Fikk et tips hos datteren min om den utrolig flotte matbloggen din.Her var det godt å være. Lagrer den under mine favoritter og prøver nok å lage noen av oppskriftene.Tusen, tusen takk. Skikkelig lekre bilder også !

  10. Denne retten ser perfekt ut. Har ofte valgt en noe egenkomponert versjon av Biff stroganov til selskaper med mange gjester, og hvor jeg selv ønsker å delta framfor å stå på kjøkkenet. Men på lørdag skal jeg prøve denne. Håper den slår an blant mine venner med gourmetganer.

    Ha en fin ettermiddag

    Hilsen Irene

  11. Hei Trine!
    Jeg skal lage denne retten til min egen bursdag i morgen og lurer på om jeg kan gjøre deler av gryten ferdig allerede i dag?
    Tenker evt å følge oppskriften fram til du begynner med potetpureen og så gjøre resten i morgen.
    Tror du dette skal gå bra med tanke på mørhet på kjøttet osv (jeg har kjøt høyrygg)?

    (Forøvrig skal jeg ha med Rooms gulrotkake på jobb i morgen og servere svinefilet fylt med feta og soltørket tomat på jentefest lørdag, så her feirer vi i din ånd kan man si!)

    1. Det går nok bra å lage gryteretten i dag, kjøle helt ned og oppbevare den i kjøleskapet, og så varme den opp i morgen. Ha en fin bursdag! 😉

  12. Denne laget jeg på fredag og den var fantastisk god 🙂 Jeg har laget mye fra bloggen din og er alltid fornøyd. Tusen takk for mange gode oppskrifter!

  13. Hei! Denne gryteretten er blitt en slager hjemme hos oss ! Tusen takk for mange fine oppskrifter! Du har gjort vår hverdag mye mer spennende 🙂

  14. Som vanlig når jeg skal ha middagsgjester leter jeg på dine fantastiske sider etter inspirasjon! 🙂 Denne gangen har jeg lyst til å prøve meg på denne gryten, så helt nydelig ut. Men lurer på om du har noen vinforslag? 🙂
    Takk for en flott og inspirerende matblogg!

    1. Takk for hyggelig tilbakemelding! Mitt beste vintips er å spørre på polet. Si hva du skal servere og hva slags vin du vanligvis foretrekker, så får du vanligvis et godt vintips. Det gjør i alle fall jeg! Lykke til med middagsselskapet!

  15. Hei. Vi lagde denne retten på nyttårsaften. Fantastisk godt, så nå skal vi bruke opp de siste restene til å lage dette i dag også! Anbefales virkelig 🙂

  16. Enda en rett fra loggen din som gikk rett hjem! Dette var nydelig, og kommer garantert til å bli laget igjen. Vi var kun fire til bords i går kveld, så det blir deilige rester til søndagsmiddag i dag.

  17. Hei,
    Jeg vil anbefale å bruke en Le Crouset gryte og sette hele gryten inn i stekeovnen i 3-3,5 timer etter den har kokt opp på platen – fantastisk…. Men du har en fantastisk matblogg her – for oss som elsker å lage mat 🙂

  18. Hei! Prøvde denne i går til fruen. Jegber hjemme i pappaperm og det er digg å prøve noe nytt. Dette ble skikkelig godt og like godt oppvarma dagen etter. Skulle jeg kommet med en kommentar er det atbkjøttet godt kunne puttet nærmere 1-2 timer før man tilsatte grønnsakene. Men kjempegodt altså.

    Ang vin i gryta tror jeg ikke det spiller så stor rolle. Vi valgte en rioja til omegn 100 kr (burde selvsagt hatt en fransk en) som fungerte. Takk for gode oppskrifter

    1. Så bra at det falt i smak! Jeg håper du finner mer inspirasjon på bloggen til å overraske fruen med flere míddager. Og kos deg i pappapermen! 🙂

  19. Hei!
    Tenkte å prøve denne gryten, men kan ikke bruke løk (annet enn hvitløk). Har du noen ideer om hva løken han byttes ut med?

  20. Hei!

    Flott blog du har, med masse inspirasjon!
    Vurderer sterkt å lage denne gryten til barnedåp, men tenker litt på tilbehør. Hva mener du vil være mest naturlig og passe best; en salat eller (dampede – har ovn for slikt..) grønnsaker til?
    På forhånd takk for svar 🙂

  21. Kjære Trine,
    Jeg er så fornøyd med bloggen din fordi alt blir så vellykket hver gang.
    Men jeg har prøvd denne retten to ganger nå, med to forskjellige type kjøtt og jeg får det ikke ordentlig til. Jeg prøvde med mørbrad første gang, som ble utrolig seigt og sist prøvde jeg med noe kjøtt jeg fikk hos en veldig flott slakter, det ble litt tørt og seigt, men ikke så ille.
    Noen teorier rundt hvorfor jeg ikke får det til er at jeg muligens bruner kjøttet litt for lenge i starten. Jeg har heller ikke en tykk jerngryte så varmen forsvinner kanskje litt fort? Jeg får aldri brukt alle grønnsakene fordi væsken ikke dekker alt, i tillegg til at varmen er borte så grønnsakene blir aldri ferdig.
    Må man kanskje ha en tykk jerngryte for at dette skal bli vellykket? Det er bare kjøttet som er litt tørt og grønnsakene som er litt seie, ellers er «sausen» fantastisk god.

    Tusen takk for en strålende blogg!

    Mange hilsener,
    Hanna

    1. Det kan nesten høres ut som om at du ikke koker/trekker retten lenge nok siden heller ikke grønnsakene dine ikke er ferdige. Du må derfor la det trekke litt lengre neste gang. Kjøttet skal brunes veldig raskt, et par minutter, i varm stekepanne.

      Lykke til!

    2. Hei.
      Jeg lagde denne retten for første gang på søndag. Brukte okse høyrygg og entrecote. Høyryggen lot jeg trekke først en time i kraft, tomatpure, rødvin, hvitløk, krydder og vann som jeg brant ut i panna etter hver bruning. Etter en time tok jeg oppi resten og hele gryta stod og trakk på laveste varme i 2-3 timer. Gryta ble super! Lykke til neste gang!

    3. Det må ikke være jerrngryte men lokket må være ordentlig på hele tiden. Da skal det bli nok væske. Har du damphull i lokket eller noe? Det har jeg opplevd og da går mye av fuktigheten ut.

  22. Hei,
    Laget denne gryta til vår årlige vennefest. 14 stk til bords,
    hovedretten var da denne gryta med mandelpotetstappe til og hjemmebakt flatbrød.
    Brukte en blanding av entrecote av okse, og grytekjøtt av elg – det ble kjempegodt, mørt kjøtt og deilig saus..Fikk kjempeskryt !
    Så da synes jeg nesten jeg må sende dette skrytet videre til deg! Tusen takk for kjempegode oppskriver og en inspirerende matblogg !!!

    1. Hei Trude 🙂 Husker du hvor stor porsjon du laget? Skal ha den til 13 på lørdag, men er så usikker på mengden? På forhånd, takk for svar 🙂
      Mvh Gry

  23. Hei Trine!

    Har lagd retten i dag, men synes to sellerirøtter er mye, er du sikker på at du ikke mente selleristenger? De er jo på størrelse med en kålrot! Ellers takk for fin blogg!

  24. Hei.
    Søndagsmiddag i går var Biff Bourguignon, ble toppers. Brukte blanding av høyrygg og entrecote. Høyryggen trakk i kraft,hvitløk, krydder,rødvin og tomatpure i en time før jeg tok oppi alt det andre. gryta stod på det minste i 3-4 timer og ble helt toppers. Med blåbær og bringebærpai til dessert ble det mye skryt til kokken!! 🙂 Ny favoritt meny ja!!
    Bloggen din er super, skriver ut og lager meg kokebok!!

  25. Hei Trine
    Først av alt, du har en superduper blogg som jeg besøker og bruker oppskrifter fra med jevne mellomrom med stort hell. I dag hadde jeg etter nøye overveielse valgt denne gryteretten til vennebesøk, jeg tenkte at den skulle være rimelig grei å få til. Heldigvis startet jeg i god tid og etter å ha stekt kjøttet, begynte jeg å helle oppi væsken (4,5 dl vann+Jacobs kraft 2,5 dl+1/2 flaske rødvin 750ml/2=375 ml) tilsammen ca 1,1 liter. For meg lignet dette mer på en suppe enn en gryte, hvis jeg hadde kokt denne en time så hadde den fremdeles vært suppe. Jeg hadde tre timer på meg, diverse poteter, meljevning, lang koking gjorde at jeg fikk redusert væskemengden betraktelig, men allikevel ganske så rennende. Er det noe jeg gjør feil, smaken ble god, men den så ikke så lekker ut etter 3 timers koking og det var jo heller ikke fremgangsmåten. Håper du kan gi meg et tips.
    Mvh Heidi

  26. Denne er super god! Enig i at den blir relativt tynn.
    Jeg videresendte også oppskriften til min mor.
    Jeg vet ikke om det hadde vært en ide å poengtere at kjøttet trenger lenger koketid dersom man bruker høyrygg og ikke entrecote? Mulig at det kun er meg som matte konferere med min mor. Jeg hadde alder laget en rett før hvor kjøttet må stekes + kokes (På tide selvsagt ;-))

  27. Hei Trine 🙂 Takk for en flott blogg, den blir brukt jevnlig 🙂 Jeg skal feire min 40 årsdag lørdag 14. Tenkte derfor jeg skulle prøve å lage denne 🙂 Vi blir 14 tilbords (halvparten menn som er glad i mat, hvis du skjønner) og lurer derfor på hvor stor porsjon jeg bør lage? Tror du det holder å doble? Og skal jeg da doble alt i oppskriften? Og kan jeg bruke friske urter fremfor provancekrydder, og hvilke urter bør jeg da evnt bruke?
    På forhånd takk for svar 🙂
    Mvh Gry

  28. denne er sååå god ! Skal servere den på fransk aften, men trenger forslag til en enkel «fransk» forrett som kan passe til… ? Har tenkt på noe ost eller noe men det blir kanskje voldsomt ?

  29. Hei,
    Først må jeg bare si at bloggen din er veldig bra med mange inspirerende retter!

    så et spørsmål: jeg tenkte å lage en treretters middag til et selskap og ønsker å ha denne til hovedrett. Har du noen tips til forrett og dessert som passer bra til denne?

    Hilsen Heidi

  30. Hei Trine! Skal servere denne til 13 pers i selskap, hva gjør jeg. Dobler oppskriften?
    Og skal evt. alt dobles?

    Setter pris på svar!

  31. Hei! Har laget boeuf bourgogne med høyrygg, masse rødvin, lang tid i jerngryte i ovnen på lav temperatur, og det er helt nydelig. Har et stykke 3kg entrecote. Hva tror du – blir det tørt, eller kan det gå an siden det er litt fettmarnorert? Takker på forhånd for ditt råd

  32. Hei

    Jeg tenkte lage denne retten til helga, med elg, og det jeg lurer på er om det er ingredienser som da kanskje bør byttes ut, grønnsaker eller krydder?

  33. Takk for hyggelig tilbakemelding! Du må ikke benytte indrefilet av storfe i slike gryteretter, da blir den uforholdsmessig dyr, og retten blir heller ikke så god. De blir aller best dersom du benytter langt rimeligere stykningsdeler, som for eksempel bog, høyrygg eller mørbrad. Lykke til!

  34. Hei,Trine!!
    Stakk innom for å takke deg for tips. Jeg brukte bog, og den blei veldig mør og god!!
    Vi var 18 stk til bords og fikk masse skryt fra alle sammen!! Utrolig god gryte. Den var helt NYDELIG !! 😀
    Tusen takk;)
    Hilsen Q

  35. Heihei

    Tenkte å lage denne til bursdagen min til helgen og lurte på om jeg kan ha poteter i terninger i gryten istedet for å ha noe ved siden av? Tenkte å lage den dagen i forveien for å slippe å stå med maten før gjestene kommer 🙂
    Og har ønsket meg den nyeste boken din til bursdagen og 😉

    Hilsen Jane

  36. Hei Jeg skal lage gryterett til ca. 100 personer. Fikk lyst til å servere denne, men det blir jo ganske mye vin. Kan det erstattes av noe annet ? Eller kanskje du har ett bedre forslag til gryterett.

    Hilsen Kristin

  37. Forslag til forrett?
    Denne gryta er hekt fantastisk og jeg skal lage den i navnefest til min sønn. Noen som har tips til forrett som passer til? Og gjerne dessert.

    Tenkte «verdens beste fiskesuppe» og panna cotta.

    Takk for tips!

  38. Kjempegodt !! Kommer til å lage denne flere ganger. Jeg doblet mengden bacon 🙂 ….må jo ha mye av det som er godt 🙂

  39. Hei. Lurte på om denne kan fryses? Skal ha folk her i jula, og tetnke å lage noe av maten på forhånd og ha i frysen. Synes det er så greit å slippe å stå så lenge på kjøkkenet med gjester, og bare ta noe opp fra fryseren og varme 😉 Kan jo lage potetene på dagen da.
    Har du forslag til middager ting man kan lage og putte i frusen en uke eller to før?

  40. Nydelig gryte som kan anbefales på det aller, aller varmeste! Har laget den to ganger, med stor suksess 🙂 Den siste gangen så lagde vi den dagen før, helt genialt og smaken ble nesten enda bedre. Vi brukte bog og kjøttet var så mørt at det delte seg i munn. Kokte/trakk det mye lenger enn oppskriften anbefalte siden jeg har ‘panikk’ for at kjøttet ikke skal være mørt 😉

    1. Dette er en favoritt! Og ja, den blir bedre om den lages dagen før – og ellers får koke litt ekstra 🙂

  41. Hei! Jeg skal lage dobbel porsjon, men er usikker på mengden av de ulike ingrediensene. Fint om du har mulighet til å gi tilbakemelding. 🙂

  42. Hei!
    Jeg skal lage denne gryta og potetmos til konfirmasjon på søndag. Har laget den til selskap før,og den er kjempegod!
    Det jeg lurer på er hvordan man kan holde potetmosen varm?

  43. Nå har jeg spist meg stappmett på denne her! Tusen takk for super oppskrift med nydelige smaker! Var helt perfekt! Jeg saltet og pepret kjøttet når jeg brunet det, trengte ikke bruke mer salt i gryta etter det:) Jeg ble anbefalt bankekjøtt og jeg lot det småkoke i 3 timer før jeg tilsatte grønnsakene. Gleder meg til restemiddag i morgen!

  44. Helt fantastisk gryte som jeg har servert gode venner ved flere anledninger. ToppTakk Trine for mange utrolig gode og godt forklarende oppskrifter

  45. Denne oppskriften ser jo helt nydelig ut, og skal prøve den til helga. Kjøpte to nett med sjalottløk, men synes de er ganske store. Det må gå fint å dele dem?

  46. Tusen takk for å gjort hverdagen min lettere 🙂 jeg har nå laget flere av oppskriftene her inne, og det slår aldri feil. Oppskriftene er godt og detaljert beskrevet, så det er lett å bli en «god kokk». All maten har blitt god, og denne gryten er ikke noe unntak. Jeg digger denne siden!

  47. Jeg skal lage en tredoblet oppskrift av denne gryteretten, og kjøpte akkurat en «haug» høyrygg-kjøtt i store klumper. Gryta skal lages i slutten av oktober og kjøttet må da fryses ned, MEN hvordan blir kjøttet ift opptining. Bør jeg skjære opp alt i biter før jeg fryser det ned?

    Gode råd mottas med takknemlighet.

    1. Vil ikke anbefale deg å skjære opp kjøttet før du fryser det ned. Pakk det godt inn, press ut luften, og legg det i fryseren så raskt som mulig. Når du skal tine det opp kan du legge det i tett emballasje i kaldt vann. Jeg ser du bruker den «gamle» oppskriften min på BB. Anbefaler deg å ta en titt på den nye oppskriften også: https://trinesmatblogg.no/recipe/boeuf-bourguignon-v-2-0/

      Lykke til!

  48. Vi gleder oss til å ha denne gryteretten i dåp i oktober. Da lager vi en tredobbel oppskrift, og jeg kjøpte akkurat en «haug» høyrygg-kjøtt i store klumper. Gryta skal lages i slutten av oktober og kjøttet må da fryses ned, men hvordan blir kjøttet ift opptining. Bør jeg skjære opp alt i biter før jeg fryser det ned?

    Gode råd mottas med takknemlighet.

    Mvh
    Heidi Bjerke

  49. Denne har jeg laget mange ganger, med like stort hell hver gang. Jeg er med i en syforening( vi syr ikke mye, men spiser god mat med litt rødvin til), og dine oppskrifter blir hyppig brukt. Vi sier alltid, «hva skulle vi gjort uten Trine» så takk til deg for gode, lettlagede og gjennomprøvde retter.

  50. Hei Trine.
    Jeg vurderer å servere denne gryta til 40-årsdag i midten av sept, med 13 gjester.
    Har lest alle kommentarene over, og ser at mange er svært fornøyd med den! Ser at du for lenge siden kom med forslag på 3-retters med vin, men linken funker ikke lenger. Har du forslag på passende dessert? Tilslørte bondepiker kanskje?
    Er det noe merkbar forskjell når det gjelder smak, på oppskrift 1 og 2??

    Hilsen Marit

  51. Denne retten er bare helt fantastisk god.. den kan serveres til hvemsomhelst, selv de kresne Bare å si tommel opp

  52. Skal lage denne fristende gryten til helgen. Jeg har 2 kg okse ytrefilet i frysen som jeg gjerne skal «bruke opp». Er usikker på om dette er for mørt for langtrekking. Hvor lang tid kan kjøttet trekke tror du hvis jeg skal bruke ytrefileten?

Leave a Reply to Jane Cancel reply

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste