LANGTIDSSTEKT KALKUNBRYST MED APPELSINCHILISAUS

Langtidsstekt kalkunbryst med appelsinchilisaus

Kalkun er lett og velsmakende mat året rundt, og blir ekstra saftig og god dersom den får kose seg lenge i ovnen på lav temperatur. Dette kalkunbrystet har i tillegg fått kose seg i en blanding av hvitvin, kyllingkraft og appelsinsaft, som er et ypperlig grunnlag for appelsinchilisausen som er min favorittsaus til kalkun og kylling. Her er den største utfordringen å lage nok saus, for denne går unna! Til 4 porsjoner trenger du omtrent:

KALKUN OG APPELSINCHILISAUS

  • 1 kalkunbryst/kalkunfilet, ca. 800 g
  • 3 sjalottløk, finhakket
  • ¼-1/2 rød chili, finhakket
  • smør til steking
  • 1 dl hvitvin
  • 1 1/2 dl kyllingkraft
  • 1 1/2 dl nypresset appelsinjuice (ca. 1 appelsin)
  • litt revet appelsinskall (kun det oransje)
  • 150 g crème fraîche
  • salt og pepper
  • (eventuelt litt maisenna for å jevne sausen)

OVNSBAKTE POTETER OG TOMATER

  • 12 små poteter, skrelt
  • 1 ss smør
  • maldonsalt

SMØRSTEKTE ASPARGESBØNNER MED VALNØTTER

  • aspargesbønner (eventuelt brekkbønner eller asparges)
  • en neve valnøtter, hakket

Fres den finhakkede sjalottløken og chilien i litt smør, og la det surre til løken er blank og myk. Legg til side.

Langtidsstekt kalkunbryst med appelsinchilisausKrydre kalkunbrystet med salt og pepper og stek det på alle sider i en stekepanne. Legg det deretter over i et ildfast fat som er litt større enn fileten. Stikk et steketermometer i den mest kjøttfulle delen av kalkunbrystet, men pass på at det ikke kommer i kontakt med benet. Hell hvitvin, kyllingkraft, appelsinjuice, sjalottløk og chili i formen og sett den midt i ovnen. Stekes ved 100-125 grader (over- og undervarme) til kalkunbrystet har en kjernetemperatur på ca. 65 grader. Dette tar ca. 1 1/2 time.

Skrell og kok potetene i ca. 10 minutter. Legg dem deretter i et ildfast fat, fordel et par smørklatter over potetene og krydre med maldonsalt. Stekes ved 225 grader til de er møre, etter 20-30 minutter. La tomatene steke sammen med potetene de siste 10 minuttene.

Hell stekesjyen i en liten kasserolle og legg litt aluminiumsfolie lett over kalkunbrystet (la gjerne steketermometeret stå i). La det hvile i minst 20 minutter, før du skjærer det opp i jevne skiver. Kalkunkjøttet skal da ha en kjernetemperatur på ca. 69 grader.

Gi stekesjyen et oppkok, tilsett appelsinskallet (et par klyper) og la sjyen koke noe inn. Sil sjyen. Rett før servering tilsetter du crème fraîche og smaker til med salt og pepper. Jevn eventuelt sausen med litt maisenna dersom du synes den blir tynn.

Kok aspargesbønnene i lettsaltet vann til de er møre. Det tar ca. 2 minutter. Hell umiddelbart av vannet og legg bønnene i iskaldt vann. Rist valnøttene lett i stekepannen og legg til side. Stek deretter aspargesbønnene raskt i litt smør.

Langtidsstekt kalkunbryst med appelsinchilisaus

Server kalkunbrystet med ovnsbakte poteter, tomater og aspargesbønner som tilbehør. Strø valnøttene over aspargesbønnene og server sausen ved siden av.

VELBEKOMME!


, , ,

57 Kommentarer

  1. Christel 16. desember 2014 at 10:29 #

    Har laget denne fra boken. Kjempegod! Fantastisk saus og saftig kalkun. Ble rolig rundt bordet når dette ble servert 🙂

  2. Gry Johansen 16. desember 2014 at 19:56 #

    Herved bestemt at dette blir menyen 2. Juledag

  3. Turid 16. desember 2014 at 20:52 #

    Er det ikke litt lite med en kjernetemperatur på 65 grader? Føler bare det er
    Litt lite? Jeg føler den bør være 70-72.

    • Trine ;) 16. desember 2014 at 21:03 #

      HVis du ser litt lengre ned i oppskriften så vil du se at kjernetemperaturen vil stige ytterligere i løpet av hviletiden, og at den da vil være rundt 69 grader, som er den kjernetemperaturen jeg foretrekker.

      • Turid 17. desember 2014 at 21:38 #

        Takk:) ser det nå.

      • LilleUlv 22. januar 2017 at 18:56 #

        Men det gjorde den ikke. Den sank.

  4. Trine - Klisjéhjemmet 16. desember 2014 at 21:44 #

    Hei!

    Dette så veldig godt ut, Trine! Og fine bilder også 🙂 Kanskje jeg skal prøve meg på kalkun snart, i og med at jeg aldri (!) har smakt det.

    Ha en fin uke videre!
    Klem fra meg 🙂

  5. Marja 17. desember 2014 at 12:30 #

    kan man bruke dette også til å steke hele kalkun? Bedre m stekepose?

    • Trine ;) 17. desember 2014 at 12:35 #

      Denne metoden er nok ikke så egnet til hel kalkun. Jeg har selv ingen erfaring med steking i stekepose, men hører det er flere som har gode resultater med det.

    • Julie. 21. desember 2014 at 22:30 #

      Jeg har stekt kalkun i stekepose flere ganger, og det blir kjempegodt og saftig! Har også da brukt steketermometer for å følge godt med på temperaturen 🙂

  6. Hilde Helgesen 18. desember 2014 at 15:28 #

    Hei, når det gjelder kjernetemperatur for kyllling-, kalkun- og svinekjøtt anbefaler myndighetene følgende «Kalkun, kylling og svinekjøtt bør ha en kjernetemperatur på over 72 grader – gjerne i minst ti minutter». http://www.dinside.no/929318/saa-varmt-maa-kjottet-vaere

  7. Gry 18. desember 2014 at 22:29 #

    Vil det fungere å lage denne retten med kyllingfilet for å redusere tiden. Ser herlig ut og kunne tenle meg å nyte denne retten på hektiske dager også 🙂

    • Trine ;) 31. desember 2014 at 02:17 #

      Det går fint – bruk steketermometer. 🙂

  8. Caroline 19. desember 2014 at 14:24 #

    Hei! Jeg skal ha julebord idag og tenkte å lage denne retten, men fikk bare tak i kalkunfilet. (2stk á1kg). Tror du det er samme fremgangsmåte her? Er vel omtrent samme steketid? Mvh. Caroline

    • Trine ;) 31. desember 2014 at 02:18 #

      Det er det samme – bruk steketermometer, så blir det bra.

  9. Marianne Moland-Wulff 23. desember 2014 at 18:05 #

    Hei. Takk for flott blogg. Holder på å lage langstekt kakulbryst nå. Jeg har boken din også og jeg ser at oppskriftene er ulike når det kommer til mengde kraft og appelsinjuice. Hvilken er det som blir best? Den i boken eller den på nettet?

  10. Inger 26. desember 2014 at 11:14 #

    Utrolig godt! Dette ble menyen i går (1. juledag 2014). Saftig kalkun, og kjempegod saus. Deilig med kalkun etter ribbe med tilbehør på julaften.

    • Trine ;) 31. desember 2014 at 02:19 #

      Så bra at det falt i smak! 🙂

  11. Mona 26. desember 2014 at 15:39 #

    Dette ble utrolig godt. Jeg laget denne retten i tillegg til tradisjonell ribbe på julaften, for flere i min familie synes det blir litt mye fett med ribbe. Kalkunen og sausen falt veldig godt i smak hos både barn og voksne! Takk for alle gode oppskrifter og god inspirasjon på bloggen! 🙂

    • Trine ;) 31. desember 2014 at 02:19 #

      🙂

  12. Julie. 29. desember 2014 at 02:11 #

    Lagde denne for en uke siden da vi hadde venner på besøk, samt hvit sjokolademousse med skogsbærconsommè til dessert, og det ble virkelig en suksess!
    Vi fikk haugevis med skryt – men det er jo egentlig du som fortjener det 😉

    Tusen hjertelig takk for alle gode oppskrifter i år, jeg gleder meg til 2015!

    • Trine ;) 31. desember 2014 at 02:13 #

      Nei, den skryten er det du som skal sole deg i! Ønsker deg et godt nytt år! 🙂

  13. Tia 29. desember 2014 at 12:13 #

    Dette blir helt klart hovedrett nyttårsaften i år også. Vi kan rett og slett ikke spise kalkun uten din fantastiske appelsinchilisaus, dette blir tredje året med den og da må det kunne kalles en tradisjon… Tusen takk for en fantatisk blogg (og bok), gleder meg til å teste ut enda flere oppskrifter i 2015. Godt nyttår!

    • Trine ;) 31. desember 2014 at 02:20 #

      Så gøy å høre! Godt nytt år til deg også! 🙂

  14. Annet Lise 29. desember 2014 at 23:00 #

    Siler du stekesjyen eller tar du med løken i sausen?

    • Trine ;) 31. desember 2014 at 02:23 #

      Jeg pleier ikke å sile den, men det er selvsagt en smaksak. 🙂

      • Anne Lise 31. desember 2014 at 19:03 #

        Takk for kjempebra oppskrift! Jeg har nettopp lagd denne til middag på nyttårsaften i dag og resultatet ble veldig bra. Godt nytt år!

  15. Trude 29. desember 2014 at 23:02 #

    Hei! Jeg har kjøpt Jacobs kyllingkraft, én sånn liten boks. Vet du om den blandes ut? Eller trenger jeg 5 dl? Gleder meg til å prøve oppskriften din!

    • Trine ;) 31. desember 2014 at 02:28 #

      Jacobs kyllingkraft er kokt noe inn og må ofte blandes ut noe. Jeg pleier ikke å gjøre det i denne retten da den jo «vannes ut» av vin og appelsinjuice, men det er jo en smaksak.:)

      • Ranja Sundseth 29. desember 2016 at 11:58 #

        Hei Trine. Min saus ble veldig veldig salt. Jeg hadde oppi en boks Jacobs kyllingkraft, fulgte deretter oppskriften nøye. Hva tror du gikk galt? Glad for tips, da dette skal serveres på nyttårsaften😊

        • Trine ;) 29. desember 2016 at 12:43 #

          En boks Jacobs kraft er vel 2 1/2 dl, mens det skal være 1 1/2 dl i denne oppskriften. Det er kanskje her det ligger? I tillegg er Jacobs kraft redusert slik at den ofte bør tilsettes noe vann slik at den blir noe «mildere». Anbefaler deg å smake deg frem neste gang. Lykke til!

  16. Annet Lise 29. desember 2014 at 23:08 #

    Siler du stekesjyen eller lar du løken være med i sausen?

  17. Kari-Anne Askjer 30. desember 2014 at 17:15 #

    Er kalkunbryst det samme som kalkunfilet?

    • Trine ;) 31. desember 2014 at 02:02 #

      Ja 🙂

  18. Carina 31. desember 2014 at 17:25 #

    Dette måtte prøves, så nå står den i ovnen og ser helt herlig ut. Vi gleder oss til denne nyttårsmiddagen! 🙂

  19. Hanne 31. desember 2014 at 17:25 #

    shit ! jeg har tenkt å lage den sausen din og kalkunfilet til middag i kveld! Men jeg har ikke steketermometer! Går det ann å følge oppskriften sånn ca, når det kommer til sausen fordet? Jeg pleer å steke kyllingfilet i stekeovnen unsett, uten å bruke steketermometer

  20. Camilla 2. januar 2015 at 08:48 #

    Godt nytt år!
    Jeg lagde denne retten på nyttårsaften i år og den var fantastisk!! Super saftig OG sausen var himmelsk!!
    Kjernetemp på 65 ble perfekt, for den hvilte i 20 min og steg nok til 70.
    Ble helt perfekt!!! Mmmmmm

    Ja, så hadde vi sjokoladefondanten din til dessert:-) mmmmm

  21. Gro 18. januar 2015 at 13:36 #

    Har kjøpt prior kalkunbryst naturell i stekepose. Bør jeg ta den ut av stekeposen og krydre slik du skriver, eller bør den stekes i posen? Går det greit å bruke gul løk i stedet for sjalottløk? og å kutte hvitvinen?

  22. Anne lise 29. august 2015 at 21:03 #

    Angående ildfast form – vil du typisk bruke en med lokk? Feks Le Creuset?
    Vi har fått en slik ildfast, og jeg er på jakt etter oppskrifter til bruk i denne! Har både chicken roaster ogalminnelig gryte med lokk.

  23. cecilie 8. november 2015 at 21:57 #

    Hei Trine.
    har du noe vin tips til denne retten. Tenkte å lage denne til venner i helgen?

  24. Gro 29. desember 2015 at 22:25 #

    Da blir det endringer på nyttårs middagen. Dette blir spennende å prøve. Gleder meg 😀. Godt nyttår 😀

  25. Anniken 30. desember 2015 at 12:49 #

    Hei! Kan man bruke denne oppskriften på sjyen som en marinade for kylling (sånn på hverdager tenker jeg)?

    🙂 Godt nyttår!

  26. Julianna 30. desember 2015 at 13:47 #

    Hei. Denne såg veldig god ut! Vi skal ha spleiselag på nyttår. Jeg skal lage saus, waldorfsalat og rødkål. Lurer derfor på om jeg klarer å lage denne sausen uten å ha kalkun? Vertinnen skal lage kalkunfilet.

  27. Maria 31. desember 2015 at 12:03 #

    Tips til i kveld?
    Jeg har alle ingrediensene, men kremfløte i stedet for creme fraiche. Hva bør jeg gjøre annerledes da?

  28. Karen 31. desember 2015 at 20:08 #

    Hei, ville bare si at dette var veldig godt! Anbefaler dette videre til alle andre å prøve dette. Tusen takk for deilig oppskrift! Dette var prikken over i-en ikveld!

  29. Kristian 23. desember 2016 at 10:45 #

    Hei! Gammelt innlegg ser jeg, men håper du har tid til å svare 🙂

    Jeg lurer på logistikken rundt denne oppskriften. Har du to stekeovner, eller putter du potetene i ovnen etter at du har tatt ut kalkunen?

    Jeg spør siden det er ulik ovntemp på poteter og kalkun. Lar du kalkunen hvile helt til potetene er ferdig?

    På forhånd tusen takk!

    • Anna-Karin 26. desember 2016 at 14:16 #

      Hei.
      jeg la kalkunen hvile helt til potetene var ferdig – alt ble kjempe bra 😊😊

  30. Anna-Karin 26. desember 2016 at 14:14 #

    Fantastisk god kalkun og saus. Denne matrett ble servert her hjemme i går til mamma og stefar og det ble meget godt mottatt. Så godt mottatt at oppskrift ble sendt og de skal servere dette på torsdag til gjester.
    Så dette var tipp topp tommel opp 👍👌

    • Trine ;) 26. desember 2016 at 15:59 #

      Så hyggelig å høre at den falt i smak! Den er også en favoritt her i huset, og står på menyen hos oss også på torsdag! 🙂

  31. Jane 27. desember 2016 at 15:01 #

    Hei!
    Har en tradisjonell romjulsfest i morgen, for 27 året på rad.Tenkte jeg skulle prøve meg på kalkunbrystoppskriften din, denne gangen. Vil det passe, rent smaksmessig, å servere Waldorfsalat i tillegg? Er så mange som er glade i det. 🙂

  32. Susanne 29. desember 2016 at 12:30 #

    Hei! Jeg har tenkt å prøve meg på denne til nyttår i år! Men jeg har 2kg kalkun. Hvor lang tid bør jeg beregne på steking da tror du?

    Tusen takk for gode oppskrifter!

    Godt nyttår!

    • Trine ;) 29. desember 2016 at 12:39 #

      Det kan jeg dessverre ikke hjelpe deg med. Lykke til og godt nytt år!

  33. Torill 1. januar 2017 at 11:57 #

    Hei.
    Testet denne på nyttårsaften, det ble veldig vellykket og sausen var nydelig 😊

    Har prøvd flere av oppskriftene dine og favoritten så langt er kyllingsuppe med eple og karri.

    Takk for masse gode tips og godt nyttår. 😊

  34. Ranveig Eide Langørgen 21. mars 2017 at 15:44 #

    Hei. Denne retten bruker vi på nyttårsaften, og nå skal den lages til bursdagsselskap👍 Har en hel kalkun som jeg lurer på om skal deles opp før eller etter steking. Hva vil du anbefale?

  35. Ragnhild 24. august 2017 at 13:48 #

    Hei
    Denne retten har jeg hatt noen ganger nå
    Den skal serveres i dag også til gjester som ikke har fått den før
    Gleder meg til middag
    Da denne er bare aå knall god 😜😜😜

    • Trine ;) 28. august 2017 at 10:00 #

      Så hyggelig å høre! 🙂

  36. Silje 8. oktober 2017 at 17:37 #

    Hei!

    Dette var utsøkt 👍. Utrolig god smak og rett og slett nydelig! Kommentar fra gjengen min er at dette må vi ha flere ganger. Og for å skryte litt mer til deg, Trine, jeg har laget veldig mange av dine oppskrifter , og absolutt ALT smaker så godt!!! Du er best!! Tusen takk for at du deler dine fantastiske oppskrifter.

Legg igjen en kommentar