* 17. DESEMBER *

De siste 21 årene har jeg og en venninne stekt krumkaker sammen. Det er en veldig koselig og praktisk tradisjon vi alltid finner tid til i travle desember. Og krumkakene blir alltid gode! Oppskriften har vært den samme gjennom alle 21 årene, og den finner du HER.

Krumkaker har alltid vært en av mine julekakefavoritter, helt fra jeg var lita jente. Jeg husker spesielt 2. juledagsmiddagene hjemme hos mormor og morfar, hvor det alltid sto kokt laks og agurksalat på menyen, med bringebærkrem og krumkaker til dessert. Det er et godt barndomsminne jeg gjemmer på og tar frem i romjula, da jeg ofte pleier å lage bringebærkrem til dessert en av dagene.

Til en førjulsmiddag nylig serverte jeg bringebæriskrem med balsamico, med friske bringebær og krumkaker til, og det smakte friskt og godt. Jeg skulle egentlig lage isen selv, men pga av at innkjøpssjefen og ingrediensene kom alt for sent i hus ble det ikke tid til å lage hjemmelaget is, og jeg måtte improvisere med bortekjøpt is istedet. Det ble faktisk veldig godt det også, og ikke minst – mye enklere. Jeg har også oppdaget av bringebær og balsamicoeddik er en utrolig god kombinasjon! Prøv du også da vel, oppskriften kommer her:

Ca 1 liter god vaniljeis
Ca 150 gram bringebær, friske eller frosne
Eventuelt friske bringebær til pynt
1-2 ts god balsamicoeddik
1-2 ts limesaft
Litt sukker

Krumkaker

Begynn med isen. Dersom du lager isen selv kan du for eksempel ta utgangspunkt i denne oppskriften. Når isen nesten er ferdigfrossen er den klar for å blandes med bringebærsausen, se nedenfor.

Dersom du skal benytte ferdigkjøpt is (eller hjemmelaget is som er dypfrossen) må du sette den på kjøkkenbenken og la den tine såpass at den lar seg blande med bringebærsausen, se nedenfor.

Bland alle ingrediensene til bringebærsausen og mos det hele sammen med en gaffel eller skje. Smak til med sukker. Det er ikke nødvendig å tilsette så mye i og med at isen er søt nok i seg selv. La bringebærsausen stå og trekke slik at alle de gode smakene får satt seg, ca 15-30 minutter. Hell deretter bringebærsausen i en sil og press sausen gjennom med en skje el. Slik forhindrer vi at de små bringebærsteinene blir med i isen.

Når isen er så medgjørlig at den er mottagelig for å blandes med andre smaker legger du is og avsilt bringebærsaus lagvis i en dyp boks (hvis du skal lage kuler), eller en brødform el kledt med plastfolie eller bakepapir (dersom du skal skjære skiver av isen). Stikk en gaffel nedi her og der for å blande is og saus bittelitt, men ikke mer enn at du beholder marmoreringen. Sett så formen i fryseren og la den stå til isen har fryst inn igjen. Det tar flere timer. Husk å ta opp isen fra fryseren en stund før den skal serveres. Da blir det både enklere å lage kuler/skjære skiver og ikke minst kommer smakene i isen best frem når den er temperert.

Anrettes sammen med friske bringebær, krumkaker og gjerne et mynteblad eller sitronmelisse, hvis du har.

Har du en (jule)dessert som vekker gode barndomsminner hos deg?

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hei!Jeg er bare innom for å fortelle at jeg serverte gullerotsuppen din i går til jentene i barselgruppen som var her på juleverksted – det var stor suksess, dumt at jeg ikke doblet oppskriften..Da de kom serverte jeg en hvit gløgg, veldig godt det også :)Takk for masse inspirasjon!Kjersti

  2. Mmmm krumkaker er godt ..Er en av tingene mamma har som vi ikke har hjemme. Og før øyeblikket er det slik det skal være 🙂 Har bestandig fått servert multekrem til.. Og siden jeg hverken er spesielt glad i multer eller krem har jeg lært meg å nyte krumkakene naturell 🙂

  3. Hos oss er tradisjonen at pappa steker krumkakene. Høres kanskje ikke så spesielt ut i seg selv, men det er det eneste han gjør på kjøkkenet, de krumkakene til jul. Ganske koselig å se ham sitte der og holde på den ene gangen i året, flink er han også^^

  4. Nam nam! Nå er det fram med krumkakejernet :)Og jeg skal jammen meg prøve denne bringebærisen i løpet av juledagene.Takk igjen for inspirerende blogg!

  5. Hei dumpet ganske så tilfeldig over bloggen din nå i kveld. Kjempe glad for det – for dette var gøy altså!!!! Jeg kommer garantert til å prøve meg på Sjokoladebiscotti – elsker alt med sjokolade!!!!! Ha en fin kveld – kommer garantert til å titte innom her igjen!!!Anna på landa!!

  6. krumkaker er de eneste kakene som kommer ferdig i boks — fra foreldrehuset :-)Den iskremen din virker fantastisk nyyyydelig – god sjanse for at den må prøves!

  7. Det hørtes fantastisk godt ut :PKrumkaker er kjempe gode, men det er mange år siden jeg har laget det sist. Men du har inspirert meg nå :), skal lage det imorgen, etter din oppskrift.Hilsen

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste