SAFTIG SJOKOLADEKAKE MED SJOKOLADESMØRKREM

Saftig sjokoladekake med sjokoladesmørkrem

Mitt syn i den pågående kakedebatten (pose vs laget fra bunnen av) er uten tvil at de beste kakene er de du baker selv! Som for eksempel denne enkle, saftige og holdbare langpannekaken med sjokoladesmørkrem som metter mange, og som er ypperlig å servere i barneselskap – eller hvis du blir bedt om å ha med kake på for eksempel et idrettsarrangement, skoleavslutning, dugnad, på St. Hansfesten eller på jobben. Prøv den du også, du trenger:

SJOKOLADEKAKE

  • 4 1/2 dl vann
  • 6 ss bakekakao
  • 400 g smør
  • 700 g sukker
  • 1 ss (ekte) vaniljesukker
  • 300 g crème fraîche (eller rømme)
  • 4 egg, sammenpisket
  • 2 ts natron
  • 550 g hvetemel

SJOKOLADESMØRKREM & DEKOR

  • 300 g mykt smør
  • 500 g melis
  • 4-5 ss bakekakao
  • 1 eggeplomme
  • dekor etter smak og behag, for eksempel sjokoladestjerner

Sett stekeovnen på 200 grader over- og undervarme. Kle en stor langpanne (min er ca. 40 x 33 cm) med bakepapir.

Ha vann og kakao i en liten kjele og rør godt sammen. Gi blandingen et forsiktig oppkok og tilsett smøret. La smøret smelte og ta kjelen av platen. Hell blandingen i en kjøkkenmaskin med K-spade/visper og tilsett sukker og vaniljesukker, og kjør maskinen forsiktig til alt er godt blandet. Tilsett deretter crème fraîche, og kjør blandingen litt til, før du tilsetter eggene. Tilsett natron og sikt inn hvetemelet i 2-3 omganger. Kjør blandingen til du får en jevn (og litt flytende) røre. Fordel kakerøren i den bakepapirkledde langpannen og stek den på midterste rille i ca. 30 minutter, til sjokoladekaken er ferdig stekt. Sjekk med en fyrstikk eller kakepinne. Kaken er ferdigstekt dersom det ikke henger igjen kakerøre på pinnen når du stikker den midt i kaken. Avkjøl kaken på rist. Kakebunnen kan gjerne lages flere dager før den skal serveres og kan også fryses.

Lag sjokoladesmørkremen ved å kjøre smøret i en kjøkkenmaskin med K-spade/visper, til smøret mykt og fint. Sikt i melis og kakao, og kjør det til en jevn blanding. Tilsett eggeplommen og kjør det til du har en luftig og fin sjokoladesmørkrem.

Du kan enten servere kaken i langpannen, eller du kan legge kaken (eller deler av den) på et kakefat eller lignende. Fordel smørkremen over sjokoladekaken og dekorer etter smak og behag. Jeg laget «barnebursdagskake» av 2/3 av kaken (som ble dekorert med bursdagsbarnets favorittgodteri og strøssel) og «voksenkake» av den resterende 1/3 (som ble pyntet med sjokoladestjerner).

Saftig sjokoladekake med sjokoladesmørkrem

Del kaken i passende stykker og server den romtemperert.

VELBEKOMME!


, ,

27 Kommentarer

  1. Maren 21. juni 2016 at 21:40 #

    Sverger stort sett alltid til Soaked Chocolate Case, eller «Gjennombløt sjokoladekake» når jeg skal lage langpanne, men denne tror jeg rett og slett jeg må prøve. Ser ut som at den kan måle seg 🙂

  2. Lene 23. juni 2016 at 13:18 #

    Hvordan oppbevares den hvis den lages «flere dager før den skal serveres»? Synes de fleste blir tørre og kompakte av å stå i kjøleskap, mens ingrediensene tilsier jo at den bør stå kaldt.

    • Tine 20. august 2016 at 09:50 #

      Hei. Har du prøvd å oppbevare denne kaken i kjøleskapet flere dager? Litt nysgjerrig på det, da det nå er fullt opp med kakebaking framover 😊

  3. Lillian 23. juni 2016 at 23:28 #

    Denne ble en fulltreffer!! 😀 Jeg som aldri får til saftige sjokoladekaker har endelig klart det! 😄 Spørs om det er rømmen som gjør susen.
    Synes 700 g ble vel mye sukker så ble det som var igjen i posen 550 g og det var mer enn nok. Kunne nok ha tatt enda mindre ettersom glasuren er såpass søt.

  4. Kristin 24. juni 2016 at 23:01 #

    Beste sjokoladekake 👍😋

  5. Martine 24. august 2016 at 17:42 #

    Noen som vet om denne kan halveres til rund form? Skal ikke ha store selskapet så langpanne blir litt mye.

  6. Kristine 31. august 2016 at 21:58 #

    Denne kaken er fantastisk god! Tror den kan være god etter å ha stått noen dager og, for min ble skikkelig saftig. Jeg kuttet en del ned på sukkeret (Brukte ca 450 g), og synes det ble riktig mengde 🙂

  7. Guro 21. september 2016 at 17:29 #

    Går det an å steke denne på varmluft (hvis man reduserer varmen litt)? Undervarmen i stekeovnen er kaputt…

    • Trine ;) 23. september 2016 at 07:52 #

      Ja, den kan fint stekes på varmluft. Men da må du, som du sier, redusere steketemperaturen noe, og følge ekstra godt med mot slutten av steketiden. Lykke til!

  8. Nathalie 28. september 2016 at 17:39 #

    Laget denne på mandag, og har den delt opp i kjøleskap med krem og alt, og skal i et selskap på lørdag. Burde jeg fryse den ned før det eller holder den en stund i kjøleskap?

  9. Sidra 29. oktober 2016 at 19:26 #

    Hei Trine er det meninga at kaken skal være «dense » den ble dritgod. Men jeg er litt nysgjerrig på om det skulle være sånn eller ei. Mannen min er en annen verden mens han spiser.

    • Trine ;) 30. oktober 2016 at 21:33 #

      Kaken skal være saftig og luftig 🙂

      • Kim 21. desember 2016 at 21:40 #

        Synes kaken ble veeldig kompakt selv om den var saftig var den ikke akkurat luftig men mer «sprø » utenpå å litt sånn brownie inni

  10. Anita 5. november 2016 at 09:26 #

    Når du skriver ‘smør’ i oppskriften, mener du da meierismør? Eller kan det funke med f.eks soft margarin?

    • Trine ;) 6. november 2016 at 12:32 #

      Ja, mener meierismør. Soft margarin er ikke smør.

  11. Kristine 7. november 2016 at 12:15 #

    Hei går det ann å lage to mindre runde kaker av samme oppskrift?

  12. Heidi 9. november 2016 at 21:09 #

    Synes også at det er for mye sukker i kakene.
    Sjokoladen er søt i seg selv.
    Det kan jo være at kakene blir mer saftig med den sukkermengden som står
    i oppskriften men, savner en sunnere variant av kaker.
    Ellers digger jeg bloggen din. Variert mat av alle slag.
    Har prøvd dine vegetar oppskrifter.

    Fantastisk alle de jeg har prøvd.
    Fin blogg Trine.

  13. Maren 13. november 2016 at 17:38 #

    Hei. Lagde halv porsjon av røre og krem og brukte 2 stk små springformer. Bunnene ble plassert oppå hverandre med krem mellom og over og på sidene. Supert resultat – knallgod kake!

  14. Kim 21. desember 2016 at 21:42 #

    Kaken bli ble mer som brownie aktig, litt sprø utenpå men saftig inni, andre som opplever det sånn? Skal ha den med på jobb imorgen så håper den er vellykket!

  15. Siri 6. januar 2017 at 21:10 #

    Hei Har samme erfaring som noen av de ovenfor, kaken blir litt kompakt. Ser forøvrig lik ut slik som på bildet. Har ellers veldig god erfaring med det meste annet jeg har laget ved hjelp av oppskrifter på bloggen 🙂

  16. Hilde 13. februar 2017 at 12:34 #

    Hei!

    Fantastisk god kake og enkel og få til =)

    Jeg lurer også på om oppskriften egner seg til å deles på to rundformer?

  17. Christina 27. februar 2017 at 18:04 #

    Hei. Jeg måtte steke kaken nesten dobbelt så lenge (var bare røre i midten). Syns røren ble litt tynn, selv om jeg fulgte oppskriften på gramet. Brukte medium egg. Har forøvrig ny elektrolux ovn brukt av kokkelandslaget. Smaken er god, men kompakt og den detter litt fra hverandre. Ingen suksess for min del.

  18. Hilde 10. mars 2017 at 20:24 #

    Laget nettopp denne med soft melkefri margarin og alpro soyayoghurt i stedet for rømme/creme fraiche. Funket som bare det, kaka ble saftig og luftig den! stekte den kun i 20 minutter da (ikke varmluft) og det var akkurat nok. Stekte i stor langpanne, slik det står i oppskriften.

  19. Elizabeth Knudsen 19. april 2017 at 16:56 #

    Jeg har endret både på sukker- og melisinnholdet.

    SJOKOLADEKAKE mindre sukker

    * 4 1/2 dl vann el skummet melk
    * 6 ss bakekakao
    * 400 g smør
    * 400 g sukker
    * 1 ss (ekte) vaniljesukker
    * 300 g crème fraîche (eller rømme)
    * 4 egg, sammenpisket
    * 2 ts natron
    * 550 gr hvetemel

    SJOKOLADESMØRKREM & DEKOR

    * 300 g mykt smør
    * 150 g melis
    * 4-5 ss bakekakao
    * 1 eggeplomme
    * dekor etter smak og behag, for eksempel sjokoladestjerner

    Samme fremgangsmåte som originaloppskriften.

  20. Jannike 3. mai 2017 at 23:35 #

    Kan smørkremen oppbevtes i romtemperatur eller må den stå kalt pga. Eggeplomma?

    • Lotte 9. august 2017 at 16:21 #

      dersom blandingen er riktig skal den kunne oppbevares i romtemperatur uten å smelte, men jeg anbefaler å oppbevare den i kjøleskap for å holde den fersk og god, dersom du skal bruke den til noe, som f.eks. dekor på en kake burde du ta den ut av kjøleskapet rundt en time før bruk slik den blir mykere og mer medgjørlig (gjelder også ofte før servering)

  21. Karin 14. mai 2017 at 10:00 #

    Noen som har prøvd å lage denne som muffins ?

Legg igjen en kommentar