Det er noe helt spesielt med kalvekjøtt, synes jeg, og sammen med denne portvinssausen er dette en høydare. Perfekt gjestemat, kanskje noe å tenke på til nyttårsaften?

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

Ovnsstekte poteter

8 poteter , delt i to
2 gulrøtter , delt i to på langs
olivenolje
maldonsalt
frisk timian

Portvinsaus

1 sjalottløk , finhakket
1 ss smør
1-2 ts tomatpuré
1 dl portvin
1 dl oksekraft eller utblandet kalvefond
1 dl vann
2-3 ss balsamicoeddik , vellagret type
1-2 ss soyasaus (smak til)
1 laurbærblad
1 ss smør
maizenna (til jevning )
salt og pepper

Kalvefilet

700-800 g kalvefilet
2 fedd hvitløk , delt i to på langs
1 kvast timian
salt og pepper

Tilbehør

2-3 ss rødløksmarmelade (kan sløyfes)
1 bunt babyasparges eller aspargesbønner
6 cherrytomater , delt i to
frisk timian , til dekor

SLIK GJØR DU

Vask eller skrell potetene og del dem i to (eller flere biter), og ha dem i et ildfast fat eller lignende. Skrell gulrøttene og del dem i to på langs, og ha sammen med potetene. Ringle over litt olivenolje og krydre med litt maldonsalt. Stekes ved 225 grader, midt i ovnen, i ca 30 minutter eller til grønnsakene er passe møre. Steketiden vil variere etter hvor store potetene dine er og hva slags potetsort du benytter. La de halve tomatene steke med de siste 10-15 minuttene.

Stek kalvefileten på alle sider i smør, knust hvitløk og en kvast frisk timian. Stikk et steketermometer i den mest kjøttfulle delen av fileten, og krydre med salt og pepper. Stekes midt i ovnen ved ca 150 grader til kjernetemperaturen er 60-62 grader. La fileten hvile i minst 15 minutter før du skjærer den opp i skiver.

Hvis du har bare en stekovn tilgjengelig kan du først steke potetene i ca 15 minutter på 225 grader, senk deretter varmen til 150 grader (og sett eventuelt opp stekovnsdøren for å slippe ut litt varme) og stek kjøttet. Når kjøttet er ferdig (og skal hvile i minst 15 minutter) steker du ferdig grønnsakene og tomatene.

Så står portvinssausen for tur. Fres sjalottløken i smør, til den blir blank og myk. Tilsett tomatpuréen og la den surre med et par minutter. Tilsett portvin, balsamicoeddik, soyasaus, kraft (eventuelt fond), vann og laurbærblad – og kok opp. La sausen koke inn noe. Smak til underveis, og tilsett eventuelt mer portvin, soyasaus eller balsamicoeddik hvis du synes det trengs. Rett før servering fjerner du laurbærbladet og rører inn 1-2 ss smør og smaker til med nykvernet pepper. Sausen skal ikke koke etter at smøret er rørt inn.

Rødløksmarmeladen gir denne retten det lille ekstra, og skal du først lage det (oppskriften finner du her) kan det være lurt å lage en stor porsjon slik at du har til for eksempel julematen, julens buffeter eller til en spiselig gave til noe du er glad i. Jeg hadde ferdig rødløksmarmelade på lur og varmet denne opp rett før servering.

Skjær eller knekk av aspargesen der den slipper naturlig. Kok aspargesen i saltet vann (gjerne tilsatt litt sukker) i et par minutter, til den er passe mør. Hell umiddelbart av kokevannet. Du kan eventuelt benytte aspargesbønner istedet.

Anrett kalvefileten og rødløksmarmeladen sammen med grønnsakene på en tallerken. Drypp over litt saus og server umiddelbart.

Vintips: Capitel de Roari Amarone della Valpolicella Classico

Enjoy!

Skriv ut
  1. Hei, Dette så kjempe godt ut!! år det ann å bytte portvinen med rødvin? har lyst til å lage dette på nyttårsaften:) Hilsen Jeanette

  2. Takk for en god matblogg som brukes hyppig! Det blir kalvefilet her i huset også, men med aspargesbønner og sukkererter og helstekte amandinepoteter som tilbehør. Rødvins-slumse-sausen kokes inn as we speak. Riktig godt nytt år, gleder meg til nye spennende retter og ideer i 2013. 🙂

  3. Hei! Du skriver at «dersom du ikke har 2 stekeovner» i denne oppskriften.. Jeg har kjøpt meg en Siemens damp/varmluftsovn nå – og du har tidligere skrevet at du har en dampovn også. Steker du da potenene/gulerøttene i dampovnen på varmluft – og kalvekjøttet i vanlig stekeovn? Eller har du rett og slett 2 vanlige stekeovner + dampovn? I så fall må jeg melde pass 🙂 Denne oppskriften har jeg laget minst 3 ganger med tilgang til 1 ovn, og håper jo at det skal bli litt lettere nå. Håper du har anledning til å svare – ukedagene har forøvrig blitt en fest etter at jeg oppdaget matbloggen din! Hilsen Jorunn

    1. Ja, steker grønnsakene på varmluft (litt lavere temp – følg med mot slutten) og kjøttet i den vanlige stekovnen på over- og undervarme. Lykke til!

  4. Hei Trine. Gleder meg til å prøve oppslriften din. Men jeg lurte: kan jeg lage klar sausen tidlig på dagen også varme den opp og røre inn smøret rett før servering?

  5. Hei! Dette skal jeg prøve til venninnemiddag i helgen! Gleder meg!! Hvor lenge beregner du på kjøttet i tid ?

  6. Hei!

    Har en flott kalvestek på 2,5 kg., og tenker å prøve oppskrften din:-)
    Anbefaler du 150 grader på en så stor steik og? HVor lang tid må jeg beregne tror du?

    Hilsen Kirsti

    1. Har du benyttet en vellagret, søt balsamico? Dersom du bruker en sur type, så blir også sausen sur. Du kan eventuelt smake til med litt flytende honning/sukker for å gjøre sausen søtere. Lykke til!

  7. Prøver igjen,bruker du Jacobs sin fond her?Brukte Bong oxfond,ble veldig salt.Takker for svar☺

  8. Hei Trine,

    Super blogg som jeg bruker mye!
    Kan sausen lages på formiddagen slik at jeg kun varmer den opp og har i smøret før servering?

    Mvh
    Camilla

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste