Panna cotta er en av de enkleste dessertene du kan lage. Det er i utgangspunktet en italiensk spesialitet, som oversatt til norsk betyr ”kokt fløte”. Fløte er også hovedingrediensen i denne oppskriften, men jeg har i tillegg tilsatt yoghurt naturell fra Rørosmeieriet som gir den en syrlig og god smak. Panna cottaen kan lages et par dager før den skal serveres og toppes med sauser, frukt og bær etter sesong og hva du har tilgjengelig. Dagens panna cotta toppes med en appelsinsaus som er smaksatt med julens krydder, kanel og stjerneanis, som gjør den til et ypperlig valg til førjuls- eller romjulsselskapet, for eksempel.

Ingredienser

PANNA COTTA

3 plater gelatin
1 1/2 ss sukker
1 ss flytende honning
3 dl kremfløte
1 dl melk
1 vaniljestang
½ appelsin
1 dl yoghurt naturell

APPELSINSAUS

2 1/2 dl ferskpresset appelsinjuice (2-3 appelsiner)
1-2 ss sukker (smak til)
1 ts potetmel
1 kanelstang
1 stjerneanis

SLIK GJØR DU

Legg gelatinplatene i en skål med kaldt vann, og la dem ligge i ca. 10 minutter.

Ha sukkeret i en tykkbunnet kjele og la det smelte på middels varme, til du får lys karamell. Pass på så det ikke brenner seg. Tilsett honning, fløte og melk, og varm forsiktig opp blandingen under stadig omrøring. Etterhvert vil karamellen og honningen løse seg helt opp, men pass på at det ikke koker.

Vask appelsinen og tørk den med litt kjøkkenpapir. Riv appelsinskallet (kun det oransje) med et zesterjern og ha det i fløteblandingen. Del en vaniljestang på langs og skrap ut frøene. Tilsett vaniljefrø og vaniljestangen, og la blandingen stå å trekke på lav temperatur uten å koke i ca. 5 minutter. Skru av varmen. Klem vannet ut av gelatinplatene og rør det inn i blandingen. La blandingen stå til avkjøling noen minutter, og sil deretter blandingen i en finmasket sil.

Ha yoghurten i en bolle og hell den noe avkjølte fløteblandingen over, og rør forsiktig sammen. Ikke ha yoghurten i kjelen, da kan det skille seg. Smak eventuelt til med mer sukker eller honning, og hell deretter blandingen i 4-5 glass eller porsjonsformer. Avkjøl noen minutter, før du setter det i kjøleskapet til det stivner. Det tar ca. 4 timer. Panna cottaen kan gjerne lages et par dager før den skal serveres.

Del appelsinene i to og press ut juicen, ca. 2 1/2 dl. Ha juicen i en liten kjele sammen med potetmel, kanelstang og stjerneanis og gi det hele et forsiktig oppkok. Smak til med sukker. La blandingen stå å trekke i ca. 10 minutter uten å koke, og la den deretter avkjøles helt. Sil sausen og oppbevar den kaldt frem til servering.

Fordel sausen på panna cottaen rett før servering – og nyyyt!

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei! Oppskriftene er til stor inspirasjon!

  Jeg ser etter en god julaften-dessert, og snuser litt på pana cotta, men ønsker gjerne å prøve med multer, siden det er litt tradisjon i heimen. Har du noe erfaring med det? Tips til hvordan jeg kan gjøre det med multer i stedet for appelsin?

  1. Om jeg får lov: Frisk multesaus til panna cotta. 1,5 dl vann + 1,5 dl sukker. Kok opp til sukkerlake. Ha 250 g multer + sukkerlaken i blender/kjøkkenmaskin med kniver, og kjør til saus. Sil av frøene og smak til med litt presset sitron/appelsin. Kjempedeilig saus med tradisjonell julesmak til panna cotta. Gjerne med en krumkake på siden. 🙂 Stor suksess her på julaften.

 2. Hei Trine!
  Vil bare si tusen, tusen takk for deilig oppskrift! Jeg har aldri vært noe dessert-menneske, men må jo lage noe til jul! Denne er helt perfekt! Prøvesmakt i dag og i tillegg enkel! Dermed legges det opp til ny tradisjon!

 3. Takk for en fin blogg. Jeg har prøvd flere av oppskiftene dine med suksess. Denne dessserten står i kjøleskapet nå og skal bli en overraskelse til lille julaften:-) Men hvordan har du laget sjokoladepynten?

 4. Hei Trine. Har akkurat lagt denne til julaften. Men synes det ble litt rar smak på sausen.. Veldig bitter? Har du forslag til annen saus jeg kan prøve meg på til samme panacotta? 🙂

   1. Mener du sausen eller selve panna cottaen? Det skal nemlig ikke være appelsinskall i sausen. Når du benytter appelsinskall må du passe på at du river kun det oransje, for ellers får du denne bitre smaken. Uansett er det viktig å smake først. 🙂

  1. Det er mange andre panna cottaoppskrifter på bloggen, og det er bare å benytte garnityret til disse på denne oppskriften også. Skjønner ikke at du får bitter smak på sausen hvis du har benyttet appelsiner av god kvalitet og smak deg frem til en bra balanse mellom sødmen og det syrlige.

  2. Min saus ble også veldig bitter – kanskje appelsinene som ikke er så søte nå? Svigermor likte den godt da 🙂 både bringebær og jordbærsaus er godt til panna cotta.

 5. Hei! Er litt fersk på matlagning, så jeg lurte på hvilken honning jeg kan bruke? Fjellhonning eller akaisehonning? Det var de eneste jeg fant som var flytende….

 6. Hei. Lurer på hvor varmt den skal varmes opp. Skal den nesten koke, eller holder det at den blir sånn 70 grader pluss minus – før den skal trekke på lav varme?

 7. Får ikke tak i stjerneanis eller kanelstang. Lagde sausen med knust kanel og knust stjernais(tørr). Ble ikke pen farge, og jeg tok nok alt for mye i også.
  Om jeg lager på nytt med dette, hvor mye av hvert?

 8. Hei TrineBlir denne helt stiv med 3 plater gelatin?synes pannacotta er best når den er litt myk, bør jeg prøve med en plate mindre?
  Forøvrig veldig mange gode oppskrifter på siden din, du er alltid første valget når jeg leter etter oppskrift

 9. Hei Trine!
  Jeg har laget Pannacottaen og skal nå lage appelsinssausen, men har ikke potetmel tilgjengelig. Kan jeg bruke gelantin og evt hvor mye?

 10. Appelsinsausen ble litt tynn, har laget dobbel porsjon. Noen tips til h ordna jeg kan få den litt tykkere?

 11. Hei, jeg har lyst til å lage denne uten naturell yoghurt. Er det bare å droppe yoghurten, eller må jeg da justere de andre ingrediensene?

  Takk for flott oppskrift!

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste