Mitt syn i den pågående kakedebatten (pose vs laget fra bunnen av) er uten tvil at de beste kakene er de du baker selv! Som for eksempel denne enkle, saftige og holdbare langpannekaken med sjokoladesmørkrem som metter mange, og som er ypperlig å servere i barneselskap - eller hvis du blir bedt om å ha med kake på for eksempel et idrettsarrangement, skoleavslutning, dugnad, på St. Hansfesten eller på jobben. Prøv den du også!

Ingredienser

SJOKOLADEKAKE

4 1/2 dl vann
6 ss bakekakao
400 g smør
600 g sukker
1 ss vaniljesukker
300 g creme fraiche eller rømme
4 egg , sammenpisket
2 ts natron
550 g hvetemel

SJOKOLADESMØRKREM & DEKOR

300 g smør , mykt
500 g melis
5 ss bakekakao (smak til)
1 eggeplomme
dekor etter smak og behag , for eksempel sjokoladestjerner

SLIK GJØR DU

Sett stekeovnen på 200 grader over- og undervarme. Kle en stor langpanne (min er ca. 40 x 33 cm) med bakepapir.

Ha vann og kakao i en liten kjele og rør godt sammen. Gi blandingen et forsiktig oppkok og tilsett smøret. La smøret smelte og ta kjelen av platen. Hell blandingen i en kjøkkenmaskin med K-spade/visper og tilsett sukker og vaniljesukker, og kjør maskinen forsiktig til alt er godt blandet. Tilsett deretter crème fraîche, og kjør blandingen litt til, før du tilsetter eggene. Tilsett natron og sikt inn hvetemelet i 2-3 omganger. Kjør blandingen til du får en jevn (og litt flytende) røre. Fordel kakerøren i den bakepapirkledde langpannen og stek den på midterste rille i ca. 30 minutter, til sjokoladekaken er ferdig stekt. Sjekk med en fyrstikk eller kakepinne. Kaken er ferdigstekt dersom det ikke henger igjen kakerøre på pinnen når du stikker den midt i kaken. Avkjøl kaken på rist. Kakebunnen kan gjerne lages flere dager før den skal serveres og kan også fryses.

Lag sjokoladesmørkremen ved å kjøre smøret i en kjøkkenmaskin med K-spade/visper, til smøret mykt og fint. Sikt i melis og kakao, og kjør det til en jevn blanding. Tilsett eggeplommen og kjør det til du har en luftig og fin sjokoladesmørkrem.

Du kan enten servere kaken i langpannen, eller du kan legge kaken (eller deler av den) på et kakefat eller lignende. Fordel smørkremen over sjokoladekaken og dekorer etter smak og behag. Jeg laget “barnebursdagskake” av 2/3 av kaken (som ble dekorert med bursdagsbarnets favorittgodteri og strøssel) og “voksenkake” av den resterende 1/3 (som ble pyntet med sjokoladestjerner).

Saftig sjokoladekake med sjokoladesmørkrem

Del kaken i passende stykker og server den romtemperert.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Sverger stort sett alltid til Soaked Chocolate Case, eller “Gjennombløt sjokoladekake” når jeg skal lage langpanne, men denne tror jeg rett og slett jeg må prøve. Ser ut som at den kan måle seg 🙂

  2. Hvordan oppbevares den hvis den lages “flere dager før den skal serveres”? Synes de fleste blir tørre og kompakte av å stå i kjøleskap, mens ingrediensene tilsier jo at den bør stå kaldt.

    1. Hei. Har du prøvd å oppbevare denne kaken i kjøleskapet flere dager? Litt nysgjerrig på det, da det nå er fullt opp med kakebaking framover ?

  3. Denne ble en fulltreffer!! ? Jeg som aldri får til saftige sjokoladekaker har endelig klart det! ? Spørs om det er rømmen som gjør susen.
    Synes 700 g ble vel mye sukker så ble det som var igjen i posen 550 g og det var mer enn nok. Kunne nok ha tatt enda mindre ettersom glasuren er såpass søt.

  4. Noen som vet om denne kan halveres til rund form? Skal ikke ha store selskapet så langpanne blir litt mye.

  5. Denne kaken er fantastisk god! Tror den kan være god etter å ha stått noen dager og, for min ble skikkelig saftig. Jeg kuttet en del ned på sukkeret (Brukte ca 450 g), og synes det ble riktig mengde 🙂

    1. Ja, den kan fint stekes på varmluft. Men da må du, som du sier, redusere steketemperaturen noe, og følge ekstra godt med mot slutten av steketiden. Lykke til!

  6. Laget denne på mandag, og har den delt opp i kjøleskap med krem og alt, og skal i et selskap på lørdag. Burde jeg fryse den ned før det eller holder den en stund i kjøleskap?

  7. Hei Trine er det meninga at kaken skal være “dense ” den ble dritgod. Men jeg er litt nysgjerrig på om det skulle være sånn eller ei. Mannen min er en annen verden mens han spiser.

      1. Synes kaken ble veeldig kompakt selv om den var saftig var den ikke akkurat luftig men mer “sprø ” utenpå å litt sånn brownie inni

      2. Kaken ble veldig kompakt, nesten litt rå. Ser det står 1 time øverst i oppskriften på steketid, og 30 min inni selve oppskriften. Hva er rett?

        1. hei, jeg bare lure på om jeg kan dele de oppskriftene i to for jeg trenger bare å lage til 4 personer? og skal bruke rund form går det ann? og kan jeg bruke bake pulver isteden for natron hvis man ikke har?
          takk

  8. Når du skriver ‘smør’ i oppskriften, mener du da meierismør? Eller kan det funke med f.eks soft margarin?

  9. Synes også at det er for mye sukker i kakene.
    Sjokoladen er søt i seg selv.
    Det kan jo være at kakene blir mer saftig med den sukkermengden som står
    i oppskriften men, savner en sunnere variant av kaker.
    Ellers digger jeg bloggen din. Variert mat av alle slag.
    Har prøvd dine vegetar oppskrifter.

    Fantastisk alle de jeg har prøvd.
    Fin blogg Trine.

  10. Hei. Lagde halv porsjon av røre og krem og brukte 2 stk små springformer. Bunnene ble plassert oppå hverandre med krem mellom og over og på sidene. Supert resultat – knallgod kake!

  11. Kaken bli ble mer som brownie aktig, litt sprø utenpå men saftig inni, andre som opplever det sånn? Skal ha den med på jobb imorgen så håper den er vellykket!

  12. Hei Har samme erfaring som noen av de ovenfor, kaken blir litt kompakt. Ser forøvrig lik ut slik som på bildet. Har ellers veldig god erfaring med det meste annet jeg har laget ved hjelp av oppskrifter på bloggen 🙂

  13. Hei
    Takk for oppskriften, dem ser veldige gode ut, har lyst til å prøve den, men lurte på om jeg kan droppe creme fraiche eller rømme?

  14. Kan jeg bruke bakepulver i steden for natron. Så jeg ikke hadde noe jeg trodde, jeg får uansett prøve er allerede i gang :p

  15. Denne ble jeg ikke klok på. Røra var mistenkelig tynn, og ferdig kake likeså. Sprø utenpå, myk inni, og dønn flat. Brukte langpanne med samme mål som i oppskriften. Gikk så for en “klassisk” fremgangsmåte med å piske smør og sukker hvitt osv, og fikk et mye bedre resultat. Nå er jeg ingen garvet baker, mulig denne funker for andre med litt mer erfaring. Her ble den dessverre ikke bra.

  16. Denne røra ser ut som suppe :-). Nå er jeg spent, valgte å ikke gi etter for en sterk trang til å øke melmengden :-). Spennende.

  17. Laget denne i helgen og den ble helt perfekt! Alle kommenterte hvor deilig saftig den var! Så helt klart en bra oppskrift, de andre som sliter med «rennende røre og rennende kake» har nok ikke hatt på seg brillene når de har lest oppskriften gitt 😀 anbefales!

  18. Hvilken langpanne bruker du? Den du kjøper på Europris, eller den store langpanna som passer til standard komfyr?

  19. Lagde denne i kveld, ble fantastisk god! Ble ikke hard eller noe, men fortsatt myk og luftig inni 🙂 Syntes det ble veldig mye sukker, så kanskje jeg kutter litt ned på det neste gang

  20. Denne kaken er en hit! Jeg deler den i 2 og har rørte bringebær i midten og det er SÅ godt

  21. Hvordan er smørkremen om den lages dagen i forveien og oppbevares i kjøleskap? Går ut i fra at den må stå på kjøkkenbenken og få romtemperatur, men vil den være like god og lett å jobbe med??

  22. Hei! Jeg står her – røra er rennende… Lurer på om jeg burde ha pisket eggene sammen først?? Det står jo forsåvidt det, men det glapp visst. Skal eggene piskes lett samnen eller ordentlig pisking?

    1. Lurer på det samme som Heidi.
      Jeg tipper vi skulle ha pisket eggene før vi tok de i røren, men jeg droppet det pga tid. Veldig spent på hvordan den blir å spise, men ser bra ut da 🙂
      Og som noen skriver over her, oppskrifter jeg finner her smaker alltid bra.

      Setter kaken i kjøleskapet over natten, håper det er riktig.

  23. Hei. Jeg skal bake denne kaken til dåp i helgen tenkte jeg. I den forbindelse har jeg et par spørsmål;
    1. Er det seter rømme eller lett rømme du bruker?
    2. Når jeg vil ha rund kake. Hadde du stekt i to ringformet, eller skåret ut fra langformen etter steking?

    På forhånd takk for svar og takk for en fantastisk matblogg.

  24. Jeg har samme erfaring som enkelte andre her: røren var veldig bløt og etter steking ble kaken sprø ytterst og bløt og kompakt inni. Jeg sjekket med pinne underveis i stekingen, men muligens røren ikke festet seg på pinnen på grunn av den rennende konsistensen og kaken virket understekt.

  25. Hei! Røren er ferdig og skal nå i ovnen. Var litt skeptisk på røren først, men fikk det til etter hvert 🙂 Som jeg ser mange i kommentarfeltet sier, kuttet jeg også ned på sukkeret, men røren ser både fi og luftig ut. Hilsen 12 år gammel jente❤️

  26. Har lyst til å lage denne, men lurer på en ting. Kan man bruke lett rømme? Eller burde man ha en litt tjukkere rømme?

  27. Kan jeg bytte ut noe sb sukkret med eks sukrin sukker eller annen type sukker som ikke gir så mye blodsukker økning?

  28. Prøvde meg på denne oppskriften når jeg ikke har funnet en annen oppskrift jeg hwr blitt fornøyd med! Men denne, denne var veldig god!
    Men skal bake kaken på nytt i kveld og lurer på hvordan man oppbevarer denbest mulig frem til lørdag?

    1. Så bra at den falt i smak! Kaken kan oppbevares i kjøleskapet. Jeg anbefaler å vente med glasuren, om mulig, men ingen krise om du lager den helt ferdig. La kaken stå i romtemperatur litt før servering – da er den aller best. Lykke til!

  29. Hei! Har laget denne kaken før og den er fantastisk god. Det jeg lurer på er om røren kan halveres og stekes i springform? I såfall hva slags str tenker du kan gi best resultat?

    Og tusen takk for en inspirerende blogg! ☺️

    1. Jeg lurer på det samme Og bil gjerne ha svar innen i morra om mulig 2åring som skal feires på onsdag og her skal det lages edderkoppkake

  30. Hei. Jeg skal selge kaker i forbindelse med OD-dagen. Derfor lurer jeg på sånn ca. hvor mange kakestykker det blir.

  31. Hadde ingen problemer med denne kaka selv om flere sier den blir rå, kompakt osv. Kaken ble kjempegod, utrolig nydelig smak!

    1. Jeg skvatt litt da jeg så resultatet, siden den virket tung og litt «rå» inni, men er det greit å servere den slik? Den smaker jo godt! Men har på følelsen at jeg kan ha gjort en glipp i oppskriften, men isåfall hva kan det ha vært? :-/

    1. Du bør la smøret stå litt i romtemperatur, slik at det blir litt mykere og lettere å jobbe med. Smøret skal ikke smeltes, men kjøres i kjøkkenmaskin, se i oppskriften: “Lag sjokoladesmørkremen ved å kjøre smøret i en kjøkkenmaskin med K-spade/visper, til smøret mykt og fint.” Lykke til!

  32. Har du eller noen andre forsøkt å bytte ut hvetemelet med glutenfritt mel? Går det bra å bytte med samme mengde glutenfritt mel?

    1. Jeg lurer også på om denne kan lages glutenfri? Noen som har prøvd? Hvor mye skal man evt. bruke av det glutenfrie melet?

  33. Bakte denne til en bursdag i mai, og nå baker jeg den igjen. Den er utroolig god! Ikke forandret på mengden sukker, slik som mange her har gjort. Den var bare passelig søt. Nydelig var den, og så enkel. Fått masse skryt for kaka <3

  34. Kaken blei ca 1,5cm tjukk har eg kjørt den for lenge, eller har det noko å sei at eg ikkje avkjølte røra før eg tilsatte egg/hvetemel etc?

  35. Nok en super oppskrift fra deg!! Nydelig sjokoladekake, laget nå til 6 årsdagen til mitt barnebarn! Tusen takk

  36. Hei 🙂 Skal blandingen i kjelen avkjøles før man tilsetter sukkeret? Ble usikker på om sukkeret skal smeltes.

  37. Denne anbefaler jeg med 5/5 stjerner. Har bakt denne tre ganger nå, og den blir like god og saftig hver gang. Har fått kommentarer på at denne har vært en vinner.

    Det er mulig å dele oppskriften i to, og steke den i en rundform, til mindre selskap.

    (husk å piske eggene før de tilsettes)

  38. Fin og enkel oppskrift 🙂 Kaken ser nydelig ut, og jeg opplevde ikke det som flere skriver at den ble kompakt og hard – heller luftig og saftig (ser iallefall sånn ut – skal spises på lørdag så nå er den i fryseren). Jeg rørte bare eggene godt sammen før jeg hadde de i røren, “stiv”pisket dem ikke. Kanskje har de andre glemt natron? Jeg hadde i noen sjokoladedråper før jeg satt kaken i ovnen, og håper det blir godt. Siden jeg ikke er så glad i smørkrem skal jeg prøve meg på en “ganache” alá sjokoladekremen du har hatt på en annen sjokoladekake (“Sjokoladefestkake med friske bær”) og ha masse deilige bær på. Gleder meg til lørdag!! Takk for mange gode oppskrifter <3

  39. Dessverre ikke en fulltreffer. Leste oppskrift og fulgte den til punkt og prikke på milimeteren for å unngå kompakt, svampaktig kake – men det ble den likevel. Veldig skuffa.

  40. Denne ser veldig god ut, så tenker å prøve meg på den . Et spørsmål: hvor sammenpisket skal eggene være før de tilsettes?

  41. Dette er en fantastisk god kake! Lagd den 5 ganger nå, og den er en fulltreffer både i barnebursdag og i voksenlag! Helt topp ☺️

  42. Den ble bare fantastisk god! Hadde din topping på halve og min på den andre, etterpå måtte jeg blande restene sammen , og den ble best Så neste gang blir det DinMin topping Takk igjen Trine

  43. Lagde denne i helgen, resultatet ble fantastisk!
    Skal lage en stor 3 lags sjokoladekake i rund form (26/28 cm)i morgen og har veldig lyst til å forsøke denne oppskriften.
    Har bare en av hver av mine runde former, så hadde håpet å kun steke i kun en form
    Noen som har forsøkt det?
    Brukte dere da hele oppskriften og hvilken størrelse på formen?

  44. Veldig saftig og god kake! Bra oppskrift. Jeg halverte den og bakte kaken i rund form. Tilsatte et par melkeskvetter i glasuren for å få den litt mykere.

  45. Denne kaken var kjempegod. Når handballherrene i Nærbø elitelag spør etter denne kaka må det jo være bra! Så håper den ble like god i dag som sist dei fikk smake den!

  46. Har laget denne kaka to ganger må med stor suksess! Og siden hele svigerfamilien min er cøliakere, er jeg nysgjerrig på om jeg kan bruke fint glutenfritt mel i stedet for hvetemel. Noen som har erfaring?

  47. Kaken ble helt elendig. Nesten som gummi. Følgte oppskriften etter punkt og prikke men brukte bakepulver istedenfor natron, kan det være grunnen?

    1. Dersom du har byttet ut natron med bakepulver så har du ikke fulgt oppskriften “til punkt og prikke”, og det er nok en medvirkende årsak til at resultatet ikke ble så bra.

  48. Jeg har lite og ikke altfor god erfaring med skuffekaker, unngår det! Nå måtte jeg bake, og – denne var enkel, og ble både luftig og saftig! Stor suksess! Takk for fin oppskrift!

  49. Kjempe god kake som jeg lager ofte. Har pleid å lagre den på et rom som er kjølig. Da blir den ikke like tørr som i kjøleskapet.

  50. Denne ble veldig god! Går det an å fryse den med smørkrem på?

    Og så lurer jeg litt på hvorfor det tilsettes en eggeplomme i smørkremen?

  51. Hei
    Super bra oppskrift. Kaken blir både saftig og lufting og smaker helt nydelig samme dagen man baker den. Men jeg lurer på en ting. Når jeg fryser ned kaka, faller den sammen og blir veldig kompakt. Er det noe jeg kan gjøre for å unngå dette?

  52. Helt rå kake! Både barna og de store elsker den! Men lurer på… Selvom kaken er kald, gjør glasuren at kaken ofte kan bli litt “rå” i midten… Pleier snu kaken “opp ned” på feks. en fjøl og så ha på glasuren. Kaken er alltid kald når jeg har den på, men er det kanskje fordi glasuren burde vært tatt på, på toppen der kaken har en liten “stekeskorpe”? og ikke på “bunnen”.
    Takk for super oppskrift 🙂

  53. Hi! I want to make this cake for my stepdaughter’s confirmation this week. Can this cake be stalked in layers? In other words, can I make a 3 tear cake out of this recipe? Thank you so much

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste