GRANOLA MED NØTTER OG HONNING

Granola med nøtter og honning

Jeg er ikke noe frokostmenneske, egentlig. Det er sjelden jeg har særlig matlyst på morgenen, men en skål med god granola, gresk yoghurt og friske bær går som regel ned på høykant. I alle fall denne granolaen, som er min favoritt akkurat nå.

Granola med nøtter og honningGranolaen (frokostblandingen eller müslien, eller hva du nå enn kaller det) lages i to trinn. Først får gryn, frø, kjerner og nøtter seg en runde i stekepannen, før du rører inn en blanding av vann og honning. Dette gjør at blandingen klumper seg litt, og den skal deretter en runde i stekovnen slik at den får perfekt farge og krønsj. Når blandingen er ferdigstekt blander du så inn store havregryn, rugflak og det du ellers måtte ønske, og vips så har du en deilig granola som raskt kan bli en frokostfavoritt hjemme hos deg også. Prøv den gjerne også som «krønsj» til desserter og kaker. Du trenger:

TRINN 1

  • 150 g lettkokte (små) havregryn
  • 100 g ruggryn, rugflak eller speltflak
  • 50 g valnøtter, grovt hakket
  • 50 g hasselnøtter, grovt hakket
  • 50 g mandler, grovt hakket
  • 50 g solsikkekjerner
  • 30 g knuste linfrø
  • 150-200 g honning
  • 1 dl vann

TRINN 2

  • 200 g store havregryn
  • 100 g ruggryn, rugflak eller speltflak

TRINN 3

  • kokos og/eller tørkede bær
  • friske bær eller frukt
  • melk, yoghurt, kefir eller hva du måtte ønske

Sett stekovnen på 170 grader (over- og undervarme).

Granola med nøtter og honning

Ha alt det tørre under «trinn 1» i en stor, tørr stekepanne. Varm opp innholdet under stadig omrøring, til blandingen blir god og varm, men uten at den tar farge.

Kok opp vannet i en kjele, tilsett honningen og rør til den er helt oppløst. Ha honningblandingen over det tørre i stekepannen og rør godt sammen. Hell blandingen umiddelbart over på et bakepapirkledd stekebrett og fordel det jevnt utover.

Granola med nøtter og honning

Stekes ved 170 grader i 25-30 minutter, til blandingen er gyllen. Rør i blandingen en gang iblant, slik at du unngår at den blir ujevnt stekt. Pass på at den ikke blir for mye stekt, så følg med innimellom og smak deg frem. Sett blandingen til avkjøling.

Granola med nøtter og honning

Når blandingen er helt avkjølt tilsettes ingrediensene under «trinn 2». Ha frokostblandingen i en tett boks/glass som oppbevares på et mørkt sted (eventuelt benytter du en lystett boks/glass).

Nyt granolaen sammen med ønsket tilbehør under «trinn 3» og få en sunn og velsmakende start på dagen du også!

Granola med nøtter og honning

Inspirasjon til denne oppskriften har jeg funnet i den flotte kokeboken «Frokost med Kolonihagen» (salgslenke, se her), men har gjort noen endringer.


, , ,

15 Kommentarer

  1. Mette 11. september 2014 at 21:05 #

    Ruggryn, hvor kjøper man det?

    • Michelle 13. september 2014 at 22:59 #

      Står sammen med bakevarer i de fleste butikker 🙂

  2. Guro 24. september 2014 at 15:09 #

    NAM, denne var virkelig god! Tusen takk for oppskriften 🙂

  3. Monica 26. oktober 2014 at 02:16 #

    Ser godt ut. Selv pleier jeg å blande inn en most moden banan per 100 gram havregryn før jeg har alt i ovnen. Har også prøvd granola laget med noen skjeer helios usøtet most eplemos og kanel før jeg har hatt det hele i ovnen. Begge kan virkelig anbefales.

  4. Bente 9. januar 2015 at 21:16 #

    Jeg fik kokeboka di til jul. Jeg har brukt bloggen din mye. Jeg er heller ikke så frokost-menneske,men idag har jeg laget Granula bok-oppskriften… Den er kjempegod! Jeg gleder meg til frokost 🙂

  5. Bente C. Bakke 10. januar 2015 at 14:59 #

    Fikk ikke tak i ruggryn på Kiwi, men kjøpte hele rugkorn på en helsekostbutikk. Lurer på om jeg har kjøpt rikitg. Spørsmålet mitt er: Er ruggryn det samme som hele rugkorn?

    • Trine ;) 11. januar 2015 at 01:10 #

      Nei, det er ikke det samme. Ruggryn ligner litt på havregryn. Du kan eventuelt erstatte ruggrynene med havregryn hvis du ikke får tak i det.

  6. Hilde 19. januar 2015 at 22:02 #

    Hei!

    Du kan faktisk gjøre det enda enklere:

    Bland havregryn, frø og hakkede nøtter og hell i en langpanne.

    Hell over olivenolje og flytende honning eller lønnesirup.

    Kokos og kanel er også godt.

    Bland godt med en stekespade og sett i ovnen.

    Ta da!

    • Trine ;) 19. januar 2015 at 23:50 #

      Ja, det finnes mange måter å lage granola på, og du finner også flere oppskrifter og fremgangsmåter her på bloggen. 🙂

  7. May-Elin 30. januar 2015 at 13:47 #

    Hei! Dama på helgekosten påsto at ruggryn var det samme som hel rug. Nå har jeg hatt det oppi, men må nok passe tennene pga at kornene er harde. Ruggryn som du beskriver finnes ikke i butikkene her. Kanskje kan grov samalt rug gjøre nytten?

    • Trine ;) 30. januar 2015 at 14:02 #

      Ruggryn er ikke det samme som hel rug. Som du ser av kommentaren min ovenfor så ligner ruggryn litt på havregryn. Jeg benytter Bjørn ruggryn fra Axa. Du kan eventuelt erstatte ruggrynene med havregryn hvis du ikke får tak i det.

  8. Jeanette stenhammer 29. april 2015 at 08:57 #

    Granolaen er fantastisk. Har prøvd i mange butikker å få tak tørkede bringbær uten hell. Hvor får du tak i dine??

    • Trine ;) 26. mai 2015 at 11:55 #

      Prøv på Meny og i helsekostbutikker. 🙂

  9. Catrine 6. juli 2015 at 10:29 #

    Hei, går det ann å lage dette utan honning? 🙂 (er ikkje glad i honning)

  10. Tale 20. mars 2017 at 22:24 #

    AXA 4-korn er fint å bruke hvis det er vanskelig å få tak i ruggryn, den består av havre-, rug-, hvete- og bygggryn.

Legg igjen en kommentar