Jeg er ikke noe frokostmenneske, egentlig. Det er sjelden jeg har særlig matlyst på morgenen, men en skål med god granola, gresk yoghurt og friske bær går som regel ned på høykant. I alle fall denne granolaen, som er min favoritt akkurat nå.

Granolaen (frokostblandingen eller müslien, eller hva du nå enn kaller det) lages i to trinn. Først får gryn, frø, kjerner og nøtter seg en runde i stekepannen, før du rører inn en blanding av vann og honning. Dette gjør at blandingen klumper seg litt, og den skal deretter en runde i stekovnen slik at den får perfekt farge og krønsj. Når blandingen er ferdigstekt blander du så inn store havregryn, rugflak og det du ellers måtte ønske, og vips så har du en deilig granola som raskt kan bli en frokostfavoritt hjemme hos deg også. Prøv den gjerne også som "krønsj" til desserter og kaker.

Ingredienser

TRINN 1

150 g havregryn (lettkokte, små)
100 g rugflak , ruggryn eller speltflak
50 g valnøtter , grovt hakket
50 g hasselnøtter , grovt hakket
50 g mandler , grovt hakket
50 g solsikkekjerner
30 g knuste linfrø
150-200 g honning
1 dl vann

TRINN 2

200 g havregryn (store)
100 g rugflak , ruggryn eller speltflak

VED SERVERING

kokos og/eller tørkede bær
friske bær eller frukt
melk , yoghurt, kefir eller hva du måtte ønske

SLIK GJØR DU

Granola med nøtter og honning

Sett stekovnen på 170 grader (over- og undervarme).

Granola med nøtter og honning

Ha alt det tørre under «trinn 1» i en stor, tørr stekepanne. Varm opp innholdet under stadig omrøring, til blandingen blir god og varm, men uten at den tar farge.

Kok opp vannet i en kjele, tilsett honningen og rør til den er helt oppløst. Ha honningblandingen over det tørre i stekepannen og rør godt sammen. Hell blandingen umiddelbart over på et bakepapirkledd stekebrett og fordel det jevnt utover.

Granola med nøtter og honning

Stekes ved 170 grader i 25-30 minutter, til blandingen er gyllen. Rør i blandingen en gang iblant, slik at du unngår at den blir ujevnt stekt. Pass på at den ikke blir for mye stekt, så følg med innimellom og smak deg frem. Sett blandingen til avkjøling.

Granola med nøtter og honning

Når blandingen er helt avkjølt tilsettes ingrediensene under «trinn 2». Ha frokostblandingen i en tett boks/glass som oppbevares på et mørkt sted (eventuelt benytter du en lystett boks/glass).

Nyt granolaen sammen med ønsket tilbehør under «trinn 3» og få en sunn og velsmakende start på dagen du også!

Granola med nøtter og honning

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Ser godt ut. Selv pleier jeg å blande inn en most moden banan per 100 gram havregryn før jeg har alt i ovnen. Har også prøvd granola laget med noen skjeer helios usøtet most eplemos og kanel før jeg har hatt det hele i ovnen. Begge kan virkelig anbefales.

 2. Jeg fik kokeboka di til jul. Jeg har brukt bloggen din mye. Jeg er heller ikke så frokost-menneske,men idag har jeg laget Granula bok-oppskriften… Den er kjempegod! Jeg gleder meg til frokost 🙂

 3. Fikk ikke tak i ruggryn på Kiwi, men kjøpte hele rugkorn på en helsekostbutikk. Lurer på om jeg har kjøpt rikitg. Spørsmålet mitt er: Er ruggryn det samme som hele rugkorn?

  1. Nei, det er ikke det samme. Ruggryn ligner litt på havregryn. Du kan eventuelt erstatte ruggrynene med havregryn hvis du ikke får tak i det.

 4. Hei!

  Du kan faktisk gjøre det enda enklere:

  Bland havregryn, frø og hakkede nøtter og hell i en langpanne.

  Hell over olivenolje og flytende honning eller lønnesirup.

  Kokos og kanel er også godt.

  Bland godt med en stekespade og sett i ovnen.

  Ta da!

  1. Ja, det finnes mange måter å lage granola på, og du finner også flere oppskrifter og fremgangsmåter her på bloggen. 🙂

 5. Hei! Dama på helgekosten påsto at ruggryn var det samme som hel rug. Nå har jeg hatt det oppi, men må nok passe tennene pga at kornene er harde. Ruggryn som du beskriver finnes ikke i butikkene her. Kanskje kan grov samalt rug gjøre nytten?

  1. Ruggryn er ikke det samme som hel rug. Som du ser av kommentaren min ovenfor så ligner ruggryn litt på havregryn. Jeg benytter Bjørn ruggryn fra Axa. Du kan eventuelt erstatte ruggrynene med havregryn hvis du ikke får tak i det.

 6. Granolaen er fantastisk. Har prøvd i mange butikker å få tak tørkede bringbær uten hell. Hvor får du tak i dine??

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste