HALVGROVT BRYTEBRØD MED SPELT

Brytebrød med spelt

Jeg elsker grove langpannebrød – de er enkle å lage og tiner raskt, slik at vi alltid har fersk brød tilgjengelig. Dette er ypperlig matpakkebrød for både store og små, men også en vinner til lange og late helgefrokoster. Finn frem:

  • 600 g siktet speltmel
  • 400 g sammalt speltmel, grov
  • 100 g solsikkekjerner
  • 25 g fersk gjær (eller 1/2 pakke tørrgjær)
  • 1 1/2 ts salt
  • 7 1/2 dl vann (20-25 grader)
  • 2 ts honning
  • eventuelt solsikkekjerner til pynt

Ha alle ingrediensene i bakebollen. Bruk kjøkkenmaskin med eltekroker, og kjør deigen i 5-6 minutter. Tilsett så mye siktet speltmel som er nødvendig for å få en fast, men fremdeles litt klissete deig. Speltdeig tåler ikke så røff behandling som ordinær gjærdeig, så ikke kjør deigen lengre enn nødvendig. La deigen forheve i ca. 30 minutter.

Ha deigen over i en bakepapirkledd langpanne. Fukt hendene og klapp deigen jevnt utover. Del opp brødet i 4×5 ruter med en skarp kniv eller pizzahjul. Dekk langpannen med plast eller et klede og la brødet etterheve i ca. 1 time. Pensle brødet med vann og strø over solsikkekjerner eller litt sammalt speltmel, hvis du heller ønsker det. Dersom deigen «flyter utover» slik at rutene utslettes kan du ca. 15 minutter før brødet skal stekes kutte det på nytt, slik at brødet lettere lar seg skille fra hverandre når det er ferdigstekt.

Stekes på nederste rille ved 200 grader (over- og undervarme) i 25-30 minutter, til brødet er gjennomstekt og har fått en fin gyllen farge. Du sjekker om det er gjennomstekt ved å banke på undersiden av brødet. Hører du en hul lyd er brødet ditt ferdig. La brødet avkjøles i langpannen i ca. 15 minutter før du lar det avkjøles helt på en rist.

Nytes med favorittpålegget og gjerne en kopp god te!

Brytebrød med spelt

TIPS

  • Brytebrødet kan fint fryses. Jeg pleier å fryse det i «rader» á 2 x 4 brytebrød. Ta det gjerne opp fra fryseren kvelden før og varm det noen minutter i varmluftsovnen før du nyter det til helgefrokosten. Skal du benytte det som matpakkebrød er det ikke nødvendig å varme det opp, og du kan smøre det når det nesten er frossent – og det vil være opptint i god tid før lunsjpausen.

VELBEKOMME!


Trines Mat-Feed

Få dagens oppskrift rett inn i innboksen!

,

18 Kommentarer

  1. Tone 15. august 2016 at 20:09 #

    Hei Trine! Jeg er en storforbruker av dine oppskrifter og synes du er spesielt god på gjærbakst. Men jeg har ofte lurt på hvorfor du noen ganger velger å bake med spelt, når det både er mye dyrere og har dårligere bakeevne enn vanlig hvetemel. Mener du at det er sunnere for oss med spelt, eller er det for å variere? Det er så mange meninger om mel for tiden, så det hadde vært interessant å høre hva du tenker. Kanskje du kan vurdere å skrive et innlegg om de ulike melsortene, hvilke man kan kombinere i bakst, og hva som er pluss og minus med dem med tanke på baking?

    • Trine ;) 17. august 2016 at 17:18 #

      Hei!

      Hyggelig å høre at du liker gjærbakstoppskriftene mine! Jeg baker av og til med spelt fordi jeg får mange henvendelser fra lesere som av ulike årsaker ønsker oppskrifter med spelt. Selv synes jeg også det er godt å variere med.

      Takk for innspill til innlegg om ulike melsorter. Jeg noterer det ned sammen med andre ønsker jeg får, og så får jeg se hva det blir tid til fremover.

  2. Kristin Green 16. august 2016 at 17:13 #

    Enig 😊

  3. Mette Tronrud 16. august 2016 at 23:11 #

    Ser veldig godt ut!
    Er dette sunnere enn «vanlige» rundstykker?
    Og vet du ca hvor mange kcal det er pr rundstykke?
    ☺☺

  4. Tone 17. august 2016 at 10:26 #

    Håper du svarer på begge spørsmålene over 🙂

  5. Mette 17. august 2016 at 19:51 #

    Hei!
    Jeg skulle gjerne ønske at du kunne lage noe gjærbakst (brød/rundstykker) med bygg. Bygg er et fantastisk mel med mange bruksområder, gode bakeegenskaper OG ikke minst helsemessige fordeler. Senker blant annet kolesterolet.

    Da hadde jeg blitt veeeeldig glad om du delte noen gode oppskrifter. Setter stor pris på matbloggen din og er ofte innom og henter inspirasjon!

    • Trine ;) 17. august 2016 at 20:04 #

      Takk for innspill! 🙂

  6. Ann Eli Viksøy 27. august 2016 at 10:55 #

    Hei,

    jeg har SENSITIV MAGE/TARM og dermed unngå rug og helst også unngå hvetemel.

    Har du en grovbrødoppskrift med kun havre som er det beste for «sånne mager»?

    (Denne brytebrødoppskriften høres god ut og vil prøves i dag, håper jeg 😉 )

    Mvh Ann Eli <3

    • Trine ;) 30. august 2016 at 00:20 #

      Jeg har dessverre ikke noen oppskrifter med kun havre, de er alltid også tilsatt litt hvetemel og feks rug eller annet grovt mel. Tror ikke havre har så gode bakeegenskaper alene.

  7. Nina Løseth 29. august 2016 at 17:13 #

    Hei Trine. Har prøvd å sende mld vedr brunt sukker. Hver gang jeg skal bruke det er det steinhardt. Pakker det inn i plast og lukket boks men fremdeles hart når jeg skal bruke det neste gang. Har du noen tips ??

    • Trine ;) 30. august 2016 at 00:16 #

      Jeg har svart deg, jeg….

      • Bente Lillebuen 28. oktober 2016 at 04:30 #

        TIPS! Det brune sukkeret oppbevares i kjøleskapet etter at pakken er åpnet, da blir det ikke hardt (det holder seg mykt).

  8. Kamilla 30. august 2016 at 14:32 #

    Hei! er det mulig å lage brød i former (gjerne 2 stk) når man lager lager denne deigen? eller for eksempel trille til runde rundstykker? Blir evt steketiden påvirket av dette?
    Med vennlig hilsen student som ønsker litt hjemmebakt, godt brød:)

  9. june 31. august 2016 at 20:55 #

    Hei, den plasten jeg hadde på under etterhevingen hang fast i deigen. Det medførte at den falt litt sammen, jeg etterhevet litt men ser at den ikke blir så høy som forventet.

  10. Aud fagervoll 22. september 2016 at 21:01 #

    Hei, den kjøkkenmaskina di ser så bra ut, kan du sei noe om den ? Mvh Aud

Legg igjen en kommentar