I dag kan jeg by på en fargerik og sunn vegetarisk smaksbombe, med deilige grønnsaker smaksatt med blant annet chili og hvitløk, og tilsatt bønner som gjør at det metter litt mer.
Ingredienser
BØNNEGRYTEN
1 | stor løk , i små terninger |
1 | rød paprika , i terninger |
1 | gul eller grønn paprika , i terninger |
4 fedd | hvitløk , finhakket |
1 | rød chili , finhakket |
1-2 ss | tomatpuré |
600 g | hermetiske tomater (hakkede) |
1-2 ts | spisskummin |
1/2-1 ts | chilipulver (smak til) |
1/4-1/2 ts | kajennepepper (smak til) |
1 ts | sukker (ca.) |
300 g | hermetiske kidneybønner (ca.) |
300 g | hermetiske svarte bønner (ca.) |
150 g | hermetiske maiskorn |
3 | vårløk , finsnittet |
1 neve | cherrytomater , i båter |
1 | lime , saften (smak til) |
salt og pepper |
TORTILLACHIPS
3 | tortillalefser |
1 dl | solsikkeolje eller annen nøytal olje (ca.) |
1/2 ts | paprikapulver (smak til) |
1/2 ts | chilipulver (smak til) |
maldonsalt |
SLIK GJØR DU
Skjær opp alle grønnsakene som angitt ovenfor, slik at du har alt klart før du setter i gang. Fres løk og paprika i litt nøytral olje på middels varme, til løken er blank og myk. Tilsett hvitløk og chili mot slutten av steketiden. Tilsett deretter tomatpuré og la det surre med i ca. ett minutt, før du tilsetter de knuste tomatene. Tilsett deretter krydder og sukker etter smak (men den endelige justeringen tar vi helt til slutt). La grønnsaksblandingen putre på middels varme i ca. 10 minutter.
Hell av væsken av bønnene og skyll dem forsiktig under rennende kaldt vann. Tilsett de avrente bønnene i grønnsaksblandingen og la dem få surre med i ca. 2 minutter, før du tilsetter mais (hell av væsken først), vårløk og cherrytomatene. Smak til med limesaft, salt og pepper og eventuelt litt mer av de øvrige krydderne og/eller sukker. Gryteretten er ferdig når cherrytomatene er gjennomvarme, etter et par minutter.
Mens grønnsaksblandingen står og putrer lager du tortillachipsene. Sett ovnen på 225 grader (over- og undervarme). Bland sammen olje og krydder og pensle tortillalefsene på begge sider. Skjær eller klipp opp lefsene i 8 jevnstore ”snipper” og legg dem på et bakepapirkledd stekebrett. Dryss gjerne litt maldonsalt over før du steker dem ved ca. 225 grader på øverste rille i 4-5 minutter, til tortillachipsene er gylne og sprø. Følg med mot slutten av steketiden. Tortillachipsene smaker best relativt nylaget, men er holdbare et par dager.
Server gryteretten umiddelbart, med tortillachipsene som tilbehør.
VELBEKOMME!
Så flott med vegetarretter også! 😀 Denne retten skal jeg prøve.
Dette var en skikkelig høydare.
Enig i at det var fint med en vegetarisk rett:) Vil gjerne ha fler Trine:)
Hei! Jeg synes ukemenyene dine er veldig fine å bruke når uken skal planlegges. Vi har hektiske dage når barn og voksne skal hit og dit og hvor vi har mindre tid til å lage mat enn andre dager. Jeg savner at det står øverst ved hver rett hvor lang tid det tar å lage retten, eller om det bare kan stå hurtigmat eller godtid mat eller noe sånt? Det hadde hjulpet med planlegging og plassering av rettene til riktig dag for oss!
Denne retten ble kjempegod, men spicy! Litt for sterk for min gane, men de som er glad i sterk mat var storfornøyde! Jeg ordnet min rett med ein liten rømmeklatt 🙂 kjempegodt 🙂
supert med vegetar retter!!;)) kjempe flott blogg
Nam! En absolutt innertier!
Takk for vegetaroppskriften – og håper på flere vegetariske oppskrifter med belgvekster! Belgvekster er en supermat – proteinrikt, næringsrikt og veldig sunt 🙂
Deilig vitaminbombe, perfekt I disse forkjølelse tider ☺
Er det mulig å fryse den gryta mon tro?
Testet denne oppskriften i dag og det ble kjempe suksess. Måtte modifisere den litt siden det skulle passe til mindre barn også. Så mindre av det sterke og så la vi det i myke Tortillasjell med litt salat og rømme. Denne danket ut karbonadedeigen! Her blir det bønner neste gang også
Nam! Ny favoritt i hjemmet! 🙂
Jeg har fryst denne gryta, det gikk veldig fint! Pleier å koke litt fullkornspasta og ha oppi, da metter det litt ekstra. En perfekt rett å ta opp fra frysern dagen før man har dårlig tid!
Utrolig god gryte! Vi lagde gryta som den var, men vi la den i fullkornstortilla med litt ost på toppen og gratinerte den i ovnen – en kjempe suksess her i huset! Mannen min som i utgangspunktet gjerne vil ha kjøtt til middag, sa vi fint kunne ha dette flere ganger 🙂
Deilig og velsmakende gryte! Tortillachipsene var f a n t a s t i s k gode!
Jeg laget denne retten i dag og er kjempefornøyd. Kommer definitivt til å lage den igjen. Rundt middagsbordet har to voksne, en 9-åring og tre 12-åringer. Alle var fornøyd med måltider 🙂
Denne retten var smakfull og varmende på en kald høstdag! Til og med typen, som er skeptisk til vegetarmat, syntes vi kunne ha den igjen. Ble spesielt godt med tortillachips til, selv om vi kjøpte dem ferdige 🙂
Det lukter utrolig godt her nå, og jeg klarer ikke å slutte å prøvesmake 😉 kutta ned på hvitløksmengden og chillien og brukte snackspaprika og paprika, og det er utrolig hvor godt dette ble 🙂 Ja til flere vegetar retter!
Og tusen takk for en fantastisk blogg Trine! We love u!! <3
Elsker denne oppskriften. Prøver å spise mer vegetarisk. Får lett med meg samboer på denne. Er så god at vi dobler den, fryser ned i porsjoner og har med som jobbmat. Helt super. Kan spises flere dager i uka. <3 nom nom. Vi ha mer oppskrifter med bønner og linser. <3
Er det noen her inne som har erfaring på hvor lenge denne gryten holder seg? Jeg skal lage den til en bursdag på lørdag.. og lurer på om det for tidlig å lage den klar i dag (torsdag)..Bør den fryses, eller går det greit med ett par netter i kjøleskap?
Denne gryta er fantastisk god, men nå har jeg laget den så ofte at samboeren har gått lei. Tar derfor gjerne i mot flere slike supergode vegetar-tips i fremtiden, Trine!
10/10