POLARBRØD V. 2.0

Polarbrød 2

Smakfulle og sunne polarbrød lager du enkelt selv, og polarbrødoppskriften fra 2013 er fortsatt populær. Her kommer en ny variant, denne gangen med en litt annen melsammensetning og med smør. Smøret tilsettes mot slutten av eltetiden og du får en deilig konsistens og smak på brødene dine. Polarbrød du får til overs oppbevares i fryseren og tas opp ved behov. Til 20-24 polarbrød trenger du:

  • 500 g fullkornshvetemel
  • 150 g havremel (eller finmalte havregryn)
  • 100 g siktet rug
  • ca. 200 g siktet hvetemel
  • 15 g fersk gjær eller 1/2 pose tørrgjær
  • 1 ts honning (eller sukker)
  • 1 ts salt
  • 4 1/2 dl melk
  • 2 dl vann
  • 100 g smør, i terninger

Polarbrød 2

Ha alt det tørre i bakebollen sammen med gjæren. Tilsett melk og vann (ca. 20 grader), og kjør det på lav hastighet i kjøkkenmaskinen til alt er godt blandet. Kjør det deretter på middels hastighet i ca. 10 minutter. Tilsett deretter smøret i terninger, og kjør deigen i ytterligere 8-10 minutter. Deigen skal nå være smidig og ikke for kompakt. Justér eventuelt med hvetemel/vann dersom deigen er løs/kompakt. Sett deigen til heving på et lunt sted i ca. 1 time.

Ha deigen på bakebordet og del den i to like store emner. Del hvert av emnene i 10-12 jevnstore biter og trill til boller. Kjevle bollene ut til de er 1/2- 1 cm tykke, og ca. 12 cm i diameter. Legg brødene på bakepapirkledd bakebrett. Prikk brødene med spisepinner eller lignende, og la dem etterheve i ca. 30 minutter. Stekes midt i ovnen ved 225 grader (over- og undervarme) i ca. 10 minutter, eller til brødene er gylne under og gjennomstekte. Avkjøles på rist og under et klede, slik at de holder seg myke.

Når brødene er helt avkjølt bør de pakkes i plast og legges i fryseren. Ta opp ønsket antall brød og la dem tine i romtemperatur (i ca. 30 minutter) eller i kjøleskapet (over natten, hvis du skal ha dem tidlig om morgenen). Ønsker du lunkne polarbrød kan du varme dem ved ca. 175 grader varmluft i ca. 3 minutter, eller i brødristeren.

Serveres med favorittpålegget og sammen med et stort glass melk eller en kopp te.

Polarbrød 2

Polarbrød er også ypperlig matpakkebrød for små og store mager.

VELBEKOMME!


Trines Mat-Feed

Få dagens oppskrift rett inn i innboksen!

, , ,

12 Kommentarer

  1. Charlotte 6. september 2016 at 14:19 #

    Elsker polarbrødene dine og må definitivt prøve ut denne oppskriften også!! 🙂 Jeg pleier å steke dem på steketakke – fungerer helt utmerket!

  2. Janne e 22. september 2016 at 22:08 #

    Kan jeg bruke mandelmelk feks?:)

    • Trine ;) 23. september 2016 at 07:49 #

      Det går sikkert bra, men jeg har ikke prøvd det selv. Dersom du ikke tåler melk kan du uansett erstatte melken med vann. Lykke til!

  3. Bjørg 11. oktober 2016 at 09:04 #

    Hei!
    Kan eg erstatte siktet hvetemel med fullkornshvetemel?

  4. Maren 4. november 2016 at 08:41 #

    Disse polarbrødene var kjempegode

  5. Unni Strøm 9. desember 2016 at 16:29 #

    Fantastisk gode Polarbrød.😊Har delt og anbefalt oppskriften til venner og bekjente. Baker nesten ikke brød lenger. Spiser bare Polarbrød..👍🏼

  6. Anne-Lise Kristensen 22. januar 2017 at 14:09 #

    Disse må prøves! Må jeg justere på veskemengden hvis jeg bytter ut siktet hvetemel med spelt?

    • Trine ;) 22. januar 2017 at 14:59 #

      Ja, mulig du må justere det bittelitt. Lykke til!

  7. Kristin 22. januar 2017 at 14:24 #

    Har du prøvd denne oppskriften med bakepulver i steden for gjær ?

    • Trine ;) 22. januar 2017 at 14:55 #

      Nei.

  8. Line 22. februar 2017 at 10:50 #

    Tusen takk for mange gode oppskrifter! Polarbrødene dine har blitt et fast innslag i matboksen i barnehage og småskole, og ungene kaster alt de har i hendene for å bli med på bakingen. 🙂 Kjempefin måte å få små italienere til å bli glad i grovt brød!

  9. Åsne 11. mars 2017 at 12:47 #

    Tusen takk for nydelig oppskrift, disse er virkelig kjempegode!!

    De første gangene jeg laget dem ble de helt perfekte. Men de siste gangene har det samlet seg mye luft i brødene, de har eset ut og blitt hule i midten…. Noen ideer til hva jeg gjør feil?!

Legg igjen en kommentar