TATAKI AV LAKS MED PONZUSAUS

Tataki av laks med ponzusaus

I dag kan jeg friste med en deilig godbit som har blitt veldig populær her hjemme, nemlig tataki av laks. Tataki er en japansk tilberedningsmetode hvor fisk eller kjøtt stekes eller grilles raskt på høy varme, slik at utsiden får en god stekeskorpe, mens innsiden forblir saftig og rå. Det er kjapt og enkelt å tilberede tataki, men fisken bør hvile i kjøleskap noen timer før du skjærer den opp, så les gjennom oppskriften før du setter i gang. Dagens versjon er en forrett, som serveres med ponzusaus og chilimajones. Til ca. fire porsjoner trenger du omtrent:

LAKSE-TATAKI

  • 350-400 g laksefilet
  • 1 ss sesamolje
  • maldonsalt
  • 1 ss hvite sesamfrø
  • 1 ss sorte sesamfrø
  • 1 ss nøytral olje
  • 1 ss smør

PONZUSAUS

  • 3 ss hoisin saus
  • 3 ss (japansk) soyasaus
  • 1 1/2 ss riseddik
  • 1 ts sesamolje
  • 1/2-1 lime, saften
  • 1 ss sukker
  • 1 liten rød chili, finhakket
  • 1 ss revet frisk ingefær
  • 1 hvitløksfedd, finhakket
  • frisk koriander, finhakket

CHILIMAJONES

  • 4 ss majones
  • 1 ss Sriacha (eller annen sterk chilisaus)

TILBEHØR

  • wasabi
  • syltet ingefær
  • frisk koriander

Tataki av laks med ponzusaus

Begynn med fisken i god tid før servering. Bruk fersk laks av god kvalitet. Sjømat som skal nytes rå skal i utgangspunktet fryses ned i minst 24 timer før den skal tilberedes, men norsk oppdrettslaks (som Salma og andre vakuumpakkede fileter) kan tas direkte fra pakken. Pensle fileten med sesamolje og strø over maldonsalt og sesamfrø. Stek fisken raskt i en blanding av nøytral olje og smør, til den så vidt får farge på hver side. Bruk relativt sterk varme, og pass på at du ikke steker fisken for lenge. Pakk fisken umiddelbart inn i plastfolie og oppbevar den i kjøleskapet i 2-3 timer, slik at den får satt seg. Legg den deretter gjerne ca. 30 minutter i fryseren, før du skjærer den opp i pene skiver.

Bland sammen ingrediensene til sausen i en liten bolle. Smak deg frem til en fin balanse mellom det søte og det syrlige, og tilsett chili og hvitløk etter hvor sterkt du ønsker det. Sausen kan gjerne stå å trekke en stund før servering.

Lag majones eller kjøp ferdig. Smak til majonesen med en sterk chilisaus, til du får en chilimajones som river litt.

Rett før servering skjærer du opp laksen i skiver på i underkant av 1 cm. Anrett dem på porsjonstallerkener eller serveringsfat sammen med chilimajones, wasabi og frisk koriander. Server ponzusausen (og eventuelt syltet ingefær) ved siden av.

Tataki av laks med ponzusaus

TIPS

  • Vil du ha en variant som metter litt mer, kan du i tillegg servere en lett salat (for eksempel fennikelsalat) og/eller nudler.

ENJOY!


, , , ,

2 Kommentarer

  1. Hilde 24. september 2016 at 12:38 #

    Bruker du Salma laks eller vanlig laksefilet til denne retten?

  2. Vicky 24. september 2016 at 15:00 #

    Gleder meg til å prøve denne. Ser herlig ut.
    Stemt på deg, heia! Du fortjener å vinne. Du gir så mye inspirasjon med dine herlige oppskrifter, delikate bilder og ryddige tekster. Har også mye glede av boken din:)

Legg igjen en kommentar