PANNA COTTA MED BRINGEBÆRSAUS OG PASJONSFRUKTSAUS (VIDEO)

Panna cotta er en italiensk spesialitet, som oversatt til norsk betyr ”kokt fløte”. Dette er en kjapp og enkel dessert å lage, enten dere er få eller mange til bords, og den kan gjerne lages et par dager før den skal serveres. Se her hvordan jeg gjør det! Panna cottaen toppes med sauser, frukt og bær etter sesong og hva du har tilgjengelig. Jeg har her laget to varianter, en med bringebærsaus og en med pasjonsfruktsaus. Til 4-5 porsjoner trenger du omtrent:

PANNA COTTA

 • 3 gelatinplater
 • 1 1/2 ss sukker
 • 1 ss honning
 • 3 dl kremfløte
 • 2 1/2 dl H-melk
 • 1/2 sitron, finrevet skall
 • 1 vaniljestang, frøene
 • 4-5 glass eller porsjonsformer

BRINGEBÆRSAUS

 • 300 g friske eller frosne bringebær
 • 1/2 dl vann
 • 75-100 g sukker (smak til)

PASJONSFRUKTSAUS

 • 6 pasjonsfrukt
 • 2 ss sitronsaft
 • ca. 2 ss flytende honning (smak til)

Panna cotta med bringebærsaus og pasjonsfruktsaus

Legg gelatinplatene i en skål med kaldt vann, og la dem ligge i ca. 10 minutter.

Ha sukkeret i en tykkbunnet kjele og la det smelte på middels varme, til du får lys karamell. Pass på så det ikke brenner seg. Tilsett honning, fløte og melk, og varm forsiktig opp blandingen under stadig omrøring. Etterhvert vil karamellen og honningen løse seg helt opp, men pass på at det ikke koker.

Vask sitronen og tørk den med litt kjøkkenpapir. Riv sitronskallet (kun det gule) med et zesterjern og ha det i fløteblandingen. Del en vaniljestang på langs og skrap ut frøene. Tilsett vaniljefrø og vaniljestangen, og la blandingen stå å trekke på lav temperatur uten å koke i ca. 5 minutter (eller lengre). Klem vannet ut av gelatinplatene og rør det inn i blandingen.

Hell blandingen i 4-5 glass eller porsjonsformer. Avkjøl noen minutter, før du setter dem forsiktig i kjøleskapet til desserten stivner. Det tar ca. 4 timer. Denne desserten kan gjerne lages et par dager før den skal serveres, men da bør du dekke formene med litt plastfolie eller lignende når den er helt avkjølt.

Panna cotta med bringebærsaus og pasjonsfruktsaus

BRINGEBÆRSAUS

Lag sukkerlake av vann og sukker, og sett til avkjøling. Tilsett bringebærene og kjør blandingen i en foodprosessor til du får en jevn saus. Sil sausen i et dørslag eller lignende. Sausen er holdbar ca. en uke dersom den lagres tildekket i kjøleskapet.

PASJONSFRUKTSAUS

Del pasjonsfrukten i to og skrap ut innmaten i en liten bolle. Tilsett sitronsaft og smak til med honning.

SERVERING

Fordel sausen på panna cottaen rett før servering. Pynt eventuelt med noen friske bær, hvis du har.

Panna cotta med bringebærsaus og pasjonsfruktsaus

VARIASJONER

Abonnér gjerne på matkanalen min ved å klikke deg inn HER og trykk «abonner» (øverst i høyre hjørne). Det er selvsagt helt gratis. Del gjerne også filmene mine med matglade venner! 


,

14 Kommentarer

 1. Janne 24. april 2016 at 22:05 #

  Hei! Takk for at du deler alle disse gode oppskriftene!!

  Testet ut denne panna cotta’en med pasjonsfruktsaus. Smakene var der men jeg bommet fullstendig på konsistens. Forventet en mer «sjokoladepudding-konsistens», men fikk noe som ikke stivnet skikkelig. Har du peiling på hva jeg har bommet på? Temperatur på fløteblandingen?? I oppskriften stod det at deg ikke skulle koke, mens på videoen sier du den skal til kokepunkt..

  PS! I videoen tilsetter du sitronskall, det er ikke nevnt i oppskriften😊

  • Trine ;) 25. april 2016 at 17:37 #

   Konsistensen skal være litt kremete, men ikke som pudding. Hvor lenge lot du den stå i kjøleskapet før du serverte den? Mulig 4 timer kan være litt knapt dersom du opplever at den ikke stivner. Jeg har lagt på en ekstra plate gelatin, for sikkerhets skyld. Skal også oppdatere ift sitronskallet.

   • Janne 26. april 2016 at 00:04 #

    Jeg satte den på kjøl 11.30 på formiddagen og vi spiste den kl 20.30, så det skulle være lang nok tid for nedkjøling. Uansett rart at jeg fikk et så annerledes produkt enn deg. 1-2 gelatin plater bør gjøre susen!

 2. Michaela 25. april 2016 at 10:15 #

  Hei!

  Testet også denne oppskriften nå i helgen, og hadde samme opplevelse som Janne, dvs at panna cottaen ikke stivnet skikkelig. For lite gelatin?

  Er for øvrig en flittig bruker av oppskrifter fra bloggen din, og det har gitt meg masse fine matopplevelser siden jeg begynte å følge deg siden 2008(!) Så tusen takk for ustoppelig kjøkkeninspirasjon!

 3. Brit 3. mai 2016 at 15:53 #

  hei,

  kan bærsausen fryses ned?
  Tenker å lage selv til bryllupsfesten, og gull med alt som kan gjøres klart en måned før.. 🙂

 4. skole elev 3. oktober 2016 at 21:11 #

  er det mulig å korte ned kløletiden ved å leggen den i fryser i steden for kjøleskap

 5. Siv Jacobson 10. oktober 2016 at 02:39 #

  Hei. Jeg bor i USA. Vi har ikke gelatin plater, bare pulver. I pose er 0.25 oz. ( 7.09 GR) Hvor mye trenger jeg for Pannacotta ?

 6. Anette Østebø 11. desember 2016 at 20:47 #

  Hei! Jeg skal lage dobbel porsjon panna cotta. Bør jeg doble antall plater gelantin også? Er litt redd for at den skal bli for hard/ stiv. Planlegger å lage den dagen før servering. Mvh Anette

 7. Silje 20. januar 2017 at 08:15 #

  Hei! Jeg hadde ikke problemer med å få panna cottaen til å stivne over natten. Men den skilte seg i to lag. Det øverste er kremete og slik jeg forbinder med panna cotta. Det nederste er som en slags melkepudding. Jeg passet på at blandingen ikke kokte, slik beskrevet i oppskriften. Har du noen anelse om hva som kan ha skjedd?

 8. Monica 13. februar 2017 at 12:49 #

  Hei, synes denne pannacottaen ble den mest smakløse jeg har smakt noen gang, noe skuffet. Ikke noe problem med at den stivnet, helt fin etter 5t. Anbefaler ikke sitronskall i selve pannacottaen, og prøvde pasjonsfrukt-toppingen, alt for sur. Var en nedtur, da jeg elsker pannacotta og ellers har utrolig mange gode erfaringer med mat og retter fra Trines matblogg.

 9. Nina 25. mars 2017 at 12:04 #

  Helt unødvendig å sile bringebærsausen. Smakte på den før jeg begynte å sile. Den var kjempegod. Stoppet halvveis i silingen. Ble bare ekstra oppvask og kliss! Så jeg blandet det sammen igjen. Neste gang skal jeg bare røre bær og sukkerlake sammen med en sleiv.

  • Trine ;) 27. mars 2017 at 22:15 #

   Det er en smaksak, og det kommer også litt an på hva den skal serveres til og anledningen. Jeg siler noen ganger og noen ganger ikke. Godt er det uansett! 🙂

 10. Solfrid 16. april 2017 at 19:36 #

  Denne falt ikke i smak hos meg. Jeg syns det ble for mye sitronsmak. Vil nok prøve uten sitronskall neste gang. I

 11. siw anette støle 27. august 2017 at 19:10 #

  hei trine,takk for en vidunderlig blogg.jeg er blitt spurt om å lage pannacotta til et bryllup og prøvde meg på din her en dagen,men jeg ser at i bunn av formene mine ligger nesten alle korna fra vaniljestangen,hva kan jeg ha gjort gale da? smaken var bra men det er også et skille nesten i midten av formene så det ser ut som den kan ha skilt seg? jeg skal lage 25 og kunne tregt noen gode råd på veien,mvh Siw anette

Legg igjen en kommentar