I dag kan jeg friste med en deilig godbit som har blitt veldig populær her hjemme, nemlig tataki av laks. Tataki er en japansk tilberedningsmetode hvor fisk eller kjøtt stekes eller grilles raskt på høy varme, slik at utsiden får en god stekeskorpe, mens innsiden forblir saftig og rå. Det er kjapt og enkelt å tilberede tataki, men fisken bør hvile i kjøleskap noen timer før du skjærer den opp, så les gjennom oppskriften før du setter i gang. Dagens versjon er en forrett, som serveres med ponzusaus og chilimajones.

Ingredienser

LAKSE-TATAKI

400 g laksefilet (ca.)
1 ss sesamolje
maldonsalt
1 ss hvite sesamfrø
1 ss sorte sesamfrø
1 ss nøytral olje
1 ss smør

PONZUSAUS

3 ss hoisin saus
3 ss (japansk) soyasaus
1 1/2 ss riseddik
1 ts sesamolje
1 lime , saften (smak til)
1 ss sukker
1 liten rød chili , finhakket
1 ss frisk ingefær , revet
1 fedd hvitløk , finhakket
frisk koriander , finhakket

CHILIMAJONES

4 ss majones
1 ss Sriacha (eller annen sterk chilisaus)

TILBEHØR

wasabi
syltet ingefær
frisk koriander

SLIK GJØR DU

Tataki av laks med ponzusaus

Begynn med fisken i god tid før servering. Bruk fersk laks av god kvalitet. Sjømat som skal nytes rå skal i utgangspunktet fryses ned i minst 24 timer før den skal tilberedes, men norsk oppdrettslaks (som Salma og andre vakuumpakkede fileter) kan tas direkte fra pakken. Pensle fileten med sesamolje og strø over maldonsalt og sesamfrø. Stek fisken raskt i en blanding av nøytral olje og smør, til den så vidt får farge på hver side. Bruk relativt sterk varme, og pass på at du ikke steker fisken for lenge. Pakk fisken umiddelbart inn i plastfolie og oppbevar den i kjøleskapet i 2-3 timer, slik at den får satt seg. Legg den deretter gjerne ca. 1 time i fryseren, før du skjærer den opp i pene skiver.

Bland sammen ingrediensene til sausen i en liten bolle. Smak deg frem til en fin balanse mellom det søte og det syrlige, og tilsett chili og hvitløk etter hvor sterkt du ønsker det. Sausen kan gjerne stå å trekke en stund før servering.

Lag majones eller kjøp ferdig. Smak til majonesen med en sterk chilisaus, til du får en chilimajones som river litt.

Rett før servering skjærer du opp laksen i skiver på i underkant av 1 cm. Anrett dem på porsjonstallerkener eller serveringsfat sammen med chilimajones, wasabi og frisk koriander. Server ponzusausen (og eventuelt syltet ingefær) ved siden av.

Tataki av laks med ponzusaus

TIPS

  • Vil du ha en variant som metter litt mer, kan du i tillegg servere en lett salat (for eksempel fennikelsalat) og/eller nudler.

ENJOY!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Gleder meg til å prøve denne. Ser herlig ut.
    Stemt på deg, heia! Du fortjener å vinne. Du gir så mye inspirasjon med dine herlige oppskrifter, delikate bilder og ryddige tekster. Har også mye glede av boken din:)

    1. Det står på 4 linje «Pensle fileten med sesamolje og strø over maldonsalt og sesamfrø . Lykke til! «

  2. Hei. Denne fikk jeg lyst til å prøve. Hvor lenge før servering tar du laksen ut av fryseren? Skal den være kald ved servering?

    1. Jeg tar laksen ut av fryseren rett før jeg skal anrette retten. Den skal da være såvidt gjennomfrossen, slik at en enkelt kan skjære fine skiver. Laksen kan gjerne ligge litt på tallerkenen før den nytes, slik at den er litt temperert. Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste