RAMSLØKPURÈ

Ramsløkpure

Ramsløk er en fantastisk smakfull og viltvoksende urt som vokser i kyststrøk fra Oslofjorden til Trondheimsfjorden. Smaken er deilig og mild, og kan kanskje minne om en blanding av hvitløk og gressløk. Ramsløksesongen er nå på hell, men jeg fikk kjøpt en bukett forleden, og da ble det ramsløkpuré på oss i år også. Du trenger:

 • 100 g ramsløk
 • ca. 2 dl extra virgin olivenolje
 • maldonsalt

Dersom ramsløken er skitten bør den skylles i kaldt vann. Kjør den deretter i en salatslynge og legg den utover et kjøkkenhåndkle til den er helt tørr, og klar til bruk.

Finn frem en kjøkkenmaskin med kniver og tilsett ca. halvparten av oljen. Tilsett ramsløken litt etter litt, og kjør det til du får en litt grov puré. Spe med olivenolje til du får ønsket konsistens på puréen og smak til med litt salt. Ha puréen på steriliserte, varme glass og sett på lokk.

Ramsløkpuréen oppbevares i kjøleskapet, og er holdbar i inntil ett år forutsatt at den oppbevares i rent og tett glass. Ha gjerne 1/2 cm med olivenolje over puréen for å «forsegle» den.

Ramsløkpure

Ramsløkpuréen smaker godt til fiske- og kjøttretter, enten som tilbehør eller som krydder/marinade under tilberedning. Lag gjerne ramsløkpesto ved å tilsette ristede pinjekjerner, litt finrevet parmesan og enda litt mer olivenolje. Eller lag ramsløksmør ved å røre sammen mykt smør og ramsløkpuré som du kjøler/fryser ned og benytter til grillet/stekt kjøtt eller fisk.

VELBEKOMME!


,

10 Kommentarer

 1. Jenny 26. mai 2015 at 22:41 #

  Flott at du legger ut oppskrift på denne delikatessen jeg først i år har begynt å bruke. Jeg fylte puréen i isterningposer som jeg la i frysen, så kan jeg bruke en terning i ny og ned utover vinteren. Har også laget ramsløk majones av en av disse terningene. Vanlig majones oppskrift og en terning, stavmikser – gjort på 2 minutter. Smakte nydelig.
  Pesto ble litt tykkere og vanskelig å få ned i isterningposer så den ble fryst i isterning brett.

 2. line 27. mai 2015 at 08:50 #

  Vokser også på Helgeland 🙂

 3. Anne-Gunn Vadheim 27. mai 2015 at 17:42 #

  Jeg var så heldig å bli introdusert til et ramsløksted, så det ble to bæreposer på et øyeblikk. Nå ligger ramsløken most med olje i fryser! Superfornøyd

 4. Silje 30. mai 2015 at 00:59 #

  Ramsløk voks også i vakre Lofoten 🙂

 5. Anne-Sissel 30. mai 2015 at 16:52 #

  Jeg har også fått «dilla» på denne delikatessen. Foruten ramsløkaioli, pure og pesto har jeg også laget ramsløkolje. Oljen har jeg brukt på foccasia bl.a. Må prøves!

 6. Marte 31. mai 2015 at 20:25 #

  Ramslauk e berre heilt himmelsk godt 🙂 Det var vikinganes «Kvitlauk». I år har eg tørka ramslauken. Det var heilt genialt det også 🙂 Kjempegodt i tomatsausen til pizzaen!

 7. Jenny 2. juni 2015 at 16:41 #

  Marte, hvordan tørker du ramsløken? Og hvordan oppbevarer du den?

  • Marte 4. juni 2015 at 18:48 #

   Setter ovnen på 75 grader. Du tar ei rist og legg eit kjøkkenhåndklede på. Legg ramslauken oppå, men ingen må ligge oppå kvarandre. Inn i ovnen. Hos meg gjekk da ca 45-50 min til dei var tørre. Kjørte dei i ei kvern etterpå 🙂 Eg oppbevarer det i et liknande Norgesglass. Tar litt tid, men verdt da, men blir lite av mykje ramslauk 😉

 8. sophie 15. juni 2015 at 10:30 #

  Jeg likte denne oppskriften veldig godt. Dette falt i smak hos alle småtrollene i huset. Dette var en fin måte å få mine små sukkerklumper til å spise masse god og sunn spinat. Nå vokser de seg store og sterke som hulken. Håper de ikke blir like grønne haha !! 😉

 9. Anette/Madebyxsara 15. juni 2015 at 23:04 #

  Føles herlig å lage noe godt av man selv finner ute i naturen! Nå ble jeg veldig inspirert, men er vel litt sent ute til å finne ramsløk?Tror du man kan lage noe lignende av ruccula eller av spinat og gressløk?

Legg igjen en kommentar