SØT GJÆRBAKST – GRUNNOPPSKRIFT OG FAVORITTER

Jeg elsker søt gjærbakst, både å lage og spise den! Jeg elsker lukten, konsistensen, smaken – og ikke minst alle de glade smilene og godlydene som kommer når jeg setter lun, hjemmebakt gjærbakst på bordet! Og med «smørtrikset» blir den alltid vellykket! I dette innlegget får du en reprise av oppskriften på den søte gjærdeigen, og tips om hva du kan gjøre med den. Før du sette i gang kan det være lurt å sjekke ut innlegget «Tips og triks for å lykkes med gjærdeig».

Til en porsjon søt gjærdeig (gir 24-27 boller/snurrer) trenger du omtrent:

 • ca. 950 g hvetemel
 • 5 dl melk (ca. 20 grader)
 • 25 g gjær (gjerne rød type)
 • 150 g sukker
 • 1 ts malt kardemomme
 • ca. 1/2 ts salt
 • 1 egg
 • 150 g smør, i terninger

Det aller beste resultatet får du dersom du benytter en kraftig kjøkkenmaskin med stor bakebolle og eltekrok, hvis du har. At deigen blir eltet lenge er nemlig et must dersom deigen din skal bli fin og smidig. Du kan lage søt gjærdeig uten kjøkkenmaskin også, men da må du belage deg på en real treningsøkt (se tips nedenfor).

Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret, i bakebollen. Det er ikke nødvendig å røre ut gjæren i væsken, bare smuldre den lett opp med hendene. Bruk kjøkkenmaskin med eltekrok og elt deigen i ca. 10 minutter på lav til middels hastighet. Tilsett eventuelt mer melk underveis dersom deigen virker kompakt, eller litt mer mel om den virker løs.

Tilsett så smøret i små terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er godt eltet inn i deigen, etter ca. 10 minutter. Dersom du tilsetter smøret fra begynnelsen av kan fettet i smøret gjøre at glutenet ikke får optimale forhold, og deigen kan bli vanskelig å jobbe med. Ved å elte inn smøret etter at deigen er eltet i ca. 10 minutter har glutennettet fått satt seg, og du får en deig som er smidig og lett å jobbe med.

Du kan sjekke om deigen er ferdig eltet ved å ta en bit av deigen og strekke den mellom hendene dine. Den skal kunne bli veldig tynn, men ikke sprekke. Klarer du å se gjennom deigen er den ferdig eltet.

Kle bakebollen med plast eller ha på lokk, og sett den på et trekkfritt sted. La deigen heve til omtrent dobbel størrelse, noe som vanligvis tar 1-1 ½ time. Du skal nå ha en elastisk og smidig deig som lett lar seg forme, og som er et ypperlig utgangspunkt for en rekke bakverk, som for eksempel:

KANELSNURRER

SJOKOLADEKNUTER

ROSINBOLLER

BRUNSVIGER

HJERTESNURRER

SKOLEBRØD

ESPRESSORULLER

FASTELAVNSBOLLER

BRINGEBÆRBOLLER


*

Alle bolleoppskriftene på bloggen finner du samlet her. Sjekk også ut denne videoen hvor jeg viser hvordan jeg gjør det.

 

STEKING

Pensle det ferdighevede bakverket forsiktig med sammenvispet egg, og stek etter anvisningen i oppskriften. Steketiden vil variere alt etter hvor stort bakverket ditt er og hvilke stekeegenskaper ovnen din har, så følg med mot slutten av steketiden. Bakverket er ferdigstekt når det har en gyllen overflate og er lett brune under.

La bakverket stå på stekebrettet et par minutter og løft det deretter over på en rist for videre avkjøling.

TIPS

 • Dersom du har det travelt og ikke har tid til å la deigen heve så lenge som angitt i oppskriften, kan du øke gjærmengden til maksimalt 50 gram.
 • Har du god tid kan du kaldheve deigen over natten. Du kan lese mer om kaldheving her.
 • Dersom du ikke skal spise alle bollene samme dag bør de fryses ned straks de er avkjølt. Frosne boller tines i romtemperatur og varmes ved ca. 175 grader varmluft i 3-4 minutter. Da smaker de som nybakte igjen!
 • Har du ikke kjøkkenmaskin kan du fint bruke hendene. Bland alt det tørre i bakebollen (men hold igjen på litt av melet) og lag en grop i midten. Rør ut gjæren i litt av væsken (ca. 30 grader) og tilsett gjærblandingen og resten av væsken i gropen. Rør med en sleiv eller lignende fra midten og utover, til deigen er godt blandet. Elt deretter så mye du bare orker. Du kan velge om du vil smelte smøret og tilsette dette sammen med melken, eller om du vil elte det inn på samme måte som når en benytter kjøkkenmaskin. Det beste resultatet får du når du elter inn smøret til slutt, men da må du være forberedt på en skikkelig treningsøkt!

LYKKE TIL!


, , ,

7 Kommentarer

 1. Bodil 21. februar 2017 at 16:49 #

  Hva med langtidsheving av søt gjærbakst?

 2. Elisabeth Bentsen 22. februar 2017 at 18:59 #

  Gjærdeigen din er den beste jeg har jobbet med. Nå står fire brett med kanelsnurrer og hever på kjøkkenet.

 3. Anne 27. februar 2017 at 13:43 #

  Skal egget i gjærdeigen, eller bare brukes til pensling?

 4. madelen 18. mars 2017 at 03:17 #

  Så mye sukker?
  Jeg bruker ca 50 gram til 500 g mel 🙂

 5. Bente Buer 25. mars 2017 at 12:40 #

  Kan jeg lage en hvetekringle av denne grunnoppskriften?

  • Trine ;) 27. mars 2017 at 22:14 #

   Det går fint! Du finner flere oppskrifter her på bloggen.

Legg igjen en kommentar