JULENS PANNA COTTA MED APPELSINSAUS

Appelsin-pannacotta

Panna cotta er en av de enkleste dessertene du kan lage. Det er i utgangspunktet en italiensk spesialitet, som oversatt til norsk betyr ”kokt fløte”. Fløte er også hovedingrediensen i denne oppskriften, men jeg har i tillegg tilsatt yoghurt naturell fra Rørosmeieriet som gir den en syrlig og god smak. Panna cottaen kan lages et par dager før den skal serveres og toppes med sauser, frukt og bær etter sesong og hva du har tilgjengelig. Dagens panna cotta toppes med en appelsinsaus som er smaksatt med julens krydder, kanel og stjerneanis, som gjør den til et ypperlig valg til førjuls- eller romjulsselskapet, for eksempel. Til 4-5 porsjoner trenger du omtrent:

PANNA COTTA

  • 3 gelatinplater
  • 1 1/2 ss sukker
  • 1 ss flytende honning
  • 3 dl kremfløte
  • 1 dl melk
  • 1 vaniljestang, frøene
  • ½ appelsin, revet skall
  • 1 dl yoghurt naturell (gjerne fra Rørosmeieriet)
  • 4-5 glass eller porsjonsformer

APPELSINSAUS

  • ca. 2 1/2 dl ferskpresset appelsinjuice (2-3 appelsiner)
  • 1-2 ss sukker (smak til)
  • 1 ts potetmel
  • 1 kanelstang
  • 1 stjerneanis

Legg gelatinplatene i en skål med kaldt vann, og la dem ligge i ca. 10 minutter.

Ha sukkeret i en tykkbunnet kjele og la det smelte på middels varme, til du får lys karamell. Pass på så det ikke brenner seg. Tilsett honning, fløte og melk, og varm forsiktig opp blandingen under stadig omrøring. Etterhvert vil karamellen og honningen løse seg helt opp, men pass på at det ikke koker.

Vask appelsinen og tørk den med litt kjøkkenpapir. Riv appelsinskallet (kun det oransje) med et zesterjern og ha det i fløteblandingen. Del en vaniljestang på langs og skrap ut frøene. Tilsett vaniljefrø og vaniljestangen, og la blandingen stå å trekke på lav temperatur uten å koke i ca. 5 minutter. Skru av varmen. Klem vannet ut av gelatinplatene og rør det inn i blandingen. La blandingen stå til avkjøling noen minutter, og sil deretter blandingen i en finmasket sil.

Ha yoghurten i en bolle og hell den noe avkjølte fløteblandingen over, og rør forsiktig sammen. Ikke ha yoghurten i kjelen, da kan det skille seg. Smak eventuelt til med mer sukker eller honning, og hell deretter blandingen i 4-5 glass eller porsjonsformer. Avkjøl noen minutter, før du setter det i kjøleskapet til det stivner. Det tar ca. 4 timer. Panna cottaen kan gjerne lages et par dager før den skal serveres.

Appelsin-pannacotta

Del appelsinene i to og press ut juicen, ca. 2 1/2 dl. Ha juicen i en liten kjele sammen med potetmel, kanelstang og stjerneanis og gi det hele et forsiktig oppkok. Smak til med sukker. La blandingen stå å trekke i ca. 10 minutter uten å koke, og la den deretter avkjøles helt. Sil sausen og oppbevar den kaldt frem til servering.

Fordel sausen på panna cottaen rett før servering – og nyyyt!

VELBEKOMME!


,

26 Kommentarer

  1. Nina 15. desember 2015 at 12:05 #

    Hei, hvor lenge
    holder sausen seg i kjøleskapet?

  2. Nina 15. desember 2015 at 12:15 #

    Hei, hvor lenge holder sausen seg i kjøleskap?

  3. Anne-Grethe 15. desember 2015 at 22:51 #

    Hei.

    Kan jeg bruke gresk yoghurt istedet for vanlig?

  4. Torild 17. desember 2015 at 20:16 #

    En lekker desert til både jul og påske! Skal testes;-)

  5. Torild S. Mælen 17. desember 2015 at 20:57 #

    Lekker dessert!

  6. Kristin Nygård-Odeh 18. desember 2015 at 00:03 #

    Man appelsinsausen også lages 1-2 dager i forkant ?

    • Trine ;) 18. desember 2015 at 00:31 #

      Ja, det går fint. 🙂

  7. Kathrine 18. desember 2015 at 12:46 #

    Hei! Oppskriftene er til stor inspirasjon!

    Jeg ser etter en god julaften-dessert, og snuser litt på pana cotta, men ønsker gjerne å prøve med multer, siden det er litt tradisjon i heimen. Har du noe erfaring med det? Tips til hvordan jeg kan gjøre det med multer i stedet for appelsin?

    • Marion Gimsøy Stavsøien 30. desember 2015 at 03:55 #

      Om jeg får lov: Frisk multesaus til panna cotta. 1,5 dl vann + 1,5 dl sukker. Kok opp til sukkerlake. Ha 250 g multer + sukkerlaken i blender/kjøkkenmaskin med kniver, og kjør til saus. Sil av frøene og smak til med litt presset sitron/appelsin. Kjempedeilig saus med tradisjonell julesmak til panna cotta. Gjerne med en krumkake på siden. 🙂 Stor suksess her på julaften.

  8. Jane 20. desember 2015 at 18:21 #

    Ser deilig uf med appelsinsaus til. Lurer og på om multer kan brukes isteden for appelsin?

  9. Jane 20. desember 2015 at 19:13 #

    Ser deilig uf med appelsinsaus til men jeg lurer også på om multer kan brukes isteden for appelsin?

  10. Guro 21. desember 2015 at 21:40 #

    Jeg skal lage denne til julaften. Kan man bruke maizena i stedet for potetmel?

  11. Margrethe 22. desember 2015 at 15:35 #

    Hei Trine!
    Vil bare si tusen, tusen takk for deilig oppskrift! Jeg har aldri vært noe dessert-menneske, men må jo lage noe til jul! Denne er helt perfekt! Prøvesmakt i dag og i tillegg enkel! Dermed legges det opp til ny tradisjon!

    • Trine ;) 22. desember 2015 at 16:26 #

      Så hyggelig å høre at desserten falt i smak!

  12. Heidi 22. desember 2015 at 21:00 #

    Takk for en fin blogg. Jeg har prøvd flere av oppskiftene dine med suksess. Denne dessserten står i kjøleskapet nå og skal bli en overraskelse til lille julaften:-) Men hvordan har du laget sjokoladepynten?

    • Trine ;) 23. desember 2015 at 11:27 #

      Så hyggelig å høre! Dekoren er ikke av sjokolade, men stjerneanis og kanelstang som ble benyttet i sausen 😉

  13. Vilma 23. desember 2015 at 18:29 #

    Hei Trine. Har akkurat lagt denne til julaften. Men synes det ble litt rar smak på sausen.. Veldig bitter? Har du forslag til annen saus jeg kan prøve meg på til samme panacotta? 🙂

    • Siri 29. desember 2015 at 12:26 #

      Ja, denne ble bitter og jeg angret på at jeg ikke prøvesmakte, appelsinskall droppes heretter.

      • Trine ;) 29. desember 2015 at 12:37 #

        Mener du sausen eller selve panna cottaen? Det skal nemlig ikke være appelsinskall i sausen. Når du benytter appelsinskall må du passe på at du river kun det oransje, for ellers får du denne bitre smaken. Uansett er det viktig å smake først. 🙂

    • Trine ;) 29. desember 2015 at 12:34 #

      Det er mange andre panna cottaoppskrifter på bloggen, og det er bare å benytte garnityret til disse på denne oppskriften også. Skjønner ikke at du får bitter smak på sausen hvis du har benyttet appelsiner av god kvalitet og smak deg frem til en bra balanse mellom sødmen og det syrlige.

    • Beate 29. desember 2015 at 22:39 #

      Min saus ble også veldig bitter – kanskje appelsinene som ikke er så søte nå? Svigermor likte den godt da 🙂 både bringebær og jordbærsaus er godt til panna cotta.

  14. Inger Lise 30. desember 2015 at 15:37 #

    Tips: jeg hadde ikke anis og brukte ingefær i stedet. Ble godt! God Jul 🎄🍴

  15. Trine 31. desember 2015 at 09:38 #

    Hei! Er litt fersk på matlagning, så jeg lurte på hvilken honning jeg kan bruke? Fjellhonning eller akaisehonning? Det var de eneste jeg fant som var flytende….

    • Trine ;) 31. desember 2015 at 10:29 #

      Begge deler kan benyttes.

  16. Mette 29. januar 2016 at 19:23 #

    Hei. Lurer på hvor varmt den skal varmes opp. Skal den nesten koke, eller holder det at den blir sånn 70 grader pluss minus – før den skal trekke på lav varme?

  17. Sissel plejdrup 25. januar 2017 at 21:50 #

    Får ikke tak i stjerneanis eller kanelstang. Lagde sausen med knust kanel og knust stjernais(tørr). Ble ikke pen farge, og jeg tok nok alt for mye i også.
    Om jeg lager på nytt med dette, hvor mye av hvert?

Legg igjen en kommentar