Vi er inne i den beste lammesesongen. Vi koser oss med for eksempel fårikål, lammeskanker, lammefilet, lammegryter - og ikke minst lammestek. Det er nettopp sistnevnte som står på menyen i dag, og lammet har fått selskap av nydelige ovnsbakte middelhavsgrønnsaker, en deilig rødvinsaus og saltbakte poteter. En skikkelig høydare som er verdt et forsøk!

Ingredienser

LAMMESTEKEN

1 - 1,2 kg lammestek (surret)
hvitløk
rosmarin
salt og pepper

OVNSBAKTE GRØNNSAKER + POTETER

1 rødløk , i båter
1/2 hvitløk , grovt hakket
1 rød paprika , i grove biter
1 gul paprika , i grove biter
1 squash , i grove biter
1/2 aubergine , i grove biter
8-10 cherrytomater
1/2 sitron
olivenolje
salt og pepper
2 ss pinjekjerner , ristet i tørr panne
frisk timian , hakket
1 porsjon saltbakte poteter

RØDVINSAUS

1 sjalottløk , finhakket
1 ss smør
1-2 ts tomatpuré
1 dl lammekraft ( jeg brukte den fra Jacobs)
1 dl vann
1 dl rødvin
3 ss balsamicoeddik (ca.)
2-3 ss soyasaus
1 laurbærblad
Nykvernet pepper
2 ss smør , røres inn til slutt

SLIK GJØR DU

La lammesteken ligge i romtemperatur et par timer, hvis du har anledning. Stikk noen hvitløkfedd og rosmarinkvister i steken. Bind opp steken med bomullstråd eller lignende, og gni den inn med salt og pepper. Stekes raskt på alle sider i litt smør. Stikk steketermometeret i den tykkeste delen av kjøttet.

Lammestek med ovnsbakte grønnsaker og saltbakte poteter

Skjær opp auberginen i grove biter, drypp over litt sitronsaft og dryss litt salt over. La det trekke i ca. 15 minutter, skyll av saltet og legg auberginebitene i et ildfast fat sammen med de øvrige grønnsakene (med unntak av tomatene). Drypp over litt olivenolje og skvis resten av sitronsaften over. Krydre med salt og pepper. Legg lammesteken oppå grønnsakene og stek ved 125 grader (over- og undervarme) til kjøttet har en kjernetemperatur på ca. 64 grader, etter 1,5 til 2 timer.

La lammesteken hvile i minst 15 minutter før du skjærer den opp i passende biter. Mens lammekjøttet hviler steker du ferdig grønnsakene og tomatene på ca 225 grader, til de er møre. Dryss gjerne noen ristede pinjekjerner over grønnsakene før servering.

saltbakte poteter

Lag saltbakte poteter etter oppskriften.

Fres sjalottløken i smør, til den er blank og myk. Tilsett tomatpureen og la den surre med et par minutter. Tilsett deretter rødvin, balsamicoeddik, soyasaus, kraft og vann – og kok opp. La sausen koke inn noe. Smak til underveis, og tilsett eventuelt mer rødvin, soyasaus eller balsamicoeddik hvis du synes det trengs. Rett før servering fjerner du laurbærbladet og rører inn smøret og smaker til med nykvernet sort pepper. Sausen skal ikke koke etter at smøret er rørt inn.

Lammestek med ovnsbakte grønnsaker og saltbakte poteter

Server lammekjøttet sammen med de ovnsbakte grønnsakene og saltbakte poteter, og drypp sausen over. Gi gjerne retten et dryss med frisk timian og server umiddelbart.

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei du dama, jeg tror faktisk jeg elsker deg.
  Jeg bruker hele nettet som kokebok, men ender som oftest med en oppskrift fra bloggen din.
  De er oversiktelige og enkle, flott presentert og fristende, og de funker _alltid_!
  Takk for inspo og den jobben du gjør; du gjør nemlig min jobb som husmor svært mye enklere.
  Rammer deg herved inn i gull.

 2. Etter å ha lett lenge nå på nettet etter en enkel oppskrift på lammesteken jeg skal tilberede, fant jeg den hos deg! Veldig greit å vite omtrent hvor lenge den skal stå i ovnen, selv om jeg bruker steketermometer. Det er litt vanskelig å beregne tiden når jeg har invitert gjester. Steken skal jo serveres varm, men heller ikke tørr og for lenge stekt. Synes du har en lekker, oversiktlig og flott blogg! Har prøvd noen retter før, og de ble alle vellykkede! Takk!!

 3. Hei Trine ! Jeg er veldig fornøyd med dine oppskrifter, bruker du jevning på sausene dine ? Syntes de blir veldig tynne uten .

  Når jeg har jevnet de syntes jeg det tar mye av smaken . Har du noen tips til med

  Mvh Solveig

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste