* 8. DESEMBER *

Hver jul  forsøker jeg å prøve en ny sort julekaker. De gode gamle tradisjonelle julekakene skal selvsagt i boks, men noe nytt er det jo lov til å prøve seg på også. Kanskje nye tradisjoner etableres? Jeg kom over denne oppskriften i Marit Røttingsnes Westlies kokebok «Nybakt til jul», og syntes det hørtes spennende ut med en julekake som skiller seg litt ut fra de tradisjonelle. Også denne julekaken er en variasjon over temaet mandler, egg og melis, men kanel er i denne sammenhengen litt utradisjonelt. Kanel er jo også ett av julens krydder, så hvorfor ikke?

Resultatet ble i alle fall kjempegodt! Velsmakende og velduftende bakverk som er sprø utenpå og myke inni, med herlig crispy marengs på toppen. Anbefales virkelig!

Jeg fulgte oppskriften, men siden deigen ble litt for løs og ganske så klissete måtte jeg spe på med litt mer malte mandler. Jeg har derfor endret oppskriften fra 200 til 250 gram mandler. Da ble min deig perfekt. Til ca 30 kanelstjerner trenger du:

ca 200-250 gram malte mandler
2 eggehviter
175 gram melis
1 liten ts kanel

litt sukker til utkjevling

Kjør eggehvitene i en miksmaster til de blir hvite og stive. Tilsett melisen porsjonsvis mens vispene går, til massen er blank og hvit. Ta av ca 3 ss av massen og sett til side til glasur (og som etterhvert blir crispy marengs på toppen av hver kake). Mal mandlene, men la det gjerne være både store og små biter. Ha i mesteparten av de malte mandlene og kanel og rør massen forsiktig sammen. Reguler eventuelt deigen med resten av de malte mandlene.  Deigen skal være ganske fast, men litt klissete. Ta deigen ut av bollen, pakk den inn i plastfolie og legg den i kjøleskapet i 1-2 timer.

Strø et tynt lag med sukker på bakebordet og ha deigen oppå. Kjevle ut deigen til den er ca 1 cm tykk. Bruk en pepperkakeform til å stikke ut stjerner og legger dem på et bakepapirkledt stekebrett. Dette er en ganske klissete fornøyelse, så kanskje ikke helt egnet til å gjøre sammen med helt små barn… Fordel deretter melisglasuren oppå hver kjeks. Bruk gjerne sprøytepose.

Kanelstjernene stekes midt i ovnen ved ca 160-170 grader i ca 10-12 minutter. Følg med mot slutten av steketiden, melisglasuren skal ikke ta særlig farge.

Avkjøles på bakerist før de legges oppi kakeboksen.

Enjoy!

Skriv ut

Min Handleliste