ISKAKE MED MARENGS OG BRINGEBÆR

iskake Anine, Sienna og Trine

Her kommer en liten «sniktitt» fra Trines mat 2, hvor jeg har viet et helt kapittel til mine beste kaker (og som dere ser får jeg også litt assistanse av den yngre delen av mafiaen). Denne iskaken passer ypperlig til våren og sommerens små og store festlige lag, som for eksempel 17. mai. Ikke bare er den en fryd for gane og øyne – den kan også lages flere dager før den skal serveres, og det er slett ikke å forakte. Det er jo som regel mye annet som skal på plass også, og da er det jo godt med det som er unnagjort. Til denne iskaken starter du med en marengsbunn, og eggeplommene du får til overs benyttes i iskremen som skal fylles oppi marengsbunnen. En favoritt her hjemme, kombinasjonen søt marengs, syrlige bær og myk iskrem er magisk!

MARENGSBUNN

  • 3 eggehviter
  • en klype salt
  • 175 g sukker
  • 1 ts bringebæreddik (eller hvitvinseddik)
  • 2 ts maisenna

BRINGEBÆRISKREM

  • 4 eggeplommer
  • 125-150 g sukker
  • 5 dl kremfløte
  • 1 vaniljestang, frøene
  • 300 g frosne bringebær

DEKOR

  • en neve friske bringebær og bjørnebær
  • friske mynteblader
  • melis

Iskake med marengs og bringebær

Finn frem en springform som er 22 eller 24 cm i diameter (jeg har brukt 22 cm-form til kaken på bildet). Kle bunnen med bakepapir. Klipp en remse med bakepapir som er 12-14 cm høy, og kle også kantene slik at du har en forhøyning av formen.

Skill eggene. Pass på at det ikke blir med noe av eggeplommen oppi eggehviten, for da får du ikke pisket den stiv. Pisk eggehvitene med en klype salt et par minutter, og tilsett deretter sukkeret litt etter litt, og pisk til du får en glatt, skinnende og stiv marengs. Bruk kjøkkenmaskin med visper. Rør inn eddiken og siktet maisenna forsiktig med en slikkepott helt til slutt, og fordel marengsen oppi formen.

Stekes på 140 grader (varmluft) på midterste rille i ca. 1 time og 15 minutter til marengsen er crispy utenpå, men fortsatt litt myk inni. Slå av varmen, sett døren på gløtt og la marengsbunnen bli helt avkjølt før du lager iskremen.

Iskake med marengs og bringebær

Finn frem de frosne bringebærene, fordel dem utover en tallerken slik at de får tine litt mens du lager iskremen. Pisk eggeplommer og sukker til en luftig eggedosis. I en annen bolle stivpisker du kremfløten og frøene fra vaniljestangen til en myk krem. Vend inn kremfløten og de halvfrosne bringebærene i eggedosisen. Hvis marengsbunnen er høy på midten kan du presse den forsiktig ned, slik at du får plass til iskremen. Hell deretter bringebærkremblandingen over den avkjølte marengsbunnen (som fortsatt ligger i formen). Sett kaken i fryseren i minst 6 timer, slik at iskremen blir fryst inn.

Fjern formen og matpapiret, og la kaken hvile på benken ca. 30 minutter før den skal serveres. Pynt gjerne iskaken med friske bær, mynteblader og et melisdryss rett før servering.

Iskake med marengs og bringebær

VELBEKOMME!

(Bildet av Anine, Sienna og meg er tatt av Gry Traaen, som har tatt alle portretter og «actionbilder» til boken.)


Trines Mat-Feed

Få dagens oppskrift rett inn i innboksen!

, , , , ,

44 Kommentarer

  1. Marit 11. mai 2015 at 16:43 #

    Hei, og takk for mange fine oppskrifter.
    Et spørsmål – Blir ikke isen litt «krotete» når det er bær i ?
    Syntes Semifreddo blir det, noen tips for å unngå det?

    • Trine ;) 12. mai 2015 at 01:03 #

      Jeg er usikker på hva du mener med «krotete»?

    • Janne-Grete 16. mai 2016 at 13:19 #

      Hei! Da har du pisket kremen for lenge.. Jeg sliterne det samme via en annen oppskrift der jeg vispet krem og kondensert melk sammen til krem.. Jeg lurer på hva jeg kan gjøre for å få bort korn konsistensen..har lest at en kan ha i litt fløte!.. Men har det mye å si hvis det er iskake? Håper på snarlig svar!!😜

  2. Lovise 12. mai 2015 at 07:10 #

    Hei! Skal marengsen stå i forma til avkjøling ? Og når isen er ferdig og heller den opp på er forma på? Denne skal prøvest såg nydelig ut

    • Trine ;) 12. mai 2015 at 09:29 #

      Ja til begge dine spørsmål. Har også presisert det i oppskriften.

  3. Linn Cicilie Rønningen 12. mai 2015 at 09:39 #

    Denne skal jeg prøve til 17. mai! 🙂 Hvor mange dager i forveien kan den lages, tro?

    • Trine ;) 13. mai 2015 at 09:54 #

      Siden dette er en iskake kan den lages flere dager (et par uker?) i forveien. Jeg synes det er vanskelig å si eksakt da jeg ikke har testet det selv. Pass på å oppbevare den tildekket i fryseren.

      • Linn Cicilie Rønningen 14. mai 2015 at 07:58 #

        Takk for svar! 🙂 Da burde det gå fint om den lages i dag. Ha en fin 17. mai!

  4. Vibekke svee 12. mai 2015 at 13:27 #

    Hei Trine.
    Synes kakene dine er både lekre og smakfulle.☺
    Kan denne iskaka fryses flere dager før servering
    Kan man fryse bunnen til 17.mai kaka di også ? Tusen lig takk for nydelige oppskrifter.

    • Trine ;) 13. mai 2015 at 09:55 #

      Har svart på det første spørsmålet ovenfor. Når det gjelder 17. mai-kaken (regner med at du mener sjokoladefestkaken?) så kan kakebunnen fint fryses. 🙂

  5. Thorunn Øksenvåg 13. mai 2015 at 04:20 #

    Har vært veldig fornøyd med din oppskrift på Pavlova, men i år vil jeg gjerne prøve denne på 17.mai.

    II følge bilde ser kaken 3-delt ut.

    Jeg ser tydelig marengsbunnen og iskremen, men er det noe annet som øverste lag?

    • Trine ;) 13. mai 2015 at 09:58 #

      De to nederste lagene er marengs, det øverste er iskrem. 🙂

  6. Elisabeth Minde 13. mai 2015 at 20:08 #

    hei!
    Jeg holder på i dette øyeblikk å lage iskaken, men usikker på hvordan jeg skal feste bakepapir- remsen? Er ikke «forhøyningen» først nødvendig når jeg heller oppi iskremen? I såfall kan jeg vel teipe den fast, om den skal rett i fryseren. Håper du kan svare meg raskt 🙂

    • Trine ;) 15. mai 2015 at 22:45 #

      Bakepapirremsen bør sitte på fra begynnelsen av, som det står i oppskriften, da du også lettere får løsnet marengsbunnen fra formen.

  7. Jannicke 15. mai 2015 at 21:30 #

    Hei,
    Jeg har laget denne iskaken i dag. Alt så helt fantastisk ut helt til den ble satt i fryseren. Da sank den sammen på midten slik at det ble en stor grep der. Bunnen var godt avkjølt og høy da jeg la på kremen.

    Har du noen tips på hva som kan ha skjedd? Jeg rekker å lage en til i tilfellet…

    • Trine ;) 15. mai 2015 at 22:34 #

      Den sank nok sammen pga at det var store luftlommer i marengsen. Som det står i oppskriften bør du presse den ned på midten før du har oppi isen. Dette er ingen krise, fyll heller på med litt ekstra med friske bær i «gropen». 🙂

  8. WencheS 15. mai 2015 at 22:01 #

    TO lag med marengs?? Hvor står det i oppskriften??

    • Trine ;) 15. mai 2015 at 22:30 #

      Det er kun ett lag med marengs, men det øverste laget er mer fluffy, derfor denne fargeforskjellen.

  9. Line 16. mai 2015 at 08:21 #

    Hei Trine. Er det helt påkrevd med frosne bær? Eller vil faste, friske bær gi samme resultat?

    • Trine ;) 16. mai 2015 at 08:36 #

      Det går nok bra, men pass på at de er kjøleskapskalde.

      • Kristine 16. mai 2015 at 15:04 #

        Hva med tinte bær?

  10. Kristina 16. mai 2015 at 10:29 #

    Hei Trine

    Tusen takk for en ny og inspirerende oppskrift. Jeg gleder meg til å prøve. På bildene ser jeg at du har brukt springformen fra glasmagasinet som allerede står på et porselensfat. Jeg tenker å bruke denne formen når jeg baker i dag, og lurer på om det da er nødvendig med bakepapir i bunn? Kan jeg heller smøre den med meierismør, eller vil det ødelegge marengsen?

  11. Kari 16. mai 2015 at 11:31 #

    Hei! Står her og prøver å få eggeplommene til eggedosis, men det blir ikke noen luftig eggedosis slik det blir med hvitter i. Har vispet dem i over 20 minutter. Hva gjør jeg feil tro? Er en gul kornete masse i bollen.bør jeg begynne på nytt?

    • Grete Bjørndal 20. mai 2015 at 08:10 #

      Hei! Jeg hadde nøyaktig samme problem da jeg bakte – er veldig mange år siden jeg har pisket eggedosis og husker ikke hvor mang tid det tar. Flyttet til slutt mixmasteren inn på soverommet og lot den stå og hå der en times tid, i tillegg til at den hadde blitt pisket lenge på kjøkkenet. Det hjalp absolutt ikke. Googlet dette og leste at det er umulig å lage eggedosis med kun plommer, men at det skal være flere plommer enn hviter. Puttet IDen hviten som var til overs og det fungerte greit nok. Kaken falt i smak hos både barn og voksne gjester. Selv syns jeg det ble smakte intenst søtt og fettete, men jeg er ikke så vant til sånne sukkerbomber heller da, hehe! Som sagt var det en suksess å servere denne, selv med litt «feil» eggedosis. Eggedodis-tips tas i mot med takk!!! Tusen takk for en fin oppskrift! Ksuperkekt med ting som kan lages noen dager i forveien

  12. Lene 16. mai 2015 at 13:02 #

    Har laget denne i dag. Gleder meg til å smake i morgen 🙂 Takk for mange gode oppskrifter 😉

  13. Kristine 16. mai 2015 at 14:54 #

    Går det bra med helt tinte bringebær?

  14. Kristine 16. mai 2015 at 15:00 #

    Hei!
    Jeg har allerede tint opp bærene, hår det bra?

  15. Hva nå... 16. mai 2015 at 18:14 #

    Kaka er lagt, butikkene er stengt, og nå ser jeg denne artikkelen i avisa:
    http://m.dinside.no/933685/derfor-bor-du-koke-de-fryste-baerene

    Norovirusutbrudd pga frosne bringebær. Koking av importerte frosne bringebær anbefales.

  16. Elvy 16. mai 2015 at 21:08 #

    Ser jättegott ut! Skulle vara spännande att tillsätta nötter i smeten, så att det blir nötmaräng.

  17. Hege 17. mai 2015 at 23:40 #

    Jeg lagde denne til 17. maifeiringen i dag, og det var en stor suksess! Veldig god kake, og ikke en eneste bit igjen. Enkel å lage også! Takk takk!

  18. Cecilie 27. mai 2015 at 15:55 #

    Kan virkelig anbefale å lage denne melkefri også. Jeg byttet ut fløten med Alpro Soya Vispi fløte, og den ble skikkelig god! Ingen som smakte forskjell i det hele tatt.

  19. Liv Ogrstrand 8. juni 2015 at 10:26 #

    Takk for flotte oppskrifter.
    Laget denne i helgen – utrolig enkel og veldig god

  20. Britt-Marie ørvik 12. juni 2015 at 21:36 #

    Takk før oopskrifter på den her iskaken med bringebær,lagde den til dessert før fredagens grilling,helt nydelig enligt alle og ikke vansklig att lykkes med.Blir en til neste helg og resten av familien ! Til grillmaten lagde jeg varm potetsalat med amandinepoteter rødløk og timian ,din oppskrift det med! En succe og! Ellers er spicey gulrotsuppe min favorittoppskrif her hos deg !Takk før ispirerende bilde og oppskrifter ,trenger ikke noen annen matblogg,allt hos deg erko best !

  21. Hanne Skarsvaag 21. desember 2015 at 18:00 #

    må man ha bakepapir? Tar du isåfall av bakepapir av marengs før du tar på isen?

  22. Lillian 14. mars 2016 at 17:42 #

    Hei Trine, kaken er klar til innfrysing, ble veldig fornøgd. Men trenger jeg røre i isen under innfrysing, for å unngå krystaller i isen?

    Takk for svar

    Mvh Lillian

    • Trine ;) 14. mars 2016 at 17:51 #

      Nei, det er ikke nødvendig. Lykke til!

  23. Trine 6. mai 2016 at 13:19 #

    Laget denne til 17. mai i fjor. Kan absolutt anbefales og skal lages igjen. Jeg fant ikke frosne bringebær og tok friske. Tror det er best å holde seg til oppskrifter om frosne bær. Friske bringebær ble litt «isbit-følelse».

  24. Eva Janett 13. mai 2016 at 19:44 #

    Hei! Kan jeg lage bunnen i morgen og resten på søndag? Dårlig tid.
    Mvh Janett

    • Trine ;) 14. mai 2016 at 18:00 #

      Det går fint.

  25. Nathalie 14. mai 2016 at 00:29 #

    Hei! Denne ser god ut! Har ikke varmluftsovn, hvordan ville du stekt den da?

  26. Jannicke 17. mai 2016 at 20:22 #

    Hvor lenge holder denne seg i fryseren? Familien orket ikke dessert i dag…

  27. Mai 11. desember 2016 at 12:04 #

    Hei!
    Jeg har laget denne før, den ble veldig god, tusen takk for oppskriften!:) Nå lurer jeg på å lage den til Nyttårsaften, men tenkte da å pynte den på en litt annen måte. Tenkte f.eks. noe med smeltet sjokolade i striper over, tror du det ville blitt bra? Har du noe å anbefale får å få den mer pyntet?

  28. Ann Kristin 7. mai 2017 at 13:20 #

    Hei. Så mange gode oppskrifter her men jeg leter etter en spesiell til konfirmasjon neste helg; du pleide å ha en oppskrift på en iskake med marengs og tyttebæris. Den kan jeg ikke finne igjen…

    • Trine ;) 7. mai 2017 at 23:00 #

      Jeg har dessverre ikke en oppskrift med tyttebæris, så den har du nok funnet et annet sted. Lykke til!

Legg igjen en kommentar