Høsten er her og i butikkene bugner det med friske, fine, norske grønnsaker. Da er det tid for kjøttsuppe, av det gode gamle slaget, slik jeg husker den da jeg var lita jente og kjøttsuppe var en av favorittrettene mine.

Jeg laget litt ekstra denne gangen, slik at vi får et måltid i neste uke også, og et måltid på lur i fryseren. Til ca 6 porsjoner trenger du omtrent:

1 kg storfekjøtt med bein (jeg brukte høyrygg, men du kan også bruke bibringe eller oksebog)
ca 2 liter vann
1 strøken ss salt pr kg kjøtt
ca 500 gram medisterfarse
4 gulrøtter
7-8 poteter
en liten bit sellerirot
en liten kålrot
en stor purre
eventuelt en kjøttbuljongterning
salt
pepper
Kok opp vann, tilsett salt og kjøtt. Kok opp og fjern skummet du får med en skje el. Skru ned varmen og la kjøttet trekke ved lav temperatur i ca 1-1,5 time, til kjøttet løsner fra beinet og kjøttet er mørt. Ta kjøttet ut av kraften.
.
Lag kjøttboller av medisterfarsen. Har du ikke egnet redskap til det, kan du gjøre som meg; ha farsen i en plastpose som du skjærer av en bit på det ene hjørnet. Press farsen ut av hullet og bruk en kniv til å kutte av farsen slik at det blir fine kjøttboller. Ha bollene direkte oppi den varme kjøttkraften etter kjøttet og la de trekke noen minutter før du tar de opp med en hullsleiv og setter de tilside. Sil kjøttkraften og ha den tilbake i kasserollen. Smak eventuelt til med en terning kjøttbuljong.
.
Skrell grønnsakene og skjær de i små terninger. Ha alle grønnsakene med unntak av purren opp i den kokende kraften og la koke i ca 15 minutter eller til grønnsakene er møre. Skjær purren i skiver som du tilsetter ca 5 minutter etter de øvrige grønnsakene. Tilsett kjøttet og kjøttbollene mot slutten av koketiden. Smak til med salt og pepper.

 

Serveres varm med flatbrød eller rundstykker til. Vi hadde Hveterundstykker med hatt til.
Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Denne suppa så så 'høstgod' ut at nå putrer en lignende på ovnen vår. Vi brukte bok og slengte i noen kraftbein, så jeg håper det blir god kraft av det. Resten er ganske likt som din, bortsett fra at jeg kjøpte ferdige innherredkjøttboller. Synes de er gode.

  2. Tusen takk for oppskriften til en veldig god kjøttsuppe!!! Den var god å varme seg på mens snøen lavet ned ute! Vi har en god del til overs heldigvis og skal fryse den ned. 🙂

  3. Hei.
    Takk for en flott bloggside, jeg bruker oppskriftene dine nesten daglig:)
    Ett spørsmål om koking av kjøtt: jeg har ofte problemer med at kjøttet blir «hardt» selv etter ganske lang tida koking/trekking. Hva gjør jeg feil?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste