JULEBISCOTTI

Biscotti er populære småkaker året rundt, og inngår også som en del av julebaksten. Grunnoppskriften er den samme gamle, men jeg har redusert sukkermengden noe – og har i tillegg tilsatt tørkede tranebær. Det er jo tross alt snart jul! Til ca 70 julebiscotti trenger du:

  • 200 gram mandler, grovt hakket
  • 3 eggeplommer
  • 200 gram sukker
  • 2 ss ekte vaniljesukker (alternativt frøene fra en vaniljestang)
  • 3 eggehviter
  • 1 klype salt
  • skallet av 1,5-2 sitroner, gjerne økologiske
  • ca 400 gram hvetemel
  • 1,5 ts bakepulver
  • ca 50 gram tørkede tranebær

Rist mandlene forsiktig i en tørr stekepanne. Riv sitronskallet (kun det gule) med et zesterjern eller lignende.

Skill eggene. Finn frem en vid bolle og rør sammen eggeplommer, sukker og vaniljesukker med en håndmikser eller lignende til den blir litt kremete (den vil være litt kornete på grunn av sukkermengden). Visp eggehvitene stive sammen med saltet, og vend dem forsiktig inn i “eggekremen”, litt av gangen.

Tilsett mandler og revet sitronskall, og rør deretter siktet hvetemel og bakepulver, samt tranebærene, forsiktig inn. Du skal nå ha en ganske fast deig.

Del deigen i 3 emner som du ruller til tykke pølser á 30 cm, og legg dem deretter på et bakepapirkledt stekebrett. Form emnene slik at de blir ca 2 cm høye og ca 6 cm brede. Ta en titt i dette innlegget dersom du vil se bilder som illustrerer dette.

Stek biscottipølsene ved ca 175 grader i ca 30-35 minutter. Ta dem umiddelbart på et skjærebrett og skjær ca 1 cm brede skiver, på skrå. La biscottiene avkjøles på en bakerist. (Alternativt kan du ettersteke dem noen minutter, men det er som regel ikke nødvendig.) Oppbevar biscottiene i tett boks eller glass.

Biscotti dyppes gjerne i kaffekoppen (eller helst en kopp espresso), eller som de også gjør i Italia – nytes til et glass Vin Santo.

Biscotti er holdbare småkaker og godt egnet å gi bort i julegave eller vertinnegave. Noen biscotti oppi en cellofanpose eller i et syltetøyglass, dekorert med et fint bånd, slår alltid an.

Biscotti er en av de mest populære julekakene på bloggen og jeg har tidligere publisert ulike varianter, for eksempel biscotti med sjokoladetrekk, appelsinbiscotti og sjokoladebiscotti.

Enjoy!


Trines Mat-Feed

Få dagens oppskrift rett inn i innboksen!

, , , ,

20 Kommentarer

  1. Magne D. Antonsen. 7. desember 2012 at 16:07 #

    Hei Trine!

    Bra innlegg, nå har jeg anbefalt det på Lesernes VG og du ser det nederst på vg.no

    Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no

    Hilsen Magne i VG

    • Trine ;) 7. desember 2012 at 20:43 #

      Så fint! :)

  2. Tertit 9. desember 2012 at 10:05 #

    Nyter av og gledes ved din matblogg,Trine :) Så estetisk presentert, oversiktlig , og ikke minst et vell av gode oppskrifter og tips. Tusen takk for at du deler og inspirerer!

  3. Marit 12. desember 2012 at 10:37 #

    Fantastisk blogg! Jeg er ofte inne på sidene dine og prøver ut oppskrifter! :) Julebiscottiene ble kjempegode! :)

  4. T&A 12. desember 2012 at 14:40 #

    Disse ble super gode!

  5. Inger Karlsen 13. desember 2012 at 20:57 #

    Julebiscottiene ble helt supergode! Brukte grovhakkede mandler, revet appelsinskall og grovhakket mørk sjokolade inne. Nydelig :-)

  6. Oda 21. desember 2012 at 17:47 #

    Hei Trine!

    Vil bare si at jeg har bakt denne oppskriften noen ganger, men jeg tror det er litt mye mel i forhold til det våte! Jeg får alltid en altfor tørr deig, i forhold til de andre biscottiene du har lagt ut oppskriften til!

    God Jul!
    Hilsen Oda

    • Trine ;) 22. desember 2012 at 09:30 #

      Jeg har sjekket oppskriften og den ser ut til å stemme. Alle melmengder må imidlertid tas med en klype salt og derfor står det også ca 400 gram hvetemel i oppskriftene. Her er det egg som er det «våte», og siden størrelsen på egg kan variere mye er det også vanskelig å gi helt eksakte mål. Lykke til neste gang!

      • Oda 22. desember 2012 at 17:18 #

        Ja, kanskje eggene bare var litt små!

  7. Kristine 22. desember 2012 at 14:30 #

    Nyyydelige julebiscotti! Så gode at jeg og 5-åringen allerede har forsynt oss litt for mye med tanke på at vi skulle gi disse bort;-)

  8. Vibeke 25. desember 2012 at 22:09 #

    Har prøvd den orginale oppskriften du la ut. Kjempegod!
    Tenkte jeg skulle prøve den med tranebær nå, men jeg finner ikke en butikk som har det inne.
    Har du en butikk du kan anbefale?

    • Trine ;) 25. desember 2012 at 23:53 #

      Hva med Meny?

  9. Vibeke 26. desember 2012 at 23:51 #

    Den på Lørenskog hadde ikke nå før jul i alle fall. Kan kanskje prøve den på Strømmen.

  10. Annette 17. november 2013 at 14:40 #

    Hei Triine, nå har jeg bakt biscotti to ganger :) Begge gangene har deigen blitt altfor «klissete» selv om jeg har brukt anbefalt melmengde. Hvor faste skal den egentlig være? Jeg får maks 33 biscotti, jeg er sikkert for raus med størrelsen, hehe. Super blogg og super kokebok!

  11. Tove 24. november 2013 at 14:14 #

    Har nettopp bakt biscotti for første gang, men siden det ble en impulsbakst på hytta så brukte jeg limeskall og tørkede blåbær som var det jeg hadde for hånden. Kakene smakte godt, men jeg er ikke helt sikker på om det blir mine favorittjulekaker :-) De ble ganske harde, selv om deigen var fin.

  12. Inger Liv Bergesen 3. desember 2013 at 22:18 #

    Bakte biscotti i dag og tok dem med på italienskkurset i kveld.Læreren, som er fra Firenze, fikk hjemlengsel- de smakte akkurat som mammaen sine :)

  13. Rita 10. desember 2013 at 01:16 #

    Hei, gleder meg til å prøve din variant av biscotti! Plan for i morgen. :)
    Bare lurer på om du har prøvd å klemme ut saften av sitronene du bruker, og ha dem i deigen også? Har bakt en annen variant før der jeg gjorde det, med hell… Må sikkert justere litt på melmengden, men uansett..?
    Tusen takk for flott inspirerende blogg!

  14. Katrine 9. januar 2014 at 13:37 #

    Hei, og tusen takk for alle de supre oppskriftene som gir matglede i vårt hjem! Jeg leser hele tiden på bloggen din og er kjempefornøyd med det meste jeg har prøvd!

    Når det gjelder biscottiene har jeg laget dem en del ganger nå og som noen skriver over må jeg alltid ha i en god del mer mel for at deigen skal kunne rulles og deles osv uten å være for klissete. De ser flotte ut, jeg får rett antall, og smaken er god. Men de er alltid f o r harde! Jeg har smakt flere gang på kaféer som selger nå for å finne ut om de skal være sånn, men de er aldri like harde som mine blir. Har du noen tips til en stakkar som prøver og prøver?;)

Legg igjen en kommentar