SMØRSTEKTE HVITE ASPARGES MED LAKS SASHIMI OG SITRUSVINAIGRETTE

Hvit asparges med laks og sitrus

Det er sesong for hvit asparges, og nå gjelder det å nyte den mens den er på sitt aller beste. Grønn og hvit asparges er den samme planten, men grønn asparges vokser og høstes over bakken, mens hvit vokser og høstes under bakken. Hvit asparges har en kraftigere smak enn grønn asparges, og skal tilberedes litt annerledes. I denne oppskriften har jeg smørstekt aspargesen, som serveres i selskap med laks sashimi, knasende sprø salat og ikke minst en frisk og god sitrusvinaigrette. Til en forrett eller smårett til fire trenger du omtrent:

 • 1 bunt hvit asparges
 • 1-2 ss smør
 • ca. 400 g laksefilet
 • ca. 1/2 dl nypresset appelsinsaft
 • finstrimlet/revet appelsinskall av ca. 1/2 appelsin
 • ca. 3 ss nypresset sitronsaft
 • 1/2 dl god olivenolje
 • 2 ts flytende akasiehonning
 • gressløk (eller andre friske urter)
 • litt finstrimlet/revet appelsinskall
 • ruccula eller blandet salat

Hvit asparges med laks og sitrus

Vask appelsinen i varmt vann og tørk den med litt kjøkkenpapir. Riv skallet med zesterjern, eller skjær av det ytterste oransje skallet og skjær det i tynne strimler. Husk at det er kun det oransje skallet som skal med, ikke det hvite. Press saften av appelsinen og sitronen, og ha i en liten bolle sammen med olivenolje, honning og finsnittet gressløk. Smak til med salt, pepper og det strimlede appelsinskallet.

Så står laksen for tur. Bruk fersk laks av god kvalitet. Sjømat som skal nytes rå skal i utgangspunktet fryses ned i minst 24 timer før den skal tilberedes, men norsk oppdrettslaks (som Salma og andre vakuumpakkede fileter) kan den tas direkte fra pakken. Skjær laksen i tynne skiver på skrå, og fordel utover tallerkenene eller på et stort serveringsfat.

Hvit asparges med laks og sitrusSkrell aspargesen fra der blomsten slutter og ned. Skjær av de nederste 2-3 cm og del aspargesen i grove biter. Stek aspargesen i litt smør på middels varme, til den er mør inni og litt gyllen utenpå. Det tar ca. 5 minutter. Krydre deretter med litt salt og pepper. Tips om hvordan du skreller og tilbereder aspargesen finner du i Lises blogg, se her.

Legg salatblader og eventuelt friske krydderurter sammen med laksen, og fordel aspargesen over. Drypp over litt av den deilige sitrusvinaigretten, og server umiddelbart. Den rå laksen kan eventuelt erstattes med pannestekt laks eller kylling.

Inspirasjon til denne oppskriften har jeg blant annet funnet på Lise Finckenhagens blogg.


, , , ,

2 Kommentarer

 1. Bindi 1. mai 2014 at 19:33 #

  Hej Trine☺
  Tak for en super fin blogg og Instagram.
  Et spørgsmål. Kan man købe din bog i Malmö,eller i Danmark?
  Hilsen Bindi☺

 2. Mari 2. mai 2014 at 13:19 #

  Elsker bloggen din og oppskriftene dine 🙂 Skulle ønske du kom med flere oppskrifter oftere, men det er sikkert ikke enkelt, hehe
  Mange av mine venner lager mat fra dine oppskrifter.

Legg igjen en kommentar