Her kommer en liten "sniktitt" fra Trines mat 2, hvor jeg har viet et helt kapittel til mine beste kaker (og som dere ser får jeg også litt assistanse av den yngre delen av mafiaen). Denne iskaken passer ypperlig til våren og sommerens små og store festlige lag, som for eksempel 17. mai. Ikke bare er den en fryd for gane og øyne - den kan også lages flere dager før den skal serveres, og det er slett ikke å forakte. Det er jo som regel mye annet som skal på plass også, og da er det jo godt med det som er unnagjort. Til denne iskaken starter du med en marengsbunn, og eggeplommene du får til overs benyttes i iskremen som skal fylles oppi marengsbunnen. En favoritt her hjemme, kombinasjonen søt marengs, syrlige bær og myk iskrem er magisk!

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

MARENGSBUNN

3 eggehviter
1 klype salt
175 g sukker
1 ts bringebæreddik (eller hvitvinseddik)
2 ts maisenna

BRINGEBÆRISKREM

4 eggeplommer
125-150 g sukker
5 dl kremfløte
1 vaniljestang , frøene
300 g frosne bringebær

DEKOR

1 neve friske bringebær og bjørnebær
friske mynteblader
melis

SLIK GJØR DU

Iskake med marengs og bringebær

Finn frem en springform som er 22 eller 24 cm i diameter (jeg har brukt 22 cm-form til kaken på bildet). Kle bunnen med bakepapir. Klipp en remse med bakepapir som er 12-14 cm høy, og kle også kantene slik at du har en forhøyning av formen.

Skill eggene. Pass på at det ikke blir med noe av eggeplommen oppi eggehviten, for da får du ikke pisket den stiv. Pisk eggehvitene med en klype salt et par minutter, og tilsett deretter sukkeret litt etter litt, og pisk til du får en glatt, skinnende og stiv marengs. Bruk kjøkkenmaskin med visper. Rør inn eddiken og siktet maisenna forsiktig med en slikkepott helt til slutt, og fordel marengsen oppi formen.

Stekes på 140 grader (varmluft) på midterste rille i ca. 1 time og 15 minutter til marengsen er crispy utenpå, men fortsatt litt myk inni. Slå av varmen, sett døren på gløtt og la marengsbunnen bli helt avkjølt før du lager iskremen.

Finn frem de frosne bringebærene, fordel dem utover en tallerken slik at de får tine litt mens du lager iskremen. Pisk eggeplommer og sukker til en luftig eggedosis. I en annen bolle stivpisker du kremfløten og frøene fra vaniljestangen til en myk krem. Vend inn kremfløten og de halvfrosne bringebærene i eggedosisen. Hvis marengsbunnen er høy på midten kan du presse den forsiktig ned, slik at du får plass til iskremen. Hell deretter bringebærkremblandingen over den avkjølte marengsbunnen (som fortsatt ligger i formen). Sett kaken i fryseren i minst 6 timer, slik at iskremen blir fryst inn.

Fjern formen og matpapiret, og la kaken hvile på benken ca. 30 minutter før den skal serveres. Pynt gjerne iskaken med friske bær, mynteblader og et melisdryss rett før servering.

VINTIPS (fra Sara Døscher)

 • Vajra Moscato d`Asti 2020 (Italia)Pris: kr 142 (varenummer: 4666901). Jeg har sagt det før og jeg sier det igjen: visse viner er som skapt for visse retter. Moscato d`Asti til bær-desserter for eksempel, og særlig når det er is inni bildet. Det er nemlig noe fantastisk som skjer når sødmefulle bobler møter kald, kremet og bærsøt dessert. Det som skjer er pur ganefryd! Gled deg til en vin med tydelig smak av markjordbær, sitrus og modne druer – en vin som faktisk gjør Trines iskake enda bedre (hvis det er mulig). 

VELBEKOMME!

(Bildet av Anine, Sienna og meg er tatt av Gry Traaen, som har tatt alle portretter og «actionbilder» til boken.)

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei, og takk for mange fine oppskrifter.
  Et spørsmål – Blir ikke isen litt «krotete» når det er bær i ?
  Syntes Semifreddo blir det, noen tips for å unngå det?

  1. Hei! Da har du pisket kremen for lenge.. Jeg sliterne det samme via en annen oppskrift der jeg vispet krem og kondensert melk sammen til krem.. Jeg lurer på hva jeg kan gjøre for å få bort korn konsistensen..har lest at en kan ha i litt fløte!.. Men har det mye å si hvis det er iskake? Håper på snarlig svar!!?

 2. Hei! Skal marengsen stå i forma til avkjøling ? Og når isen er ferdig og heller den opp på er forma på? Denne skal prøvest såg nydelig ut

 3. Denne skal jeg prøve til 17. mai! 🙂 Hvor mange dager i forveien kan den lages, tro?

  1. Siden dette er en iskake kan den lages flere dager (et par uker?) i forveien. Jeg synes det er vanskelig å si eksakt da jeg ikke har testet det selv. Pass på å oppbevare den tildekket i fryseren.

   1. Takk for svar! 🙂 Da burde det gå fint om den lages i dag. Ha en fin 17. mai!

 4. Hei Trine.
  Synes kakene dine er både lekre og smakfulle.☺
  Kan denne iskaka fryses flere dager før servering
  Kan man fryse bunnen til 17.mai kaka di også ? Tusen lig takk for nydelige oppskrifter.

  1. Har svart på det første spørsmålet ovenfor. Når det gjelder 17. mai-kaken (regner med at du mener sjokoladefestkaken?) så kan kakebunnen fint fryses. 🙂

 5. Har vært veldig fornøyd med din oppskrift på Pavlova, men i år vil jeg gjerne prøve denne på 17.mai.

  II følge bilde ser kaken 3-delt ut.

  Jeg ser tydelig marengsbunnen og iskremen, men er det noe annet som øverste lag?

 6. hei!
  Jeg holder på i dette øyeblikk å lage iskaken, men usikker på hvordan jeg skal feste bakepapir- remsen? Er ikke «forhøyningen» først nødvendig når jeg heller oppi iskremen? I såfall kan jeg vel teipe den fast, om den skal rett i fryseren. Håper du kan svare meg raskt 🙂

  1. Bakepapirremsen bør sitte på fra begynnelsen av, som det står i oppskriften, da du også lettere får løsnet marengsbunnen fra formen.

 7. Hei,
  Jeg har laget denne iskaken i dag. Alt så helt fantastisk ut helt til den ble satt i fryseren. Da sank den sammen på midten slik at det ble en stor grep der. Bunnen var godt avkjølt og høy da jeg la på kremen.

  Har du noen tips på hva som kan ha skjedd? Jeg rekker å lage en til i tilfellet…

  1. Den sank nok sammen pga at det var store luftlommer i marengsen. Som det står i oppskriften bør du presse den ned på midten før du har oppi isen. Dette er ingen krise, fyll heller på med litt ekstra med friske bær i «gropen». 🙂

  1. Det er kun ett lag med marengs, men det øverste laget er mer fluffy, derfor denne fargeforskjellen.

 8. Hei Trine. Er det helt påkrevd med frosne bær? Eller vil faste, friske bær gi samme resultat?

 9. Hei Trine

  Tusen takk for en ny og inspirerende oppskrift. Jeg gleder meg til å prøve. På bildene ser jeg at du har brukt springformen fra glasmagasinet som allerede står på et porselensfat. Jeg tenker å bruke denne formen når jeg baker i dag, og lurer på om det da er nødvendig med bakepapir i bunn? Kan jeg heller smøre den med meierismør, eller vil det ødelegge marengsen?

 10. Hei! Står her og prøver å få eggeplommene til eggedosis, men det blir ikke noen luftig eggedosis slik det blir med hvitter i. Har vispet dem i over 20 minutter. Hva gjør jeg feil tro? Er en gul kornete masse i bollen.bør jeg begynne på nytt?

  1. Hei! Jeg hadde nøyaktig samme problem da jeg bakte – er veldig mange år siden jeg har pisket eggedosis og husker ikke hvor mang tid det tar. Flyttet til slutt mixmasteren inn på soverommet og lot den stå og hå der en times tid, i tillegg til at den hadde blitt pisket lenge på kjøkkenet. Det hjalp absolutt ikke. Googlet dette og leste at det er umulig å lage eggedosis med kun plommer, men at det skal være flere plommer enn hviter. Puttet IDen hviten som var til overs og det fungerte greit nok. Kaken falt i smak hos både barn og voksne gjester. Selv syns jeg det ble smakte intenst søtt og fettete, men jeg er ikke så vant til sånne sukkerbomber heller da, hehe! Som sagt var det en suksess å servere denne, selv med litt «feil» eggedosis. Eggedodis-tips tas i mot med takk!!! Tusen takk for en fin oppskrift! Ksuperkekt med ting som kan lages noen dager i forveien

 11. Har laget denne i dag. Gleder meg til å smake i morgen 🙂 Takk for mange gode oppskrifter 😉

 12. Jeg lagde denne til 17. maifeiringen i dag, og det var en stor suksess! Veldig god kake, og ikke en eneste bit igjen. Enkel å lage også! Takk takk!

 13. Kan virkelig anbefale å lage denne melkefri også. Jeg byttet ut fløten med Alpro Soya Vispi fløte, og den ble skikkelig god! Ingen som smakte forskjell i det hele tatt.

 14. Takk for flotte oppskrifter.
  Laget denne i helgen – utrolig enkel og veldig god

 15. Takk før oopskrifter på den her iskaken med bringebær,lagde den til dessert før fredagens grilling,helt nydelig enligt alle og ikke vansklig att lykkes med.Blir en til neste helg og resten av familien ! Til grillmaten lagde jeg varm potetsalat med amandinepoteter rødløk og timian ,din oppskrift det med! En succe og! Ellers er spicey gulrotsuppe min favorittoppskrif her hos deg !Takk før ispirerende bilde og oppskrifter ,trenger ikke noen annen matblogg,allt hos deg erko best !

 16. Hei Trine, kaken er klar til innfrysing, ble veldig fornøgd. Men trenger jeg røre i isen under innfrysing, for å unngå krystaller i isen?

  Takk for svar

  Mvh Lillian

 17. Laget denne til 17. mai i fjor. Kan absolutt anbefales og skal lages igjen. Jeg fant ikke frosne bringebær og tok friske. Tror det er best å holde seg til oppskrifter om frosne bær. Friske bringebær ble litt «isbit-følelse».

 18. Hei!
  Jeg har laget denne før, den ble veldig god, tusen takk for oppskriften!:) Nå lurer jeg på å lage den til Nyttårsaften, men tenkte da å pynte den på en litt annen måte. Tenkte f.eks. noe med smeltet sjokolade i striper over, tror du det ville blitt bra? Har du noe å anbefale får å få den mer pyntet?

 19. Denne så nydelig ut, og jeg skal lage den til 17 mai ☺️ ser du har brukt fatet med springform fra Porsgrunn. Har du bakepapir i bunnen eller er ikke det nødvendig?

 20. Hei! Jeg trodde det skulle være 3 dl fløte, og oppdaget ikke dette før nå (etter jeg har begynt på eggedosisen). Går det greit å bruke 3 dl fløte, eller blir det feil mtp mengde eggeplommer, sukker og vaniljesukker?

 21. Hei! Jeg holder på å steke marengsen nå og oppdaget at den har jo hevete seg til 3 dobbel str.. er ikke plass til isen på toppen her i allefall.. Hva har jeg gjort feil??

 22. Jeg har lagd denne kaken 4-5 ganger, og det er alltid en knallsuksess! Anbefaler den virkelig for alle som ikke har forsøkt. Det er også utrolig deilig at den kan laget helt ferdig flere dager i forveien, og kan bare tas ut og serveres når festen kommer.

 23. Den aller beste kaken! Vidunderlig kombinasjon med is og marengs, kan forberedes lenge før den skal serveres og kan pyntes så den ser helt overlegent bra ut! Deng på med masse bær i fine farger, litt mynte eller sitronmelisse etc, så vil dine gjester gispe av begeistring og sukke av glede.

  Denne gangen har jeg laget kaken i små kakeringer fra Mette Blomsterberg og skal servere porsjonskaker til 6 personer – resten er frosset ned i muffinsformer som kan tas opp som er liten godbit etter en lang arbeidsdag eller tur i skogen. NAM!

 24. En vakker kake med god is og marengs med deilig, karamellaktig smak. Lagde den egentlig til 17. Mai, men serverte den først 3 uker senere. Oppbevart tildekket i fryseren var den helt fin. Bringebærene i kaken var, som en annen nevnte, litt isbitaktige. Jeg vil lage kaken igjen, men tror jeg da vil lage en bringebær-coulis som jeg vender inn i iskremen før frysing, heller enn å bruke hele, usukrede bær.

 25. Hei Trine – så fornøyd med alle dine fantastiske oppskrifter evig takknemlig Jeg lagde iskake i går, sliten med den luftige eggedosisen med bare eggeplommer.. noen tips her?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste